The Loved One – 60 éves lenne ma Michael Hutchence

2020/01/22  ·     ·  Juhász Vali

60 éve ezen a napon született Sydney-ben Michael Kelland John Hutchence, az INXS kivételes tehetségű – és tragikus sorsú frontembere. Máig nem tudják biztosan, mi történt vele 1997. november 22-én abban a sydney-i hotelszobában.

The Loved One – 60 éves lenne ma Michael Hutchence

Életem egyik nagy flash-e volt, amikor a Need You Tonight-ot megláttam az MTV-n (nem azon...!). Azonnal beleszerettem. A zenébe és Hutchence-ba külön is. Gyönyörű férfi volt, klassz, kicsit blues-os hanggal, göndör fürtökkel, és olyan kisugárzással, ami csak a legnagyobbaknak adatik meg. Fel is merült a kérdés néhány évvel később, hogy Oliver Stone The Doors filmjében miért nem ő játszotta Jim Morrisont?

Óriási szerencsém volt, hogy 1991-ben Budapesten, a már-nem-is-tudom-melyik sportcsarnok szabadtéri színpadán láthattam őt (őket), sikereik csúcsán. A látvány egy életre beleégett a retinámba. Utána hallgattam őket jobban (nyilván fordítva kellett volna), de akkor még csak úgy jutottam külföldi lemezekhez, hogy a Déli pályaudvarnál lévő zenesarokba vittem egy kazettát, és 100 forintért átvette nekem lemezről a kolléga.

A halála óta eltelt években sok-sok emberrel találkoztam, akikre legalább akkora hatással volt az INXS, mint rám. Több zenész-ismerőssel énekeltük már a pesti éjszakában a Don't Change-t, vagy a Never Tear Us Apart-ot. Mivel 1997-ben nekem még nem volt internetem és tv-rádió nem mondott be minden rockzenészről mindent, így némi késéssel értesültem haláláról. Gyakorlatilag azóta sem fogom fel. Bono is írt az emlékére egy dalt.

Mi most emlékezzünk rá a The Loved One című INXS-nótával, ez a címe a róla készült dokumentumfilmnek is.

2019-ben Mystify címmel készült róla egy  másik doku, amelyet az a Richard Lowenstein rendezett, aki a Dogs In Space című filmet (amelyben Michael Hutchence volt a főszereplő, 1986), valamint több klipet is készített a U2-nak, az INXS-nek és másoknak is. Ebben a dokumentumfilmben megszólal szinte mindenki, aki Hutchence-hoz közel állt: szerelmei (pl. Helena Christensen), barátai (pl. Bono). Sok olyan történetet mondanak el benne, amiket eddig nem hallhattunk. Az alkotást jelölték számos díjra is, a Tribeca Filmfesztiválon például, de az NMEAwards-on is ott van a Legjobb zenés film nomináltjai között.

Valamiért eddig Budapestre nem tudott eddig eljutni – pedig Magyarországon is sok rajongója van mind Hutchence-nak, mind az INXS-nek. De most jó hírrel szolgálatunk: A Mystify: Michael Hutchence című film mától látható az HBO műsorán. De jól gondolja meg mindenki, aki már őriz egy képet a zenészről, hogy le akarja-e rombolni azt...

 

 Michael Hutchence, INXS

 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek