Crosby, Stills Nash and Young: a nőkön vesztek össze

2018/01/20  ·     ·  Juhász Vali

A legendás Crosby, Stills Nash and Young a hatvanas években alakult, és az Egyesült Államokban népszerűségük a Beatles-ével vetekedett. Gyönyörű vokáljaik, különleges dalaik hamar legendává tették őket. A Rock And Roll Hall Of Fame-be is beválasztották őket, többüket többször is.

Fotó: Rolling Stone

Néhány kiadott nagylemez után azonban ők is abba a csapdába estek, hogy négy ilyen, nagyon különböés önálló zenei elképzelésekkel rendelkező fura zseni nem fér meg egymás mellett. Először Neil Young vált ki a zenekarból – így lett belőlük Crosby, Stills and Nash. Jellemző a névválasztásra, hogy szándékosan nem egy kitalált nevet adtak maguknak, hanem úgy gondolkodtak, hogy ha a nevükkel fémjelzik a munkásságukat, akkor ha egy tag kiválik (vagy más történik vele), akkor ne lehessen helyettesíteni mással.



Bár aktív éveik nem tartottak nagyon sokáig, azért időről-időre igyekeztek újra koncertezni, újabb albumokat felvenni, de ezek rendszerint vitákba torkolltak. Azért néha megpróbálták, és ezekkel nem is volt baj. Ám amikor Graham Nash több évtizedes házasság után elhagyta a feleségét  egy sokkal fiatalabb nőért, akkor a banda legnagyobb hippije, David Crosby pocskondiázó e-mailekkel bombázta. Hasonló dolog történt Neil Young kapcsán is, akinek évek óta a közel 20 évvel fiatalabb Daryl Hannah a barátnője. Őt (értsd: Hannah-t) Crosby "mérgező"-nek titulálta. Később természetesen ezekért elnézést kért – ismertek a hetvenes évek óta tartó drogproblémái, börtönben is volt emiatt –, hogy néha nem teljesen beszámítható. Viszont Nash-t annyira sikerült magára haragítania, hogy már szóba sem állnak egymással. Így aztán úgy tűnik, hogy a 2015-ös nagysikerű európai turnéjuk után egy-egy alkalmi összejövetelen kívül nem várható közös munka. Pedig mindegyikük önállóan aktív zeneileg, de már mindannyian betöltötték a hetvenet és időközben a hangjuk is megkopott - legalábbis az együtténeklés már nem nagyon megy.

Stills 21 éves fiánál, Henrynél nem sokkal a harmadik születésnapja előtt diagnosztizálták az autizmust. Stills 2013-ban rendezte az első Light Up The Blues koncertet, hogy pénzt gyűjtsön az Autism Speaks nevű alapítványnak. Akkor fellépett Crosby, Stills és Nash, Ryan Adams, Don Felder és Lucinda Williams is. Az idei rendezvényre már kaphatók a jegyek.

Viszont Stephen Stills (aki nemrégiben ünnepelte 73. születésnapját) 2013 óta minden évben rendez egy jótékonysági koncertet, amellyel az autizmussal kapcsolatos tudatosság növelését kívánja elősegíteni. A Light Up A Blues című rendezvényt idén újra megrendezik igazán impozáns line-up-pal, egy új, nagyobb helyszínen. Neil Young, Sheryl Crow, Burt Bacharch (aki 82 éves), Judy Collins (aki meg 78), Chris Stills (Stephen Stills fia), Jack Black és Christina Applegate is csatlakozik a "nagy öreg" gitároshoz. Az esemény "házibandájának" tagjai: Mike Campbell gitáros, Benmont Tench billentyűs, Steve Ferrone dobos (aki Tom Petty halála óta először játszik nyilvánosan), a basszusgitáros Zev Katz, a gitáros Kevin McCormick és Russell Walden zongorista. A koncert április 21-én, Los Angelesben, a 3,400 férőhelyes Dolby Theater-ben lesz.

"Stephen és én szerettünk volna reményt adni azoknak a családoknak, akiknek nincs idejük és erőforrásuk ahhoz, hogy teljes életet biztosítsanak egy autista gyermeknek úgy, hogy ők maguk teljes munkaidőben csak vele foglalkoznak." – mondta Kristen, Stephen Stills felesége.

Az elmúlt két évben a Light Up The Blues volt az egyike azoknak a kevés eseményeknek, amelyen nyilvánosan játszottak a Buffalo Springfield tagjai a 2011-es reunion óta (Ebben a nem túl hosszú életű zenekarban kezdte a hatvanas évek közepén a közös munkát Stephen Stills és Neil Young). És miközben a Crosby, Stills, Nash and Young formáció visszavonhatatlanul feloszlott, Stills és Young továbbra is közeli barátok maradtak. "Még mindig szeretünk együtt játszani, mert remekül olvassuk egymás gondolatait" – mondja Stills. "50 évvel ezelőtt kezdődött és azóta semmi sem változott. Ez egy olyan ösztön, mint két nagyszerű játékosnál egy futballcsapatban."

Stills a tavalyi évét Judy Collins-szal töltötte egy turnén, ez a duó is a jótékonysági koncerten játszott együtt először, mielőtt elindultak egy közös turnéra. "Judy 78 éves, és visszarángat engem a földre" - mondja Stills. "Sokszor nem látjuk egymást egy ideig, mégis ő az, aki a fejem tetejétől a lábujjam végéig ismer engem."

zben memoárt is ír, de lassan halad. "Elkapott ez a dolog..." – mondja. "Elkezdem, aztán bejön valami más a fejembe, ami azt sugallja: Emlékszel, hogy kellene... Újév napján a számítógépem tönkrement, így most segítséget várok, hogy visszatérhessek a munkához." Hogy mit remél, mikor fejezi be? "Még életemben"mondja nevetve. "Ez minden, amit ígérhetek. Tekintetbe véve, hogy milyen formában vagyok most, napról napra jobb a helyzet. A cinikusok sok pénzt vesztettek, amikor ellenem fogadtak. Ahogy Julius Erving (a híres kosárlabdázó) mondta: 100 évig szándékozom élni."

A cikk forrása



Crosby, Stills Nash and Young, rocktörténet

 

 

Szólj hozzá!


HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

HangFeszt Fóton a Szent Efrém zenekarral (is)

Azért a férfikart emeltük ki, mert éppen hétfőn hallottuk őket az Artisjus-díjátadón – életünkben először. Ez a rövidke fellépés annyira...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Szerdán nyílik Tarján Zsófi kiállítása a Dantéban

Az esemény szerint a témák: popszakma, megáll az idő, repülés. A képeket meg lehet vásárolni és egy hónapig meg tudjátok nézni a helyszínen (1023 Török utca 1.).

Charlie, Margaret Island, Magna Cum Laude, Kiscsillag, Honeybeast: 20 helyszínen több mint 50 program a Gizella Napokon

Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 ingyenes zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon.
Új koncertek