Tudtad, hogy Quincy Jones Picasso szomszédja volt?

2018. március 06.  ·     ·  koncert.hu

Van pár dolog, amit érdemes tudni Quincy Jones-ról – nemhogy érdemes: kell is, mert olyan pályája volt ennek a pasasnak, ami nem sok embernek adatik meg a világon. A siker nem hullott az ölébe: tehetségének és nyitottságának köszönheti, hogy a kortárs könnyűzene egyik legnagyobb alakja lett. S nekünk pedig abban a szerencsében van részünk, hogy idén nyáron nálunk koncertezik!

Fotó: HUMANITY Magazine - Citizens of Humanity

Hogy kezdődött a pályája?

1933-ban született Chicagóban. Tizenévesen trombitálni tanult a legendás Clark Terry mellett, zenei tanulmányait Bostonban a Berklee School of Music elődjében, a Schillinger House-ban folytatta, majd New Yorkba költözött, ahol kapcsolatba került többek között Count Basie-vel, Dinah Washingtonnal, Cannonball Adderley-vel. Húszévesen került trombitásként Lionel Hampton zenekarába, majd három év múlva Dizzy Gillespie hívta big bandjébe, ahol rövidesen az együttes vezetője lett. Első lemeze, a This Is How I Feel About Jazz 1956-ban jelent meg.

 

Ki volt a szomszédja Párizsban?

Párizsban Nadia Boulangernél zongorázni tanult, valamint zeneelmélettel és zeneszerzéssel foglalkozott. Itt ismerkedett meg Pablo Picassóval, akivel lakásszomszédok voltak. Munkát vállalt a Mercury lemezkiadó francia részlegénél, a Barclay-nál, ahol olyan zenészek albumait hangszerelte, mint Michel Legrand, Jacques Brel, Charles Aznavour, Billy Eckstine vagy Sarah Vaughan.

Hatalmas port kavart az az interjú, amelyet a Vulture magazinnak adott. Ebben többek között arról is beszélt, hogy Michael Jackson dalokat lopott, s azt is mondta, hogy a Beatles tagjai voltak a legrosszabb zenészek, akikkel valaha találkozott... A részletek itt. Később aztán – állítólag  lányai tanácsára – bocsánatot kért minden érintettől, és beismerte, hogy hibázott. 

Mit köszönhet neki a világ?

Felfedezte Michael Jacksont, majd producere és szerzője lett lemezeinek is. Az 1982-ben megjelent Thriller több mint 100 millió példányban kelt el, és szintén Jones volt a producere, karmestere és szervezője a We Are the World című dalnak, lemeznek, amelyet a USA for Africa nevű jótékonysági supergroup készített. A bevételből befolyó pénzt az etiópiai humanitárius katasztrófa áldozatainak segítésére fordították.

Miért hagyta abba a zenélést?

A hetvenes évek közepén átesett egy súlyos betegségen, aminek következtében fel kellett hagynia a hangszeres játékkal. Mindez csak átmenetileg vetette vissza, a nyolcvanas évekre ő lett a legsikeresebb crossover művész. A kilencvenes években megalapította a Vibe magazint, amely a fekete ifjúsági kultúrára fókuszál. Tavaly online dzsessztévét indított, ahol a világ legnagyobb dzsesszzenészeinek koncertfelvételei érhetőek el streamelve.

Milyen díjakkal ismérték el elképesztő tevékenységét?

Nevéhez hét Oscar-díj és 27 Grammy-díj (79 jelölésből) kapcsolódik, 2013-ban a rock and roll halhatatlanja lett. Kiérdemelte a George and Ira Gershwin életműdíjat, a Polar Music díjat (ezt idén a Metallica is megkapta), első amerikai zenészként megkapta a Francia Becsületrend parancsnoki fokozatát.

Mivel foglalkozik?

Zenekarvezető, zeneszerző, lemezkiadó, magazinalapító, multimédia vállalkozó, humanitárius és szociális ügyek szervezője, sikeres üzletember, film- és TV producer, valamint fiatal tehetségek felfedezője.

Kit nem ismer...?

Ismert és ismer mindenkit, aki az elmúlt hét évtizedben bármilyen módon alakította a világ kulturális és társadalmi arculatát. A névsor Aretha Franklintől, Leni Riefenstahltól kezdve Charles Aznavourig, Bonóig, Jack Nicholsonig, Steven Spielbergig, Miles Davisig és Barack Obamáig tart.

Melyik műfajban nyomul?

Pályáját a bebop korszakban kezdte és az évtizedek során szinte minden zenei műfajt kipróbált, felhasznált.

Mi a titka a sikerének?

Az, hogy többek között olyan inspiratív zenei hibridek megalkotója, amelyekben a dzsessz, a pop, a soul, a hiphop, a funky, az R&B, a rock, a klasszikus, az afrikai vagy a brazíliai zene fuzionált.

Hányféle csatornán éri el a közönséget?

Az elmúlt évtizedek összes adathordozóján – beleértve a vinyl lemezt, a CD-t, a filmet, a videót, a DVD-t, a televíziót és a digitális platformokat – hozzáférhetővé tette a számait. Továbbá könyveket írt és számos mozifilm, valamint televíziós sorozat létrehozása fűződik a nevéhez.

Quincy Jones, koncert, külföldi fellépő, Papp László Budapest Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


Falusi Mariann májusra összerakja magát

Falusi Mariann májusra összerakja magát

Falusi Mariann DARABJAIM címmel koncertet ad a Budapest Kongresszusi Központban 2020. május 7-én.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Új képlet: Leander Kills Akusztik + Vonósnégyes = LEANDER OKTETT

Köteles Leander új formációval jelentkezik a Leander Kills és a Leander Szimfonik fúziójával. A különleges formáció első koncertje különleges helyszínen kerül megrendezésre, az Európa Hajó nyitott teraszán, ebből következően nem mostanában, hanem 2020. június 21-én.

Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a Kexnek

Új lemezzel és dupla telt házzal koronázza meg karrierjének eddigi legizgalmasabb évét a Qualitons.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek