Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

2018/09/22  ·     ·  koncert.hu

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés lett, amelynek a végén a legendás zenész még „szerenádot" is rögtönzött a riporternek.

Fotó: WMNmagazin/YouTube

A beszélgetés közben Presser Gábor nevetve idézte föl az első Ki mit tud?-os díjátadóját, és azt, is hogyan –  és főleg kitől vásárolta meg az első komoly hangszerét. Arról is mesélt, miért nem maradt az Egyesült Államokban, amikor megtehette volna, és megbánta-e a döntését valaha. A Kossuth-díjas zenész szavaiból kiderült, hogy ami kívülről sikernek tűnik, nem biztos, hogy belülről megélve is diadalmenet.

„Ha valakinek röviden össze kell foglalni az életét, akkor mindig csak azt írják meg, hogy ezt is elérte meg azt is elérte, meg ennyi plecsnit kapott, meg annyi »nemtudommit« kapott. De ezek a dolgok azért ott közben ki vannak töltve; a kettő között ott van az élet. Elhinném-e bárkinek, hogy neki minden hétköznapja jól sikerült, és nem tépte magáról a bőrt egy rosszul sikerült felvétel után? Hány rosszul sikerült felvétel után marad meg egy jó? És ti végül is csak azt kapjátok."

Az egykori LGT zenekar billentyűs-énekese a felvétel előtt nem sokkal ünnepelte a 70. születésnapját, és noha rengeteg barátjának és kollégájának szervezett már nagyszabású meglepetés bulit, ő maga szerette volna „csendesen megúszni"a kerek évfordulót. Főleg azért, mert ebben a korban már azzal is szembesülnie kell, hogy a régi barátok és pályatársak közül egyre többen mennek el. Presser meghatódva idézte föl barátja és zenésztársa, Somló Tamás halálának három évvel ezelőtti időszakát.

„Sajnos mi pontosan tudtunk, hogy ez következik. Ez nem volt visszafordítható, ez nem volt megúszható. És amikor bekövetkezett, akkor mégis ugyanúgy elütött minket a hajókötél, mintha váratlanul történt volna. Tomi nélkül nem telik el túl sok nap, mert valahogy mindig előkerül. Amikor a temetésnek vége volt, akkor volt egy megbeszélés, hogy lesz egy esti találkozás... egy halotti tor, ahol beszélnek arról, aki elment, nevetgélnek, és valahogy feloldódik ez a rettenet. De én nem bírtam elmenni."

Már majdnem megérkeztek a Vígszínházba – amelynek épp 40 éve a zenei vezetője –, amikor Presser hirtelen előkapott a táskájából egy nagyon különleges hangszert, és Kriszta meglepetésére elkezdte énekelni az egyik nagy LGT-klasszikust...

Hogy Presser Gábor miként dolgozta fel zenésztársai elvesztését és mivel lehet őt rávenni 70 évesen egy dupla Aréna-koncertre, elmeséli a wmn.hu Elviszlek magammal című sorozatának legújabb részében, a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján:  

DTK, wmn.hu, Elviszlek magammal, Presser Gábor, Somló Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek