Találkoztál már csendbohócokkal a bulinegyedben?

2019/10/08  ·     ·  koncert.hu

Most, hogy az első hétvégéjén több mint 100 ezer jegy kelt el a hazai mozikban a Jokerre, a Klubrádió úgy érezhette, ideje felvetni a témát, mert ezek a "csendbohócok" valójában már évek óta tevékenykednek a bulinegyedben.

csendbohóc

Az nem úgy van, hogy bevetik magukat az éjszakába –  a csendbohócokat a szórakozóhelyek rendelik meg, s az a dolguk, hogy csitítsák a hangoskodókat. Ahogy a műsorban elhangzott,  tulajdonképpen bármilyen őrültséget megtehetnek, hiszen bohócok...

Összesen tízen vannak most – bár nagy a mozgás –, s leginkább színészekből verbuválódik a bohóckommandó. (Várják a jelentkezőket! Nem egyszerű feladat ez, nagy bulista hantásokat, bátor kezdeményezőket várnak...)  A sminket dobták, azt mondják, egyrészt a mimika hiánya meg a bohócpara miatt, de az is megtörtént, hogy lenyalták az arcukról.

Elsősorban nem azzal operálnak, hogy mindenféle zsonglőr- vagy más mutatvánnyal eltereljék vagy felhívják magukra a figyelmet, leginkább beszélgetnek az emberekkel. Például odamennek a bejutásra sorban váró tömeghez, és mint jó óvó néni vagy bácsi, szépen beosztják őket csoportokba, és megígértetik velük, hogy jól viselkednek...

Képzeld el, hogy hat db tagbaszakadt angol csávó kiszállt üvöltve egy taxiból... Odamegy a bohóc, valószínűleg egy pillanatra beléjük szakad a szó, ezt a szünetet kihasználva a csendbohóc megkéri őket, hogy csak csendben, csak halkan... És ezek lábujjhegyen mennek tovább, és síri csendben megvárják, amíg bejutnak a szórakozóhelyre...

Azt mondják, nincs két egyforma éjszaka, hiszen függ attól, hogy hónap/hét eleje vagy vége van, számít a vizsgaidőszak, a meccs és még az is, hogy éppen milyen az időjárás.

A csörgősipkások  feladatai közé tartozik például az is, hogy figyelmeztessék a dohányosokat a bejárattól előírt öt méter betartására, vagy épp a távozó vendégeket a feledékenységükre, ha korsóval a kezükben búcsúzkodnak – írták róluk 2012-ben, a helyzet azóta sem sokat változott.

Még Odett is megénekelte őket, de ne fogadjátok meg a tanácsát, ne készítsétek ki a csendbohócot :)

Feltehetően nem 10 csendbohóc fogja megoldani a bulinegyed kontra élhetőség problematikát, de azért lehet tisztelni a kezdeményezést.

Fotó innen – ezen az oldalon egy interjút is lehet olvasni a csendbohócokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

csendbohóc, bulinegyed

 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek