Menopauza 1170x180

A legendás banda rózsaszínűre pöttyözi a Robotot a jövő héten

2020/02/14  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Budapestet is érinti 40. születésnapi turnéján a Legendary Pink Dots (LPD). A pszichedelikus kísérleti rockzene veterán, Hollandiában működő csapata február 17-én a Robotban lép fel.

Fotó: LPD/FB

A legendás rózsaszín pöttyök európai turnéja a múlt héten indult a svédországi Göteborgban, majd Koppenhága, Malmö és Hamburg következett. A csapat szerdán este Berlinben játszik, majd a lelkes közép-kelet-európai rajongók örömére 14-én Poznanban, 15-én Prágában, 16-án Bécsben, 17-én pedig Budapesten zenélnek.

Kezdetben úgy hívták őket, hogy "One Day...", ami – valljuk be –, nem volt egy fantáziadús elnevezés, ez a másik meg túlontúl is az :) Egyébként a zenekar akkori stúdiózongorájának bizonyos billentyűi ihlették a választást.

A története során számos alkalommal átalakult LPD 2014 óta ötfős felállásban működik. A két alapító tag, Edward Ka-Spel (ének, billentyűk) és Phil Knight (más néven The Silverman; billentyűs hangszerek, samplerek, egyéb kütyük) mellett Raymond Steeg (keverőpult), Erik Drost (gitár) és Joep Handrickx (elektronika, effektek) tagja az együttesnek.

A Legendary Pink Dots 1980-ban alakult és rendkívül fontos, ugyanakkor sajátos helyet foglal el a kísérleti és pszichedelikus zene területén; bár szakmai és rajongói körökben egyaránt sikert és elismerést értek el, a kereskedelmi rádiók nem játszották dalaikat.

Az eredetileg brit banda Hollandiában, Amszterdamban működik; a nyolcvanas években több lemezüket lengyel kiadó is megjelentette, emellett Csehországba és immár csaknem harminc éve Magyarországra is vissza-visszatérnek koncertezni. Először 1989-ben a HungaroCarrot fesztiválon játszottak nálunk, legutóbb 2011-ben a Roham Bárban, de játszottak más helyeken is: ez a mostani lesz a tizenegyedik magyarországi fellépésük.

Az LPD koncertjei magával ragadóak; Ka-Spel úgy énekel, mintha egy mesebeli manó lenne, szövegei egyediek, néha egyenesen őrültek. A hazai Legendary-rajongók kis csoportja minden magyarországi koncertjükön ott van, az Indexen 2001 óta él az LPD-fórum –  bár aktivitást inkább csak a fellépések alkalmával muat mostanában – és a szakma is szereti a csapat zenéjét: Ka-Spel (aki szólóban és Tear Garden nevű projektjével szintén aktív) egy dal erejéig (Even If You Are Victorious) közreműködött Yonderboi második lemezén, a 2005-ös Splendid Isolation című anyagon.

A Legendary Pink Dots első albuma 1981-ben jelent meg Only Dreaming címmel. Az áttörést az öt évvel későbbi Any Day Now jelentette, amelyik remekül vegyítette a népzenét a pszichedeliával. Koncertlemezeik száma szinte felmérhetetlen, de stúdióanyagokat is gyakran publikálnak, összmegjelenésük jóval túl jár a kétszáz lemezen. A legutóbbi stúdióalbum a tavaly kiadott Angel in the Detail volt.

 

Legendary Pink Dots, Robot, pszichedelikus kísérleti rockzene

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek