Menopauza 1170x180

Musica Historica


Zenei stílusKlasszikus
Musica Historica

A Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat.

A zenekari munkához komoly kutatások adják a hátteret. Legfontosabb a XV–XIX. századi magyar és közép-európai (cseh, morva, szlovák, lengyel, román és horvát) zene kapcsolatainak vizsgálata; a középkori és reneszánsz énekelt költészet (a lovagi lírától Balassi és kora irodalmáig), a XVII–XIX. századi magyar közköltészet, továbbá a klasszikus török zenekultúra kutatása. Az együttes tagjainak több publikációja is megjelent e témákban.

Meggyőződésük azonban, hogy semmiféle tudományos alaposság és háttér nem helyettesítheti a művészi invenciót, hiszen a régizene – a napjainkban újra széles körben tanulmányozható, korabeli szakirodalom ismerete mellett is – kísérletező, nyitott műfaj marad. A Musica Historica semmiképp sem szeretne valamiféle „kőtári stílust” követni. A több száz éves művek mai állapotukban néha valóban távolinak tűnhetnek, ám számos helyzetben (a színpadi produkciókon túl gyermekprogramokon, reneszánsz táncházakban vagy akár térzeneként) visszanyerhetik életerejüket, s nem régiségük, hanem izgalmas, érdekes hangzásuk révén kerülhetnek kapcsolatba a hallgatóval. A régi muzsikát tehát borostyánnal benőtt, de mindenképp lakható ódon házhoz hasonlíthatnánk, melyben kis renoválás után nyugodtan élhetünk majd újabb évszázadokig.

Az együttes repertoárján elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI–XIX. század), emellett helyet kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá a török udvari zene (XVI–XVIII. század). Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki. A La Catena historikus kamara táncegyüttes kísérőjeként gyakran vállalkoznak reneszánsz és barokk koreográfiák előadására, illetve tanítására.

A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező magyar régizenei együtteseknek. 1100-nál több fellépésük volt már országszerte (részletesen lásd itt) – koncerttermekben, várakban, múzeumokban, templomokban, iskolákban, óvodákban, középkori, reneszánsz és barokk lakomákon, továbbá különböző fesztiválokon (Kaláka Fesztivál, Bükki Művészeti Napok, Zempléni Fesztivál, Velencei Művészeti Fesztivál, Pastorale-koncertsorozat, Csíkszeredai Régizenei Fesztivál, Szent György Napok – Sepsiszentgyörgy, „A középkori lélek fesztiválja” – Segesvár, Atrium Art Fesztivál – Rimaszombat, Musica Cortese – Gorizia; az 1994-es és 2004-es Balassi-év, valamint a 2008-as Reneszánsz Év programjai, Múzeumok Hosszú Éjszakája, Múzeumi Majális, 3. Kültürlerarası Sanat Diyalogları – Isztambul stb.). Önállóan és a műfaj nagy egyéniségeivel közösen (Kobzos Kiss Tamás, Camerata Hungarica, Dramsam stb.) is gyakran fellépnek. Gyakran koncerteznek Erdélyben és a Felvidéken, muzsikáltak már Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Törökországban, Németországban és Csehországban, továbbá az MTV, a Duna TV, a TV5 France, a Magyar Rádió és az ORF műsoraiban. A zenekarnak öt önálló CD-je jelent meg, közreműködtek Kobzos Kiss Tamás két CD-jén és további hangzó antológiákon (pl. a Janus Pannonius verseit tartalmazó CD-n), három műsoros kazettán, két CD-ROM-on és egy DVD-ROM-on. Felvételeik számos kiállítás és ismeretterjesztő film, digitális térrekonstrukció stb. kísérőzenéjeként szolgálnak.

Az együttes tagjai, valamint muzsikus, táncos, irodalmár és programszervező barátaik 1997-ben létrehozták a Musica Historica Kulturális Egyesületet. Célkitűzéseik közt régizenei programok, szakmai találkozók, kurzusok, táncházak szervezése, valamint a hazai és határainkon túli muzsikusok és historikus táncosok kapcsolatainak bővítése szerepel. A Budapesti Történeti Múzeum történelmi programjai mellett az Egyesület évekig részt vett a kolozsvári Mátyás Napok programjának szervezésében, az Amaryllis Társaság partnereként. Szintén szoros együttműködés alakult a Magyar Nemzeti Múzeummal (több éven át tartó sétálókoncert-sorozatok), a Garabonciás Alapítvány munkatársaival, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetével (tudományos konferenciákhoz kapcsolódó nyilvános hangversenyek szervezése 1994 óta) , a furulya.hu szerkesztőségével, valamint a Csíkszeredai Régizene Fesztivállal, amelynek keretében a koncerteken túl 2008 óta régizenei kurzusokat és workshopokat is tartanak a zenekar tagjai.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja...

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Jön, jön, jön a második Denagyvilág fesztivál Szigetmonostoron

A fesztivál az első és rendkívül sikeres „próbaszezon” után idén már rendes üzemmódban 2024. július 5-7. között várja a közönséget Szigetmonostoron. A Denagyvilágon számos zenei műfaj lel otthonra a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával.

Hare, hare: Szekérfesztivállal a Városligetbe, az Indiai fesztiválra

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Kṛṣṇa szekere Budapestre. Ingyenes, egész napos programmal várják az érdeklődőket június 29-én, szombaton a belvárosban és a Városligetben a Szekérfesztiválon és az India Fesztiválon.
Új koncertek