Akinek Jimi Hendrix volt a gitárosa: 10 tény Little Richard életéből

2020/05/10  ·     ·  Koncert.hu-összeállítás

Nyolcvanhét éves korában, Nashville-hez közeli otthonában szombaton elhunyt Little Richard. A zenész halálának hírét fia, Danny Penniman közölte a Rolling Stone magazinnal, de a halál okát nem árulta el. Nem akárhonnan indult – nem akárhova jutott...

Akinek Jimi Hendrix volt a gitárosa: 10 tény Little Richard életéből

Richard Wayne Penniman koldusszegény, vallásos fekete családban született a Georgia állambeli Macon városában. Apja vándorprédikátor volt, ő a templomi gospelkórusban kezdett énekelni, de hamar megszökött és felcsapott vándorszínésznek.

Sikertelen dzsessz- és bluesénekesként folytatta, és hiába nyert meg 18 évesen egy tehetségkutató versenyt, a nagy áttörés elmaradt.

Visszatért szülővárosába, ahol napközben egy konyhán mosogatott, este pedig egy bárban szórakoztatta a nagyérdeműt.

Egy helyi énekes szárnyai alá vette, a szakmai tanácsok mellett felpomádézta a fiatalember haját, kifestette arcát és csiricsáré ruhákba öltöztette, hogy már megjelenésével is feltűnést keltsen.

1955-ben küldött egy demófelvételt egy kiadónak, ahol adtak neki egy esélyt. A dolog nagyon halványan ment, amíg Richard be nem gerjedt és nem túl szalonképes szöveggel rögtönözni nem kezdett :)

A "kimosott" szövegű szám Tutti Frutti címen jelent meg – ezzel új csillag született. Két éven át telt házas turnék, filmek követték egymást, amihez csak nyúlt, sláger lett. E korszakának terméke a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy, a Baby Face. Fekete volt, meleg volt, tehetséges és hangos... A közönség imádta a különc kinézetű, féktelen énekest, aki a zongorán állva vagy fekve verte a billentyűket, üvöltötte dalait.

 

1957-ben egy ausztrál turné közben váratlanul megtért, megtagadta homoszexualitását és otthagyta a show-bizniszt. Egyesek szerint a repülőút során egy fényes tűzgolyót látott elhúzni az égen, ez rémisztette meg ennyire s vezette arra, hogy a rock and roll és az életmódja ördögtől való, s hiába mondták neki, hogy az nem Isten figyelmeztetése, hanem a szovjet Szputynik-1 volt... Évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével nem szakított, de csak gospelt énekelt – lényegesen kisebb sikerrel.

A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához, ekkor azonban már nem ünnepelték, változott a zene és a közönség ízlése is.

Turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa pedig Jimi Hendrix volt.

1972-ben a Wembley-stadionban adott nagysikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, a kilencvenes évek végén a budapesti Kisstadionban is koncertezett.

+1: Tiszteletére az Illés-együttes is dalt írt:

A pillanatoknak élt, olyan volt, mint egy fényesen csillogó flippergolyó Isten, a szex és a rock & roll között.

 

Little Richard, gyász, rock and roll, Illés, Jimmy Hendrix

 

 

Szólj hozzá!


Mennyit ér neked a kultúra? Június 3-án annyit fizetsz a jegyért a Városmajorban, amennyit gondolsz

Mennyit ér neked a kultúra? Június 3-án annyit...

Először május elején indított kampányt a Városmajori Szabadtéri Színpad azzal a felhívással, hogy határozza meg maga a néző a jegyárat. „A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Így osztoznak a magyar és külföldi fellépők a VOLT nagyszínpadán

Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után június 21 és 25 között ismét lesz VOLT Fesztivál – világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével. A szervezők ígérik, hogy hamarosan jönnek majd újabb nevek is.

100 éve a Városmajorban – a szabadtéri színpad zenei programjai

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben. A nyár folyamán a legkülönbözőbb műfajokban alkotó előadók, s változatos dallamok, komoly- és könnyűzenei, jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei koncertek...
Új koncertek