Hattyúdal: Tahi Tóth László a Republic-kal lépett utoljára színpadra

2018. március 01.  ·     ·  koncert.hu

Tahi Tóth László 2017. január 21-én a József Attila Színház Hattyúdal című előadása közben lett rosszul, amelyben Tamburás szerepét alakította. A művész az előadást végigjátszotta, utána azonban mentővel kórházba szállították. Néhány héttel később agyműtéten esett át. Életének 75. évében, február 22-én hunyt el.

Fotó: József Attila Színház

Mi is ez a darab?

Először is egy kalandregény, amelyet Dobozi Imre írt. És te, kedves olvasó, ismered a történetet! Ez tuti. Mert csak egy nevet kell kimondani, és máris tudod, miről van szó. Ez a szó pedig:

Ugye, megvan? Ha könyv nem is volt a kezedben, a filmről biztos hallottál és a dalt is dúdolod – legalábbis egy bizonyos kor fölött... A Hattyúdalból ugyanis 1963-ban  – az író forgatókönyve alapján – játékfilmet készített Keleti Márton. Tamburás szerepét akkor Páger Antal alakította, és olyan színészóriásokkal játszik a filmben együtt, mint Várkonyi Zoltán, Kiss Manyi, Gobbi Hilda, Sztankay István, Bodrogi Gyula.

A film máig dúdolt betétdala Ránki György - Garai Gábor szerzeménye, a Villa Negra románca megannyi feldolgozást ért meg.


Verebes István rendező régi vágya volt, hogy olyan darabot rendezhessen, amelynek zenéjét a Republic Együttes adja. A Hattyúdallal teljesült ez: a zenészek csatlakoztak a társulathoz, az előadásokon élőben zenélnek, játszanak a művészekkel, saját dalaikból, amelyek rímelnek a történetre. 

A Hattyúdal főszerepét vendégművészként alakította Tahi Tóth László egészen addig a január végi, szomorú napig. Partnerei többek között olyan színészek találhatók, mint Rékasi Károly, Ömböli Pál, Jakus Szilvia, Láng József, Kocsis Judit, Nemcsák Károly.

Jó lett volna még látni a színpadon az öreg Tamburás szerepében a színészt...

Tahi Tóth László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész búcsúztatását március 7-én, szerdán 15 órakor tartják a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában – közölte ma a Vígszínház.

Tahi Tóth László, gyász, temetés, Republic, Hattyúdal, színház

 

 

Szólj hozzá!


D. Nagy Lajos-akusztik a MoMKult-ban

D. Nagy Lajos-akusztik a MoMKult-ban

D. Nagy Lajos októberben új, Minden, ami volt … minden, ami lesz című szóló albumával lép a MoMKult színpadára.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Metálos szülők figyelem: gyerekkönyvvel támad a Metallica!

A Rockbook számol be arról, hogy november 26-án jelenik meg a The ABCs Of Metallica című könyv.

Több mint százezren buliztak Debrecenben – a Tankcsapdával értek a csúcsra

Vasárnap véget ért a 12. Campus Fesztivál. Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére idén 114 ezren látogattak el.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek