Pándy Piroska


HonlapNem ismert
Zenei stílusOpera/operett
Pándy Piroska

Pándy Piroska (Salgótarján, 1962. június 8. –) magyar opera-és operetténekesnő (szoprán).

Zenei tanulmányait Salgótarjánban kezdte a Váci Mihály Zeneiskolában. 1981 és 1985 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ének szakos hallgatója.

1986 és 1990 között a Fővárosi Operettszínház tagja, ahol Lisa (Lehár: A mosoly országa) szerepében debütált, majd Kálmán, Lehár és Strauss operettek főszerepeit énekelte. 1990-től szabadúszó magánénekes.

1990-től 1996-ig az InterOperett tagja. 1993-ban debütált a Magyar Állami Operaházban Strauss A denevér című operettjének Rosalindájaként. Még ugyanebben az évben felvételt nyer a Münchener Opernbühne Staggione színházába, és olyan szerepekben lépett fel, mint az Első Dáma és Pamina (Mozart: A varázsfuvola), Grófnő (Mozart: Figaro házassága), Agatha (Weber: Bűvös vadász), valamint A víg özvegy, A mosoly országa, a Cigánybáró, a Bécsi vér és a Denevér fontos szerepei.

1996 és 2000 között a németországbeli Hof város operaházának vezető szopránja, fellép Ameria (Verdi: Az álarcosbál), Violetta (Verdi: La Traviata), Leonora (Verdi: Trubadúr) és Lisa (Lehár: A mosoly országa). 2001-ben a Magyar Állami Operaházban Violetta szerepében lépett fel. Ugyanettől az évtől kezdve a Fürstbischöflichen Opernhaus tagja Passauban, ahol Krenek A Diktátor című operájának ősbemutatóján Charlotte szerepét énekelte (ezért az alakításáért 2001-ben elnyerte a Bajor Kritikusok Ezüstrózsa Díját.) 2002-ben a Bad-Herschfeld Szabadtéri Játékokon Wagner A bolygó hollandijában Senta szerepében volt hallható. 2002-től folyamatosan a Passau városa által létrehozott nemzetközi Verdi Gála tagja. Ebben az évben számos alkalommal fellépett Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

2003-ban és 2004-ben operett-turnén vett részt az USA-ban. 2005-től a Madách Színház tagja, Az operaház fantomjában (Webber) Carlotta szerepében volt hallható. 2006-ban operett és musicel turnén vett részt Izraelben. 2007-ben Turandotot énekelte a Magyar Állami Operaházban, ahol 2008-ban és 2009-ben további két Verdi-darabban is fellépett: A Végzet hatalmában Leonorát, a Nabuccoban pedig Abigaile-t alakította. 2007 és 2010 között több alkalommal turnézott az Egyesült Álamokban és Kanadában.

2001-ben elnyerte a Bajor Kritikusok Ezüst Rózsa Díját, 2003-ban PRO ARTE Díjjal, 2005-ben a Salgótarjáni Érdeméremmel tüntették ki. 2008-ban karitatív tevékenységéért ORDO Hungarie Dámává, 2009-ben pedig a Szent Lázár Lovagrend Dámájává avatták. 2014-ben Liszt Ferenc díjjal tüntették ki munkássága elismeréseként.

  • Bajor kritikusok Ezüstrózsa díja
  • Príma-díj
  • Madách-díj
  • Liszt Ferenc-díj (2014).
  • A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2018)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Agysérülést szenvedett, kómában van Marilyn Manson basszusgitárosa

Agysérülést szenvedett, kómában van Marilyn Manson...

A sokkoló hírt a Shockmagazin közölte: a Marilyn Manson, a The Mars Volta és a Racer X basszereként ismert Juan Alderete kerékpárbalesetet...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Dolly Parton posztjából netes kihívás lett

A Borsonline meséli, hogy véletlenül lavinát indított el az Instagramon Dolly Parton.

A feketeöves portugál énekesnő, aki az első koncertjén minden elfelejtettt

A most 63 esztendős Maria Joao tizenéves korában sportolónak készült: feketeöves aikidós volt, majd úszásoktatóként tevékenykedett, és csak 27 éves korában vetődött fel benne a gondolat, hogy akár profi énekes is lehetne...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek