Menopauza 1170x180

A Szahara szívéből érkezik az A38-ra a Tamikrest

2024/05/23  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Kidal forgalmas utcáitól, egészen az ausztrál és az amerikai nemzetközi színpadokig fellépő Tamikrest egyszerre tiszteleg Tuareg öröksége és a kortárs rock műfajok előtt. A “legnehezebb sivatagi rock" jelzővel illetett zenekar június 2-án érkezik a Hajóra.

Fotó: Tamikrest/FB

A zenekar neve a tamasheq nyelvben csomópontot, kapcsolatot, koalíciót jelent, ami utal a zenekar tagjainak különböző országokból (Mali, Niger, Algéria és Franciaország) származására. Tuareg identitásukat teljes mértékben vállalják, és e lázadás kifejezésére az Ishumar zenében fedezték fel eszköztárukat. A 2006-ban alakult zenei formáció a világzenei színtér kiemelkedő hangjaként tűnt fel, a hagyományos tuareg ritmusokat olyan modern hatásokkal megspékelve, mint a rock, a blues és a folk.

Zenéjük nemcsak a tuareg kultúra ünneplése, hanem egyben felhívás a szolidaritásra és a megértésre. Erőteljes előadásukkal és elgondolkodtató szövegeikkel a Tamasheq költészetet és kultúrát szeretnék átélhetővé tenni a Szaharai-sivatagon kívüli világ lakói számára.

Zenei motívumkészletük tükrözi a nomád tuareg nép küzdelmeit és örömeit, akiknek a Szahara térségében politikai zavargásokkal, kitelepítésekkel és marginalizációval kellett szembenézniük. A gyakran tamashek nyelven énekelt dalszövegeiken keresztül a tuaregek száműzetéssel, identitással, valamint a békével és a szabadsággal kapcsolatos érzéseik kapnak megvilágítást.

Az énekes-gitáros Ousmane Ag Mossa vezette formáció olyan hangzásvilágot teremt, mely egyszerre kísérteties és hipnotikus: zenéjüket bonyolult, Jimi Hendrixet és Led Zeppelint idéző gitárjáték, lüktető ritmusok és éteri dallamok jellemzik, amelyek a sivatag hatalmas, szélfútta tájaira repítik a hallgatót.

A 2010-es Adagh című debütáló albumuk óta a zenekar számos, a kritikusok által is elismert albumot adott ki, köztük a Toumastin, a Chatma, a Kidal és a legújabb Tamotai címűt. Minden egyes lemez a zenekar fejlődését és érését mutatja be, ahogy továbbra is új hangzásokkal kísérleteznek és feszegetik a műfajok határait.

 

Tamikrest, Tuareg

 

 

Szólj hozzá!


Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders András-Slashkovic-Fehér Holló trió

Halo, halo: öt év után visszatért a Kállay Saunders...

Sokan várták a folytatást Kállay Saunders András, a holland-iráni származású Slashkovic és a producer, Fehér Holló alkotta The Middletonztól,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.

Minden koncertről ki kellene tiltani a telefonokat

Hogy elkerüljék a tavalyi botrányt, a szervező már jó előre szólt – mi is csatlakoztunk az infóátadáshoz –, hogy a TOOL koncertje alatt mindenki tegye el a telefonját, mert ki fogják rakni a helyéről azt, aki előveszi.
Új koncertek