Ami a Surda-dal mögött van

2018/09/20  ·     ·  koncert.hu

Legutóbb egy éve írtunk róla, akkor, amikor Ljubisa Samardzic 81 évesen elment. Most, az Újságmúzeumnak köszönhetően, többet megtudtunk róla.

Ami a Surda-dal mögött van

Nem a dolgos kisembert testesítette meg, neki is ment a hazai kritika, miután kitört az országban a Surda-láz. Mi szerettük a kicsit lusta, pepita kalapos langalétát, a pártlap kritikusa viszont lehúzta a sorozatot, mondván, a szocialista kisember dolgos, nem pedig munkakerülő... 1984-et írtunk, fiatalok voltunk és imádtuk Surdilovicsot meg a Forró szél összes epizódját.

Nem volt kegyes hozzá a sors az utolsó éveiben, agydaganattal operálták, ami csak kevéssel tudta meghosszabbítani az életét. Samaradzsics (a filmben Borivoje Surdilovics) a magánéletében boldog embernek mondhatta magát, 1966-ban vette feleségül Mirjanát, akivel kitartottak egymás mellett jóban-rosszban. Sajnos, nagyon erősnek kellett lenniük, ugyanis a fiúk, Dragan 2001-ben mindössze 34 éves korában elhunyt leukémiában. A vigaszt a kislányuk, Jovana jelentette a házaspárnak, aki unokákkal is megajándékozta őket. A lányuk jelentette a kapcsot Magyarországhoz is, hiszen itt tanult és ide is házasodott.

Surda, bocsánat Samaradzsics, Jovana miatt rendszeresen megfordult Budapesten, és mikor felkérték, hogy 1985-ben lépjen pályára a Népstadionban a SZÚR-on (Színész-Újságíró rangadó), első szóra vállalta. A pályán sem volt sokkal ügyesebb, mint a filmben Surdaként, gólt nem lőtt, de hetvenezer ember tombolt, mikor hozzá került a labda.

A Forró szélből amúgy csak 10 epizód készült, de azokat rojtosra nézte a magyar közönség is. Sajnos a kilenc főszereplő közül már csak ketten élnek, a Vesna Surdilovicsot és a Perát alakító színész. Bob, Firga, Surda anyja és nagymamája vagy éppen Szocsa (pontosabban az őket játszó színészek) már elhagyták ezt a földi világot.

Ne feledkezzünk el a film zseniális zenéjéről sem, a fülbemászó dallamokat Vojkan Boriszavljevicsnek köszönhetjük. A Vajdaságban született zeneszerző még ma is él, 71 esztendős. Surda magyarországi sikeréhez kellett Helyey László is, aki tökéletes szinkronhangot kölcsönzött az alacsony vérnyomása miatt állandóan fekvő és kávét szürcsölő Surdának. A Surda által hordott pepita kalapot amúgy ma már ritkán látni, pedig a nyolcvanas években nagy divat volt itthon. A kalap a múlté, Surda sem él már sajnos, de legalább a film megmaradt nekünk.

Köszönjük az Újságmúzeumnak a lehetőséget!

Surda, Forró szél, tévésorozat, Ljubisa Samardzic

 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek