Szent István Filharmonikusok


Zenei stílusKlasszikus
Szent István Filharmonikusok

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar megalapításától kezdve (1954) Zuglóhoz kötődik. Az 53 éve alapított együttes sikerei, eredményei révén sok dicsőséget szerzett a kerületnek, külföldi útjai során a határokon túl is ismertté tette Zugló nevét. A zenekar alapítója Záborszky József aki az István Gimnázium tanulóiból alakított diákzenekarból professzionális szinten muzsikáló együttest nevelt. 1988 óta vezető karmesterük Záborszky Kálmán, akinek irányítása alatt további hazai és külföldi sikerek, rádió és TV felvételek, CD lemezek fémjelzik a fél évszázada töretlenül fejlődő együttes útját.

A magyar zenei életben meghatározó helyet vívott ki magának a Szent István Király Szimfonikus Zenekar azzal is, hogy rendszeresen műsorra tűzött Magyarországon kevéssé ismert alkotásokat. Megtisztelő, hogy több kortárs zeneszerző együtteseinkre bízta művének ősbemutatóját. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar a hivatásos együttesek egyik fő utánpótlás-nevelő műhelye. Vezető zenekaraink tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik az Istvános Zenei Műhelyben sajátították el a zenekari játék alapjait.

Számos világhírű művész tart fenn rendszeres kapcsolatot az együttessel. Jelenlétük, hangversenyeik bizonyítják a zenekar művészi színvonalát, előadókészségét, muzikalitását. A korábbi időkben Ferencsik János, Kórodi András, az utóbbi években pedig Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov vállaltak állandó fellépéseket a zenekarral. Határozott célunk, hogy a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként is megőrizze azt a szellemiséget, amely fél évszázada fiatalok ezreit ragadja magával: jó és értékes zene a lehető legmagasabb színvonalon; nagyon erős közösségi érzés; a közös célokért való önzetlen áldozatvállalás. 2000-ben a Szent István Király Szimfonikus Zenekar Magyar Örökség-díjban részesült.

A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében 2006 januárjától a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként folytathatja munkáját, működtetője a Zuglói Filharmónia Kht. A Képviselő-testület példaértékű, egyhangú döntésével elismerte a fél évszázada Zugló kulturális életét meghatározó együttes művészi tevékenységét.

A Zuglói Filharmónia 2020. decemberétől új névvel szerepel a hazai koncert-életben: Szent István Filharmonikusok.


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/szentistvanfilharmonikusok/?__tn__=HH-R
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Feszes és büntető: novemberben jön a Volbeat!

Feszes és büntető: novemberben jön a Volbeat!

A dán rock'n'roll lázadók bejelentették Servant Of The Road elnevezésű világkörüli turnéjuk 32 állomásos európai szakaszát, amelyen – a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Vasárnap a Barba Negrában a skót metálosok, aki feldolgoztak egy Neoton-slágert

A PIRATEFEST BUDAPEST keretén belül vasárnap a Barba Negrában lép fel a Alestorm skót kalózmetál-banda a Visions Of Atlantis és a Rumproof társaságában. Legújabb lemezükről a legújabb videójuk címe: Magyarország, de nem csak egy dal erejéig kötődnek hozzánk.

Két év után ismét végighúzzák a városon a szekeret: Krisna-fesztivál a Városligetben

Két év kihagyás után a Krisna-hívők ismét Szekérfesztivált rendeznek július 9-én, szombaton, Budapesten. Az indiai Szekérfesztivál során az éneklő, táncoló résztvevők hatalmas kötelekkel húzzák végig a városon azt a tarka és díszes szekeret, amelyen Krisna, azaz Isten egy különleges formáját, az "Univerzum Urát" helyezik el.
Új koncertek