Zétényi Tamás


Zenei stílusKlasszikus
Zétényi Tamás

Zétényi Tamás generációjának kiemelten foglalkoztatott kamaramuzsikusa. Az elmúlt szezonokban évente több tucat kamarazenei és ensemble műsorban működött közre, olyan együttesek tagjaként, mint az UMZE, a ZAK Ensemble, a THReNSeMBle, a Componensemble, a Musicien Libres, a CentriFUGA vagy a Rondino Együttes.Alapító tagként játszik továbbá a Classicus Ensemble-ban, a Classicus Quartetben és a Trio Passacagliában, illetve fellépett továbbá mint a Trio Inception, a Ludium Együttes, a Quaartsiluni Ensemble, a BHKZ Zenekari Akadémia és a Ferencvárosi Kántorátus tagja is, illetve közreműködött a Krétakör produkcióiban.

A 2015/16-os szezon kiemelkedő eseményei lesznek Classicus Quartet Bartók/Dobszay hangversenye Bartók Béla halálának 70-ik évfrodulóján, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít. Hasonlóan jelentős eseménynek ígérkezik a magyar jazz kiemelkedő alakjával, Gadó Gáborral közös koncertek, amelyen a tavalyi sikeres BHKA-s fellépést továbbgondolván, a kortárs komolyzene és a jazz határvidékeit térképezik fel az előadók. A tervek között szerepel még több ősbemutató (Balogh Máté, Dargay Marcell, a CentriFUGA zeneszerzői), továbbá a Zeneakadémián egy koncertsorozat, amelyen Beethoven összes szimfóniája korabeli kamarazenei átiratban lesz hallható.

2016 tavaszán jelenik meg a BMC gondozásában Kruppa Bálinttal és Tornyai Péterrel rögzített felvételte, amelyen Bach háromszólamú invenciónak vonóstrió átiratai mellett Kurtág György: Jelek, Játékok, Üzenetek sorozatának szintén a vonóstrióra íródott darabjait játsszák. A műsort a Kurtág 90 rendezvénysorozat keretei között mutatják be a közönségnek.

Zétényi Tamás 2014/15-ös szezonban is több tucat szóló és ensemble hangversenyen működött közre, közöttük több külföldi koncert mind a Classicus Quartettel, mind a Rajk Judittal (alt) és Kéringer Lászlóval (tenor) alapított Trio Passacaglia felállással. Ebben a szezonban is több ősbemutatóban működött közre, többek között Sándor László,  Tornyai Péter, és Horváth Balázs darabjaiban. Az évad kiemelkedő eseménye volt továbbá Dobszay László vonósnégyesének újkori bemutatója, valamint a Doktorandusz Önkormányzat és a Liszt Múzeum segítségével létrejövő, a Kései Liszt című előadással egybekötött hangverseny.

A Classicus Ensemble alapító tagjaként Fejérvári Zoltánnal, Palojtay Jánossal és Tornyai Péterrel immár negyedik éve szervez és játszik rendszeres koncerteket, többek között a CEU Artist-in-Residence programja keretei között is, ahol évi nyolc műsort prezentálnak. Ezek mellett felléptek már a Zeneakadémián, a Bartók Rádió által sugárzott élő közvetítésekben, illetve az USA-ban is több koncerten.

Zétényi Tamás jelenleg a Zeneakadémia utolsó éves DLA hallgatója. Disszertációján, amelynek címe “1914-15: Egy kultúrmorfológiai csomópont a gordonkairodalomban”, Péteri Lóránt vezetésével dolgozik.

A 2010/11-es tanévet a Bard College-ban töltötte mint Visiting Fellow. Itt elsődlegesen  kamarazenei együttesekkel foglalkozott (közreműködés, betanítás, koncertek szervezése). A Kalmia String Quartet tagjaként több tucat koncertet adott, számos kortárs amerikai kvartettet bemutatva. Több CD-t is készítettek a Navona és Albany kiadóknál, és felléptek többek között a New York-i WMP Concert Hallban, illetve a bostoni Jordan Hallban.

Zétényi Tamás 1985-ben született. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, mivel első díjat nyert a Starker János Országos Csellóversenyen, felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol Onczay Csaba, majd Koó Tamás növendéke lett. Egy-egy félévet töltött a berlini Universität der Künste-n Wolfgang Boettcher irányításával, valamint a New York Állam-beli Bard College-on, ahol Peter Wiley és Luis Garcia-Renart voltak a tanárai.

Diplomájának megszerzése óta Varga István rendszeres iránymutatásával tökélesíti hangszeres tudását. Olyan művészek mesterkurzusain vesz rendszeresen részt, mint Perényi Miklós, Fenyő László, Mérei Tamás, Heinrich Schiff, Irene Sharp, és Guido Schiefen.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Új Killswitch Engage-dal érkezett ma

Új Killswitch Engage-dal érkezett ma

A metalcore egyik legismertebb úttörője, a Killswitch Engage már napok óta a Twitteren hergelte a rajongóit az új dal – az Unleashed –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A düreresek kitelepednek a Lupa-tóra

Úgy tűnik, Gerendai Károly is rájött arra, hogy egy nagyon komoly szín hiányzik a Lupa Beach palettájáról: azok, akik például elmennek a Bánki-tó vagy az orfűi Pécsi-tó partjára, ezért egy új vendéglátóegység is beállt a sorba, a közkedvelt belvárosi Dürer kert üzemeltetésében, de teljesen megváltozik az Öböl arculata...

Nagyszínpad a birkalegelőn: Alpárfeszt 2019

Idén is több mint 30 hazai underground banda zúz majd Tiszaalpáron, az alföldi természet zavarba ejtő közelségében: a kistérségi esemény egzotikuma, hogy egy – már használaton kívüli – birkalegelőn kap helyet a feszt színpada.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek