Év koncertje - szavazás

Metrum Ensemble


Zenei stílusKlasszikus
Metrum Ensemble

A Metrum Ensemble a 2012-ben a Trafóban bemutatkozott Qaartsiluni Ensemble új neve. Az új névben és arculatban változatlan tartalom és ambició találkozik az eltelt hat év tapasztalatával és eredményeivel.

Az együttes a kelet-közép-európai térségben való tájékozódás, kulturális kapcsolatkeresés jegyében hívta életre 2012-2014 között a Közép-európai portrék hangversenysorozatot, amely szlovák, lengyel, cseh és magyar alkotók életművének jelentős darabjait, köztük 20 ősbemutatót szólaltatott meg a visegrádi országok több városában. A program bel- és külföldi fesztiválfellépéseket és azóta is tartó nemzetközi együttműködést hozott: Open Air - Hradec Králové, Konvergencie - Bratislava, Asynchronie - Bratislava, Tavaszi Fesztivál - Budapest, CAFe Budapest, Arcus Temporum Fesztivál - Pannonhalma, ArTRIUM, Korunk zenéje - Budapest, illetve Quasars Ensemble (Sk), Yo-Yo O.S. (Cz). Koncertfelvételeikből megjelenés alatt van Pozsonyban Marián Lejava szerzői lemeze. A Magyar Rádió rendszeresen sugározza az együttes koncert illetve studiófelvételeit.
A hagyományos koncert kereteit feszegető, innovatív előadások létrehozása úgyszintén központi jelentőségű az együttes életében. 2015-ben a szombathelyi Bartók Fesztiválon a Maladype Színházzal koprodukcióban mutatta be Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját, amely 2016-ban Artisjus-díjban részesült, s máig közel 40 előadást élt meg. Nemzetközi fesztiválmeghívások közül néhány: Kamaraopera Fesztivál Eger 2015, TheaterTage Wien 2016, Theatre Saint-Gervais Genève 2017, Central European Theatre Festival Kosice 2017, Teatr Szekspirowski Gdańsk 2017, FIAT Festival, Podgorica 2018 („Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíja), HighFest, Jereván 2018.
A Metrum Ensemble életében meghatározó jelentőségű a művészeti vezető budapesti Zeneakadémián folytatott kamarazenei, pedagógiai tevékenysége és az a szerteágazó előadói tapasztalat, amely hosszú évek alatt erős szakmai hátteret és személyes kapcsolatokat hozott létre. Az együttes muzsikusai a kezdetek óta kiváló partnerei egymásnak, valamennyien függetlenségre törekvő, kreatív előadók. Előadásaikhoz gyakran kapcsolnak workshopokat, beszélgetéseket, melyek során kifejezetten törekednek a közönség közösségként való megszólítására. Ennek sikeres példája a Trafó Kortárs Művészetek Házában több ifjúsági „beavató program”, az operaelőadások után rendszeressé vált közönségtalálkozó, illetve a Budapest-Fasori evangélikus templomban több éve folyamatosan zajló műhelymunka. Ez utóbbi kiemelkedő eseménye volt 2017 tavaszán J. S. Bach János-passiójának előadása.
Az együttes Ars poeticájának kezdetektől fogva lényegéhez tartozik, hogy nem tesz különbséget klasszikus és mai zene között. Ha ma játsszuk, Bach is kortársunk, vallják az előadók, nincs tehát régi vagy mai zene: a legfontosabb az értékálló művek megszólaltatása. Ennek szolgálatában kiemelt hangsúlyt kap munkájukban az élő alkotók megismerése és megismertetése, amely a tradíciónak, a folytonosság megértésének és továbbéltetésének is legfőbb záloga

Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/MetrumEnsemble/
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Kontroll Csoport 40 – az első fecske a Kobuci 2020-as évadából

Kontroll Csoport 40 – az első fecske a Kobuci 2020-as...

Június 13-án mindenki ott lesz a Kobuciban, aki csak számít... Illetve, akinek számít ez a formáció meg az összes többi, melyek egymással...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Három nevet töltött a nagyágyúba ma a Budapest Park

A két hónap múlva nyitó Budapest Park három újabb fellépőt jelentett be: június 22-én a Pink Floyd mindenkori dobosának zenekara, a Nick Mason’s Saucerful Of Secrets a Pink Floyd korai időszakának dalaival érkezik hazánkba; július 8-án két évvel káprázatos első hazai, Parkban adott koncertje után tér vissza LP; július 15-én...

Lemondták dublini és londoni koncertjüket a járvány miatt Kowáék

Noha a hírek arról szólnak, hogy csitul a járvány, a zenekar a teljes visszahúzódásáig biztonsági okokból nem vállal repülő- és hajóutakat – mindezt a Facebook oldalukon tették közzé.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek