Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

2018. szeptember 22.  ·     ·  koncert.hu

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés lett, amelynek a végén a legendás zenész még „szerenádot" is rögtönzött a riporternek.

Fotó: WMNmagazin/YouTube

A beszélgetés közben Presser Gábor nevetve idézte föl az első Ki mit tud?-os díjátadóját, és azt, is hogyan –  és főleg kitől vásárolta meg az első komoly hangszerét. Arról is mesélt, miért nem maradt az Egyesült Államokban, amikor megtehette volna, és megbánta-e a döntését valaha. A Kossuth-díjas zenész szavaiból kiderült, hogy ami kívülről sikernek tűnik, nem biztos, hogy belülről megélve is diadalmenet.

„Ha valakinek röviden össze kell foglalni az életét, akkor mindig csak azt írják meg, hogy ezt is elérte meg azt is elérte, meg ennyi plecsnit kapott, meg annyi »nemtudommit« kapott. De ezek a dolgok azért ott közben ki vannak töltve; a kettő között ott van az élet. Elhinném-e bárkinek, hogy neki minden hétköznapja jól sikerült, és nem tépte magáról a bőrt egy rosszul sikerült felvétel után? Hány rosszul sikerült felvétel után marad meg egy jó? És ti végül is csak azt kapjátok."

Az egykori LGT zenekar billentyűs-énekese a felvétel előtt nem sokkal ünnepelte a 70. születésnapját, és noha rengeteg barátjának és kollégájának szervezett már nagyszabású meglepetés bulit, ő maga szerette volna „csendesen megúszni"a kerek évfordulót. Főleg azért, mert ebben a korban már azzal is szembesülnie kell, hogy a régi barátok és pályatársak közül egyre többen mennek el. Presser meghatódva idézte föl barátja és zenésztársa, Somló Tamás halálának három évvel ezelőtti időszakát.

„Sajnos mi pontosan tudtunk, hogy ez következik. Ez nem volt visszafordítható, ez nem volt megúszható. És amikor bekövetkezett, akkor mégis ugyanúgy elütött minket a hajókötél, mintha váratlanul történt volna. Tomi nélkül nem telik el túl sok nap, mert valahogy mindig előkerül. Amikor a temetésnek vége volt, akkor volt egy megbeszélés, hogy lesz egy esti találkozás... egy halotti tor, ahol beszélnek arról, aki elment, nevetgélnek, és valahogy feloldódik ez a rettenet. De én nem bírtam elmenni."

Már majdnem megérkeztek a Vígszínházba – amelynek épp 40 éve a zenei vezetője –, amikor Presser hirtelen előkapott a táskájából egy nagyon különleges hangszert, és Kriszta meglepetésére elkezdte énekelni az egyik nagy LGT-klasszikust...

Hogy Presser Gábor miként dolgozta fel zenésztársai elvesztését és mivel lehet őt rávenni 70 évesen egy dupla Aréna-koncertre, elmeséli a wmn.hu Elviszlek magammal című sorozatának legújabb részében, a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján:  

DTK, wmn.hu, Elviszlek magammal, Presser Gábor, Somló Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Valaki egy gyönyörű zongorát adományozott a pécsi vasútállomásnak

Valaki egy gyönyörű zongorát adományozott a pécsi...

A bécsi Stingl Fivérek (Gebrüder Stingl) műhelyében 19. és 20 század fordulóján készült hangszert egy névtelenséget kérő magánszemély...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Két éve volt az utolsó klubkoncertjük a fővárosban – egyszerre kettővel tér vissza a Margaret Island

Január 17-én és 18-án az év első budapesti Margaret Island eseménye az Akvárium Klub Nagyhall-jában lesz, ami azért is érdekes, mert az együttes utoljára két éve adott klubkoncertet a fővárosban. A másodikra napra még vannak jegyek.

Poptörténeti emlékpont lett a klub, ahonnan a Kispál és a Borz elindult

Az NKA Hangfoglaló által 2015-ben útjára indított Poptörténeti Tanösvény részeként január elején újabb Poptörténeti Emléktáblát avattak, ezúttal Pécsett, az Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Szenes Klubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek