Már 66? Boldog születésnapot, Sting!

2017/10/02  ·     ·  Juhász Vali

Gordon Matthew Sumner, vagy ahogyan mindannyian ismerjük, Sting október ma 66 éves.

Fotó: Sting/ FB

Egyike azoknak a világsztároknak, akiket valamiért mindenki szeret. Olyan különleges emberek ligája ez, akikről nem tudunk rosszat mondani. Ilyen Mark Knopfler (Dire Straits), Brian May (Queen), Phil Collins (Genesis), Peter Gabriel, Bruce Springsteen – csak páran közülük. Nincsenek különleges magánéleti cirkuszai, a maga "kedvére" kimaxolja a jótékonykodást is (emlékezetes volt akciója és filmje a nyolcvanas évek végén az esőerdőkben élő tányérajkú indiánokkal - akiknek támogatását a Rainforest Foundation nevű alapítványával ma is aktívan végzi) és 66 éves kora ellenére remek formában van, amiben valószínűleg az általa sokszor dicsért jóga segít neki. 16 Grammy-díja van és nincs olyan zenész a popiparban, akivel ne állt volna össze legalább egy-egy dal erejéig.

Egy nagyon aktív és sokat koncertező zenészről van szó, aki valamikor angol- és testnevelő tanár volt és először a The Police nevű újhullámos punk-rock zenekarával lett világhírű, amit a világ egyik legjobb dobosával, Stewart Copeland-del és a remek gitárossal, Andy Summers-szel nyomtak úgy hat évig, számtalan elnyűhetetlen slágert és korszakos nagylemezeket adva a világnak. Annyira menők ezek a nóták még ma is, hogy előszeretettel dolgozzák fel más előadók, és Sting is folyamatosan repertoáron tartja őket.

Bruno Mars remek előadása például:

 

Vannak elrettentő példák is, íme José Feliciano Every Breath You Take feldolgozása (erről itt írtunk).

A sztár október 13.-án ismét fellép Budapesten, és eme cikk írójának már többször volt szerencséje látni őt különböző korszakaiban – és minden alkalom a maga nemében egyedülálló koncertélményt nyújtott. Sting sohasem okoz csalódást. Rám 1988-ban (a Human Rights Now turné magyarországi állomásán) volt a legnagyobb hatással, azt hiszem, akkor szerettem bele végérvényesen: hosszú, lobogó haja, a koncert egy ihletett pillanatában láthatóvá váló izmos felsőteste, fantasztikus hangja - kész, végem van azóta is.

Akkoriban jelent meg a legsikeresebb lemeze, a Nothing Like The Sun, amin a Fragile, a They Dance Alone, a We'll Be Together és az azóta védjegyévé vált Englishman in New York felejthetetlenek. A legjobb albuma pedig talán a Bring on the Night című dupla koncertlemez, amelyet Párizsban vettek fel és olyan rafinált zenei megoldásokat tartalmaz, amitől most is elájul mindenki - még a vájt fülű zenészek is.

A tavaly kiadott 57th & 9th elnevezésű korongjával érkezik most hozzánk, ez ismét nagy durranás lesz. A koncert már elég régóta sold-out, így hát azok a szerencsések, akik bejutnak, felköszönthetik Stinget a szülinapján!

 

Sting, születésnap, The Police

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek