A zongorista és az újságíró, avagy miért maradt el Cziffra György berobbanása a magyar zenei életbe

2021/03/17  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címmel rendeznek műhelytalálkozót, melynek célja, hogy lendületet adjanak a művész korszerű életrajzi kutatásának és pályaíve feltárásának. Az előadások – amelyeket az online közvetítésnek köszönhetően bárki díjmentesen élőben követhet - Cziffra György sajtó által megjelenített képét és pályatársait járják körbe.

A zongorista és az újságíró

Az alapdokumentumok jelentős része elveszett vagy nem is tudni, léteznek-e, ezért lernne jó, ha a párhuzamos életutak, a megjelent sajtószövegek és a kritikailag ellenőrzött oral history révén feltárulhatna Cziffra valós pályaképe. A tárgyszerű megközelítések révén egy letisztított, mintegy tudományos Cziffra-kép alakulhatna ki a hazai és nemzetközi szaksajtóban, ami egyúttal lehetővé tenné, hogy ne csak egy újabb legenda szülessen.

A műhelytalálkozón előtérbe kerülnek azok a jelentős zenész személyiségek, akik alakították Cziffra pályáját, ugyanakkor arra is fényt derítenek az előadások, hogy miért maradt el Cziffra berobbanása a magyar zenei életbe akkor, amikor az számára jelentős karriert hozhatott volna. Hazai és külföldi karrierjét barátai sorsával összevetve számos életrajzi jellegzetesség tárható fel.

A műhelytalálkozó pontos programja megtalálható a cziffra100.com weboldalon, március 22-én 10 órától kezdődően pedig a MOMKultból élőben, regisztráció nélkül, bárki ingyenesen követheti a műhelytalálkozót a Cziffra 100 weboldalon.

Cziffra György, zenetörténet, kutatás

 

 

Szólj hozzá!


Citromból limonádét: az online térbe költözik a Budapest Ritmo fesztivál

Citromból limonádét: az online térbe költözik a...

A Budapest Ritmo Online a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében május 10. és 12. között lesz.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Ma kezdődnek az Eurovízió főpróbái – közönséggel rendezik meg!

Két év szünet után az utóbbi évek leglátványosabb és legmodernebb színpadával készülnek a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválra, amelyre idén nézőket is beengednek a rotterdami Ahoyba – természetesen a megfelelő járványügyi intézkedések mellet.

Bródy János vehette át elsőként az Európai Hazafi Díjat

A járványhelyzetre való tekintettel online adták át az Európai Hazafi Díjat, amelyet a neves előadóművész, Bródy János kapott meg elsőként – adta hírül a Hírklikk. Az elismerést ezután minden évben a május 9-i Európa Napon, illetve ahhoz kapcsolódóan adják majd át újra az alapítók.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek