Neoton 1000

Prunyi Ilona


Zenei stílusKlasszikus
Prunyi Ilona

TANULMÁNYOK:

1958-63: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola - zongora szak, Gát József, Mihály András

Többször részt vett Yvonne Lefébure kurzusain Párizsban

 OKTATÓI TEVÉKENYSÉG:

1964-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója

 FONTOSABB KONCERTEK:

1974 óta Budapesten és magyar vidéki városokban rendszeresen szerepel szólóesteken és zenekari esteken. Koncertezett még az európai országokon (Anglia, Németország, Ausztria, Franciaország, Csehszlovákia, Románia) kívül Kanadában és Kínában is. Kamarazenészként is gyakran szerepel. A Magyar Rádió és Televízió sűrűn foglalkoztatott művésze.

 Budapesten és vidéken rendszeresen évi több szólóestet ad. Repertoárja igen széles, a bécsi klasszikusok és a romantikus művek mellett a századelő francia és orosz zenéje is szerepel műsoraiban. Az utóbbi években magyar kortárs zeneszerzők műveit is bemutatja. (Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté.)

 Petrovics Emil zongoraversenyt írt számára, melyet folyamatosan repertoáron tart.

A 19.századi ismeretlen, vagy ritkán játszott magyar zenei értékeket kutatja (Ábrányi, Bertha, Beliczay, Mosonyi, Goldmark, Volkmann, Sipos, Gaál, stb...). Volkmann, Heller és Kodály Emma műveit elsőnek játszotta föl a Hungaroton kiadónál.

Egyedülálló Dohnányi koncert-repertoárja, valamint 2 First Recording CD-je miatt "a Magyarországon kibontakozó Dohnányi reneszánsznak vezéregyénisége." (Festival Journal, 2001)

Állandó kamarazenész partnerei Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Fassang László, Perényi Miklós, Gulyás Dénes, Polgár László, Onczay Csaba, Csavlek Etelka, Tátrai Vonósnégyes, Új Budapest Vonósnégyes, Kiss András, Perényi Eszter, Anatolij Fokanov, Kertesi Ingrid, Fenyő László, Liener György.

Együttműködött olyan jelentős karmesterekkel, mint Jurij Simonov, Rudolf Barsaj, Arnold Katz, Kobayashi Ken-Ichiro, Erdélyi Miklós, Vásáry Tamás, Marc Gorenstein, Hamar Zsolt.

FELVÉTELEK:

A hongkongi HNH International Limited 1988 óta rendszeresen foglalkoztatja, mint többnyire ismeretlen művek első megszólaltatóját. Eddig 45 lemeze jelent meg a nagyvilágban, többségében a Marco Polo, a Naxos és a Hungaroton kiadóknál.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Színészlegendák köszöntik a zenészlegendát: Presser Gábor 72

Színészlegendák köszöntik a zenészlegendát:...

Születésnapja alkalmából pályája kezdetéről és nehézségeiről adott interjút a Retro rádiónak Presser Gábor, a beszélgetés vasárnap reggel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Kitört a pesti autósmozi-láz

Gombamód szaporodnak az autósmozik a fővárosban. Júniustól már a Westend parkolójában is megkezdődnek a vetítések, és a szervezők még azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek kocsival.

Budapest Restart: buli lesz a rakparton!

Nagytakarításra, színezésre – és utcazenére hív a rakpart. A pünkösdi hosszú hétvégén és gyereknapon igazán klassz közösségi akciókra lehet számítani holnapól a pesti alsó rakparton, mely egészen szeptemberi iskolakezdésig várja a kilátogató sétáló, bicikliző és görkorcsolyázó városlakókat.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek