Magyar Rádió Énekkara


HonlapNem ismert
Zenei stílusKlasszikus
Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara 1950-ben alakult. Repertoárja felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az a cappella kórusműveket éppúgy, mint, az opera- és oratóriumirodalom remekműveit a reneszánsztól napjainkig. Koncertjein a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek, így a legnevesebb magyar szerzők, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kurtág György, Vajda János, Orbán György szerzeményei is. 

Fennállása alatt az Énekkar közreműködésével számtalan rádió- és televízió-felvétel és több mint 80 lemez készült. Az 1997-ben, Solti Györggyel és a Berlini Filharmonikusokkal rögzített Kodály- és Bartók művekből álló CD-t a klasszikus zenei kategórában Grammy-díjra jelölték. A Budapesti Fesztiválzenekar és az MR Énekkar közös felvétele, amelyen Mahler II. szimfóniája hallható, elnyerte a 2007-es Gramophone-díjat.

1985-ben a kórust magas színvonalú művészi tevékenységéért Bartók–Pásztory Díjjal tüntették ki.

Rangos nemzetközi fesztiválok rendszeres meghívottja, fellépett már a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Pesarói Rossini Fesztiválon és a Bécsi Ünnepi Játékokon is. Vendégszerepelt Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Izraelben, Örményországban és a világ számos más országában. Operaprodukciók közreműködője volt az athéni Megaron Music Hallban, a Philharmony Hall Berlin és a Milanói Scala színpadán. Állandó szereplője a Fischer Ádám vezetésével 2006-tól évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner-napoknak.

A nemzetközi zenei élet kiválóságainak vendégeként meghívást kapott többek között az Orchestre National de Lyon (Bertrand de Billy, David Robertson), a RAI Torino (Lorin Maazel), az Orchester des Bayerischen Rundfunks (Jesus Lopez-Cobos), az RSO Wien (Pinchas Steinberg, Bertrand de Billy), a Hessisches Rundfunkorchester (Dimitri Kitajenko), az NDR Orchester (Christoph von Eschenbach, Herbert Blomstedt, Eiji Oue), a Bochumer Symphoniker (Steven Sloane), a Staatskapelle Weimar (Carl St Clair), a Danish Radio Sinfonietta (Fischer Ádám), a Budapesti Fesztiválzenekar, és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeire. 

Számos híres vendégkarmester vezényelte az együttest, többek között Lovro von Matacic, Kurt Masur, Paul Sacher, Peter Schreier, Eric Ericson,Yehudi Menuhin, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patané, Marcello Viotti, Yuri Simonov, Michael Stern, Helmuth Rilling, Ferencsik János, Doráti Antal, Vásáry Tamás és mások. 

Az Énekkar vezetői: Székely Endre (1950-53), Darázs Árpád (1953-55), Vásárhelyi Zoltán (1955-59), Vajda Cecília (1959-64), Csenki Imre (1964-66), Sapszon Ferenc (1966-91), Erdei Péter (1991-92), Strausz Kálmán (1992-2008), Somos Csaba (2009-13). Oláh Gábor megbízott vezető karnagy (2013-14). 2014 augusztusa óta Pad Zoltán vezető karnagy irányítja az együttest. 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Ez komoly! 20 online koncertet kínál márciusban a Filharmónia Magyarország

Ez komoly! 20 online koncertet kínál márciusban a...

A koncertek között a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év után örülni lehet

Az Óriásból, az Isten Háta Mögöttből vagy a Rájátszásból is ismert Egyedi Péter Mmamt néven megjelentetett szerzői bemutatkozásának itt a folytatása, a Mmamt II.

Zamárdi képviselőtestülete kötelezővé tenné az oltási igazolványt a Balaton Soundon

Ismét a 24.hu-ra hagyatkozunk, ők írták meg, hogy a zamárdi képviselő-testület nagyon kemény járványügyi megelőző intézkedéseket várna el a szervezőktől: az egyelőre még bevezetés előtt álló oltási igazolványt is kötelezővé tennék a rendezvényen.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek