Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

2022/08/07  ·     ·  koncert.hu, MTI

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth Xénia "Bárány az üres lakásban" című fotográfiája végzett, a harmadik pedig Mayer István "Cseh Tamás" című domborműve lett.

Lévay Jenő A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak (részlet)

A pályázatra a vártnál jóval több műalkotás érkezett be. A zsűri először kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt legjobb tíz alkotást, amelyekre aztán a közönség is szavazhatott. Az alapítvány Facebook-oldalán az egyes művekre adott lájkok száma alapján dőlt el, hogy a tíz közül melyik alkotás kapja meg a közönségdíjat: végül 1041 szavazattal Szentgyörgyvölgyi Gábor Plakát Cseh Tamásnak című alkotása nyerte el (balra).

A zsűri összesen 31 pályamunka közül választhatott. A feladatot az alkotók sokféleképp közelítették meg: többen a legendás énekes portréját ábrázolták különböző technikákkal, míg mások inkább a dalokra koncentráltak, vagy azok mondanivalóját dolgozták fel alkotásukban.

„... Hogy amíg mi lemegyünk villanykörtéért, s magára hagyjuk a lakásunk csöndjét, egy bárány jelenik meg ott. És az a bárány ott örjöngve tombol, csöndet nem törve meg hangtalan rombol, egy világot szétdarabol...”
(Tóth Xénia: Bárány az üres lakásban)

A 2. fordulóba jutott alkotások Arató Eszter, Lévay Jenő, Krajcsovics Károly, Rósa Márta, Mayer István, Szabó Kata, Szentgyörgyvölgyi Gábor és Takács Máté pályázata, valamint Tóth Xénia két műve.

A művészeti pályázatot Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész szellemi hagyatékát a jelenkor és a jövő nemzedéke számára méltó módon közvetíteni képes műalkotás megvalósítására írták ki. A pályázat célja az volt, hogy a kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek kortárs művészek keze által. A pályaművek eredetijét a Budavári Önkormányzat aulájában tekintheti meg a közönség, az alkotások digitális képmása pedig a Budai Vároltalmazó Közalapítvány közösségi oldalán látható. (A nyitóképként felhasznált alkotás is teljes egészében megtekinthető itt.) A díjátadót a tervek szerint augusztus 20-án tartják.

 

 

 

 

 

Cseh Tamás művészeti pályázat, közönségszavazás

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek