Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

2018/09/22  ·     ·  koncert.hu

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés lett, amelynek a végén a legendás zenész még „szerenádot" is rögtönzött a riporternek.

Fotó: WMNmagazin/YouTube

A beszélgetés közben Presser Gábor nevetve idézte föl az első Ki mit tud?-os díjátadóját, és azt, is hogyan –  és főleg kitől vásárolta meg az első komoly hangszerét. Arról is mesélt, miért nem maradt az Egyesült Államokban, amikor megtehette volna, és megbánta-e a döntését valaha. A Kossuth-díjas zenész szavaiból kiderült, hogy ami kívülről sikernek tűnik, nem biztos, hogy belülről megélve is diadalmenet.

„Ha valakinek röviden össze kell foglalni az életét, akkor mindig csak azt írják meg, hogy ezt is elérte meg azt is elérte, meg ennyi plecsnit kapott, meg annyi »nemtudommit« kapott. De ezek a dolgok azért ott közben ki vannak töltve; a kettő között ott van az élet. Elhinném-e bárkinek, hogy neki minden hétköznapja jól sikerült, és nem tépte magáról a bőrt egy rosszul sikerült felvétel után? Hány rosszul sikerült felvétel után marad meg egy jó? És ti végül is csak azt kapjátok."

Az egykori LGT zenekar billentyűs-énekese a felvétel előtt nem sokkal ünnepelte a 70. születésnapját, és noha rengeteg barátjának és kollégájának szervezett már nagyszabású meglepetés bulit, ő maga szerette volna „csendesen megúszni"a kerek évfordulót. Főleg azért, mert ebben a korban már azzal is szembesülnie kell, hogy a régi barátok és pályatársak közül egyre többen mennek el. Presser meghatódva idézte föl barátja és zenésztársa, Somló Tamás halálának három évvel ezelőtti időszakát.

„Sajnos mi pontosan tudtunk, hogy ez következik. Ez nem volt visszafordítható, ez nem volt megúszható. És amikor bekövetkezett, akkor mégis ugyanúgy elütött minket a hajókötél, mintha váratlanul történt volna. Tomi nélkül nem telik el túl sok nap, mert valahogy mindig előkerül. Amikor a temetésnek vége volt, akkor volt egy megbeszélés, hogy lesz egy esti találkozás... egy halotti tor, ahol beszélnek arról, aki elment, nevetgélnek, és valahogy feloldódik ez a rettenet. De én nem bírtam elmenni."

Már majdnem megérkeztek a Vígszínházba – amelynek épp 40 éve a zenei vezetője –, amikor Presser hirtelen előkapott a táskájából egy nagyon különleges hangszert, és Kriszta meglepetésére elkezdte énekelni az egyik nagy LGT-klasszikust...

Hogy Presser Gábor miként dolgozta fel zenésztársai elvesztését és mivel lehet őt rávenni 70 évesen egy dupla Aréna-koncertre, elmeséli a wmn.hu Elviszlek magammal című sorozatának legújabb részében, a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján:  

DTK, wmn.hu, Elviszlek magammal, Presser Gábor, Somló Tamás

 

 

Szólj hozzá!


Dunaújvárosban törölték, most Kolozsváron sem rendezik meg a Cityrocksot

Dunaújvárosban törölték, most Kolozsváron sem...

A szegedi és a tavalyi kecskeméti össznépi zenélés sikerén felbuzdulva a szervezők idén Dunaújvárost jelölték meg a térképen elfoglalandó...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Robert Redford mellé KELL a Streisand!

Megérkezett a Kerekes Vica és Mátray László főszereplésével készült romantikus vígjáték, a HAB előzetese.

Rockklasszikusok bélyegen: az Omegával indul a sorozat

Arról már beszámoltunk, hogy Nagy-Britanniában az emlékérme után bélyegsorozat is készül a Queen tiszteletére, most örömmel adunk hírt arról, hogy immáron a zenészekre is gondolt a Magyar Posta – reméljük, Benkő László lábadozását is megsegíti ez az esemény.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek