Könnyűlovasság a Múzeumkertben

2022/05/07  ·     ·  koncert.hu, MTI

Ingyenes szabadtéri koncerttel köszönti az új évadot a MÁV Szimfonikus Zenekar május 14-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Könnyűlovasság a Múzeumkertben

Az Open Day elnevezésű koncerten Suppé Könnyűlovasság nyitánya, Dukas A bűvészinas, Strauss A denevér nyitánya és Bizet Carmen szvitje hangzik el.  Az Open Day koncert helyszínén kedvezménnyel lehet megvásárolni az új évad bérleteit, így a Szőke Tibor-mesterbérletet (Müpa), az Erdélyi Miklós-bérletet (Zeneakadémia), a Lukács Miklós-bérletet (Zeneakadémia), a Festetics-bérletet (Festetics Palota), valamint az Unokák és nagyszülők hangversenyei bérletet (MNM).

A Mester

A 2022/2023-as évadban öt bérletes, két gyermekeknek szóló tematikus, egy fiataloknak szóló rendhagyó koncertsorozatot és több egyedi hangversenyt hirdetett meg a zenekar, amelyet Kobajasi Kenicsiró, a MÁV Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere május 20-án a Pesti Vigadóban, 26-án pedig a Zeneakadémián dirigál.

2024-ben lesz 50 éve annak, hogy Kobajasi Kenicsiró megnyerte a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét, és a MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt. Elmondása szerint a zenekar tagjai és a zeneszerető közönség mindig örömmel fogadta. Kiemelte, hogy a 2024-es jubileumig teljes mértékben szeretné ellátni munkáját. A  MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója felköszöntötte és átadta a mester 80. születésnapjára készített egyedi herendi tálat, amelynek átadására a koronavírus-járvány miatt eddig nem volt alkalom.

Fotó: MÁV Szimfonikus Zenekar

Az új évadról

Farkas Róbert vezényletével október 13-án a Zeneakadémián két Mozart-mű foglal keretbe egy Dubrovay László- és egy Eötvös Péter-darabot Várdai István csellóművész közreműködésével, november 5-én a nemzeti gyásznap alkalmából két Beethoven-alkotást szólaltatnak meg a Várkert Bazárban. Szintén novemberben Dragony Tímea művének ősbemutatója, valamint Grieg és Prokofjev szerepel műsoron a Müpában, a Zeneakadémián Beethoven Athén romjai nyitánya és Schubert IX. "Nagy" C-dúr szimfóniája között két Liszt-átirat hangzik el.

Kesselyák Gergely vezénylésével 2023. január 20-án Ribnyikov Gordonkaversenye és Bruckner IX. szimfóniája, január 27-én a tavaly elhunyt szlovák-cseh zeneszerző, Juraj Filas Requiem című művének magyarországi bemutatója hangzik el a Zeneakadémián.

Mahler és Csajkovszkij muzsikája várja a közönséget Elisabeth Leonskaja zongoraművész közreműködésével 2023 februárjában, márciusban pedig Brahms Gyászéneke és a Német requiem Pasztircsák Polina szoprán, Holger Falk bariton és a Nemzeti Énekkar előadásában.

Dupla előadásokkal folytatódnak a legkisebbeknek szóló Búgócsiga koncertek, az óvodások interaktív Zene-Tér-Kép zenei foglalkoztatói és a fiatalokat invitáló A Zene Showja című koncertsorozat.

Az évadban fellépő karmesterek között lesz mások mellett Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, Kovács János, Rajna Martin és Keller András.   

MÁV Szimfonikus Zenekar, szaabdtári koncert, Múzeumkert, Kobajasi Kenicsiró

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek