Egy kis kultúra: a kállai ínségdomb története

2020/08/03  ·     ·  koncert.hu

Ha már a kultúráról esett szó ma a FB-oldalunkon, álljon itt egy történet. Csak úgy, érdekességiből, ha a valósággal bárminemű egyezést mutatna, az csak a véletlen műve.

Egy kis kultúra: a kállai ínségdomb története

A kállói (ld. Nagykálló) ott áll a Nyírség csupa hullám dombvidékének szélén, ezt a dombot nem a természet alkotta, nem a szél fújta össze.

Talán 200 éve áll a kállósemjéni út kanyarulatában.

Egyes források szerint 1780-ban, más források szerint 1830 körül keletkezett. Abban minden forrás egyet ért, hogy azon a nyáron akkora szárazság volt, hogy a kállói határban minden vetés tönkrement. A jobbágyok, szegényparasztok kamrái üresen álltak, éhínség fenyegette a családokat. Az emberek éhségükben a mocsári növények lisztes gumóit rágcsálták. Már vetőmag sem maradt. A kiskállói Kállay család magtárai viszont tele voltak gabonával, ezért az éhezők Kállay Ferenc földbirtokoshoz fordultak. Kérték, adjon egy évre való búzát, hogy kenyerük legyen. Sok jóindulatot nem várhattak a kérelmezők, hiszen ekkor javában tartott a 100 éves per a Kállay család és Kálló népe között. S valóban nagy árat szabott a földesúr a gabonáért: a kapott terményt a következő évben meg kell adni, vagy értékét ledolgozni. Kamat fejében pedig a család számára épült 14 szobás kúria mellé, ahogyan a barokk kertekben szokás, hordjanak össze egy homokdombot, és annak tetejére építsenek kilátót. De a homok hordásával ne fárasszák a drága igásállatokat, hordják csak össze emberi erővel.

Más források története annyiban tér el, hogy Felvidékről menekültek ide „ínségesek”, éhező emberek a szárazság miatt, és ők fordultak kéréssel a földesúrhoz. Abban már újra egyetért minden forrás, hogy az éhező nép elfogadta a feltételt. Talicskákkal, mosóteknőkkel, szakajtókkal, köténnyel hordták a homokot, amíg 12 méter magas domb lett belőle, s felépült a kilátó is.

A szegénység, kiszolgáltatottság emlékműve.

Kár, hogy a Kállay család több évszázados birtoklásának csupán ez az emléke maradt.

Az Ínségdomb azóta áll. Az úri család kedve, ízlése szerint a kilátó az évek során hol fából, hol téglából épült, a II. világháború előtt kettős hagymakupolája volt. A dombra falépcső vezetett, de egy időben szerpentinúton sétáltak fel a családtagok. A háború ezt a kuriózumot is megtépázta. 1960 körül tették rendbe turisztikai látnivalónak, kirándulóhelynek.

(nagykallo.hu)

Nagykálló, kállói ínségdomb

 

 

Szólj hozzá!


Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Kiss Tibi nélkül állt fel a Quimby a raktárkoncerten

Persze, tudtuk, hiszen mondták július elején, hogy a frontember év végéig terápiás célból visszavonul, de azt is mondták, hogy a zenekar is...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ma van a takarítás világnapja – Takarítónőőő jeee!

Az Animal Cannibals Takarítónő című slágerén nem fog az idő vasfoga, egy felfrissítés azonban sohasem árt, főleg akkor, ha az illető hölgy immáron 25 éve suvickol.

A koncerteken is kötelező lesz maszkot viselni?

A Magyar Közlöny friss számából kiderült, hogy az új szabályozás hétfőtől lép életbe – tájékoztat a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek