Prunyi Ilona


Zenei stílusKlasszikus
Prunyi Ilona

TANULMÁNYOK:

1958-63: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola - zongora szak, Gát József, Mihály András

Többször részt vett Yvonne Lefébure kurzusain Párizsban

 OKTATÓI TEVÉKENYSÉG:

1964-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója

 FONTOSABB KONCERTEK:

1974 óta Budapesten és magyar vidéki városokban rendszeresen szerepel szólóesteken és zenekari esteken. Koncertezett még az európai országokon (Anglia, Németország, Ausztria, Franciaország, Csehszlovákia, Románia) kívül Kanadában és Kínában is. Kamarazenészként is gyakran szerepel. A Magyar Rádió és Televízió sűrűn foglalkoztatott művésze.

 Budapesten és vidéken rendszeresen évi több szólóestet ad. Repertoárja igen széles, a bécsi klasszikusok és a romantikus művek mellett a századelő francia és orosz zenéje is szerepel műsoraiban. Az utóbbi években magyar kortárs zeneszerzők műveit is bemutatja. (Petrovics Emil, Sári József, Láng István, Bozay Attila, Hollós Máté.)

 Petrovics Emil zongoraversenyt írt számára, melyet folyamatosan repertoáron tart.

A 19.századi ismeretlen, vagy ritkán játszott magyar zenei értékeket kutatja (Ábrányi, Bertha, Beliczay, Mosonyi, Goldmark, Volkmann, Sipos, Gaál, stb...). Volkmann, Heller és Kodály Emma műveit elsőnek játszotta föl a Hungaroton kiadónál.

Egyedülálló Dohnányi koncert-repertoárja, valamint 2 First Recording CD-je miatt "a Magyarországon kibontakozó Dohnányi reneszánsznak vezéregyénisége." (Festival Journal, 2001)

Állandó kamarazenész partnerei Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Fassang László, Perényi Miklós, Gulyás Dénes, Polgár László, Onczay Csaba, Csavlek Etelka, Tátrai Vonósnégyes, Új Budapest Vonósnégyes, Kiss András, Perényi Eszter, Anatolij Fokanov, Kertesi Ingrid, Fenyő László, Liener György.

Együttműködött olyan jelentős karmesterekkel, mint Jurij Simonov, Rudolf Barsaj, Arnold Katz, Kobayashi Ken-Ichiro, Erdélyi Miklós, Vásáry Tamás, Marc Gorenstein, Hamar Zsolt.

FELVÉTELEK:

A hongkongi HNH International Limited 1988 óta rendszeresen foglalkoztatja, mint többnyire ismeretlen művek első megszólaltatóját. Eddig 45 lemeze jelent meg a nagyvilágban, többségében a Marco Polo, a Naxos és a Hungaroton kiadóknál.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Nincsenek koncertek, bulik: akkor hogyan randizzunk a koronavírus idején?

Nincsenek koncertek, bulik: akkor hogyan randizzunk a...

A magyar randiguru megmondja! :) Ezúttal Száraz Gábor párválasztási tanácsadó – bizony, ilyen is van! – áll a rendelkezésetekre.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Vásár nem lesz, de az advent nem marad el a Bazilikánál

Karácsonyfa-állítással, valamint egészen az újévig tartó online programokkal várja az érdeklődőket az AdventBazilika rendezvénysorozata.

Meghallgattuk az új Omega-albumot

Tegnapelőtt megjelent az Omega új sorlemeze, a Testamentum. Úgy tűnik, a címválasztás sajnos nem volt jó ómen... Moha bácsi szubjektív lemezmeghallgató posztja.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek