Az áldozatok hozzátartozói kérték a Bataclan-felvételek bemutatását

2022/04/04  ·     ·  koncert.hu, MTI

2015. november 13-án az Eagles of Death Metal amerikai rockzenekar adott koncertet a párizsi Bataclan klubban, amikor egy terrorista kommandó behatolt a koncertterembe. A három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített, a közvetlen pszichológiailag sérülést szenvedők száma pedig eléri a négyezret.

Fotó: Billboard

A zenekar tagjai az öltözőben bújtak el, de a turnémenedzserük, a 36 esztendős Nick Alexander életét vesztette. Az "Eagles of Death Metal: Nos Amis" című doku a november 13-i támadással kezdődik, majd három hónapon keresztül követi a kaliforniai rockereket, míg visszatérnek a párizsi színpadra. A Live Nation és a HBO koprodukciójában készült filmet 2017-ben mutatták be, és Tom Hanks fia, Colin Hanks rendezte.

Pénteken a koncertteremben készült hang- és képfelvételeket mutattak be a terrortámadás hét hónappal ezelőtt kezdődött perében a párizsi különleges esküdtszéken. Az audiovizuális bizonyítékok bemutatását a túlélők és az áldozatok hozzátartozói kezdeményezték, akik egyben felperesei is a pernek.

Korábban a terrorelhárítási ügyészség úgy ítélte meg, hogy a Bataclanban mobiltelefonnal készült hangfelvétel lejátszása túlságosan megviselné a hallgatóságot, ezért a bizonyítási eljárásban a nyomozók csak azt a fél percet játszották le belőle, amelyen az első sorozatlövések hallhatók.

Az esküdtszék pénteken végül három rövid részletet játszott le abból a két és félórás felvételből, amelyet az egyik néző mobiltelefonjának diktafonja rögzített a terrortámadás alatt.

Az elsőn az Eagles of Death Metal egyik száma hallható, amelyet hirtelen sorozatlövések szakítanak félbe. Amikor a lövések egy perc múlva abbamaradnak, jól hallhatók az ijedt emberek kiáltásai és a sérültek nyögései, majd újrakezdődnek a sorozatlövések, a korábbiaknál is gyorsabb ritmusban.

A második felvételen a rendőrség és a túszok közötti párbeszédből hallható egy részlet, amelyben az egyik túsz azt kiáltja: "Robbanószerkezet van náluk, ne jöjjenek közelebb, mert mindent felrobbantanak!". A harmadik felvételen pedig a túszok kiszabadításának rendőri akciója közbeni zajok hallhatók: lövések után detonációk, kiabálások, majd a kommandósok utasításai. "Gyerünk, gyerünk, gyorsabban, gyorsabban, mindenki emelje fel a kezét, gyerünk, gyerünk!" – kiabálják a kommandósok, miközben kiterelik a teremből a túszokat.

Ezt követően mintegy harminc fotót vetítettek le a tárgyalóteremben a Bataclan rendőrségi helyszíneléséről. A kivetítőn először az épület előtt készült fotók voltak láthatók: a bejárat előtti járdán üvegtörmelékek, elhagyott női táska, kabát. A továbbiakban a koncertterem különböző pontjain, a nézőtéren, a színpadon, a bárpult előtt, a lépcsőkön készült felvételeket mutatták be, amelyeken az agyonlőtt nézők holttestei láthatók. Az egyik öngyilkos merénylő több részre szakadt holtteste is kivehető a lépcsőfordulóban készült egyik felvételen. A terrorista akkor robbantotta fel a testére erősített robbanószerkezetet, amikor a kommandósok megkezdték a túszok kiszabadítását.

A tárgyalóteremben a vádlottak, valamint a védőik és a felperesek több száz ügyvédjén kívül mintegy 250 túlélő és érintett családtag is megjelent. Sokan közülük ősz óta nem voltak a peren, amikor is öt héten át a túlélők tettek tanúvallomást.

A merényletsorozatot – a Stade de France nemzeti stadion közelében három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, egy másik háromtagú terrorkommandó hat kávéház, bár és étterem teraszán ölt meg 39 embert – az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

Az ügyben június végén hirdetnek ítéletet.

 

Miért nem védték meg az embereket a Bataclanban, az Eagles Of Death Metal koncertjén?

 

Világsztár nyitja meg a Bataclant

 

Az Eagles of Death Metal a túlélők előtt lépett fel Párizsban

Bataclan, terror, Eagles of Death Metal

 

 

Szólj hozzá!


Mit kezdjünk a tribute-zenekarokkal...?

Mit kezdjünk a tribute-zenekarokkal...?

Március 18-án Mark Clarke volt a Barba Negra külföldi vendége. Az este két részből állt: az első felében a Cream-et muzsikáló Celebrations Day,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Szuper látványos klippel jelentkezik a régió friss pop csillaga

Karin Ann rövid idő alatt ért el számos nemzetközi sikert, BBC egyik műsorában is generációja egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki, most talán eddigi leglátványosabb videójával jelentkezik.

Németh Róbert dalait áthatja a melankólia

Vidéken is bemutatja közelmúltban megjelent harmadik lemezét Németh Róbert. A Heaven Street Seven basszusgitárosaként több mint két évtizeddel ezelőtt ismertté vált zenész áprilisban Pécsett és Szegeden ad koncertet.
Új koncertek