Menopauza 1170x180

Az Eiffel Műhelyházban Söndörögnek az Eredicsek

2024/04/10  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A nemzetközi világzenei színtér egyik legsikeresebb hazai zenekaraidén nyáron megjelenő Gyezz című albumát mutatja majd be november 15-én az Eiffel Műhelyházban.

Az Eiffel Műhelyházban Söndörögnek

A Söndörgő 1995-ben alakult, a mai tagok szinte együtt nőttek fel a zenekarból, az öt zenészből ugyanis négyen ugyanabba a zenész családba tartoznak: a három testvér - Eredics Áron, Benjámin és Salamon - és unokatestvérük, Eredics Dávid. Szellemi hátországukat a közel ötven éve fennálló, autentikus délszláv népzenét játszó, legendás Vujicsics Együttes jelenti, benne további Eredics-muzsikusokkal, apa- és nagybáty-figurákkal.

A zenekar elsődleges hangszere a szerb és magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de hangzásképük fontos elemét képzeik a különböző fúvósok és a harmonika is. Tradicionális délszláv zenét játszanak, innovatív módon, a tradicionális zenére nem muzális rekontrukcióra váró tárgyként tekintve, hanem élő és lüktető alapanyagként, inspirációs forrásként. Mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, ha kell, tudományosan is (mind a négy Eredics-tag tanít a budapesti Zeneakadémia Népzene Tanszékén), számukra mégsem az az érdekes, hogy a tradicionális zene mit jelentett egykor, hanem az, hogy mit jelenthet ma – és mit jelenthet holnap. Első lemezeik még erőteljesebben szóltak arról, hogy mit tudnak a hagyományból magukba szívni – ezt tükrözi egyebek mellett közös albumuk a macedón zene legendájával, Ferus Mustafovval –, a 2010-es, hatvan országban forgalmazott Lost Music of the Balkans című lemeztől fogva azonban érdeklődésük egyre inkább arról szól, hogy mit tudnak a hagyományhoz hozzáadni. 2019-es lemezük, a Nyolc 8 Nyolc már egy műfajokon túli világ képviselője: a műfaj itt már maga a Söndörgő volt.

A zenekar számára 2024 egy újabb fordulópontot jelent, hiszen új lemezük a nagyrabecsült Ground Up Music kiadónál jelenik meg. A Gyezz című transzformatív erejű új lemezük idén nyáron érkezik, amelyen az illusztris jazz szaxofon művész, Chris Potter is közreműködött (vajon innen az album címe is...? ). Az új albummal így folytatják a Lost Music of the Balkans által megkezdett utat, amely zenei világában a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk kapnak terepet, bemutatva, hogy tökéletes megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban.

Az új albumot a zenekar egy különleges helyszínen, az Eiffel Műhelyházban mutatja be Magyarországon először, november 15-én.

A lemezbemutatóra a jegyek elsőként a regisztrált Live Nation tagok számára lesznek elérhetők április 10-én, 10 órától, a teljskörű jegyértékesítés pedig 11-én, 11 órakor indul.

Söndörgő, Eiffel Műhelyház

 

 

Szólj hozzá!


Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk  – a Sum 41 Budapesten is elköszön a rajongóktól

Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk – a...

A kétezres évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött, befejezik a közös zenélést, és a rajongóktól egy ütős dupla...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.

Nem is akart új lemezt Rudán Joe: most itt a Vasvitéz

"Megmondom őszintén, nem is akartam most lemezt csinálni. Nagyon jól elvoltam a korábbi albumaim és életművem 'árnyékában' " – nyilatkozta a zenész, akinek most jelent meg Vasvitéz című, 14+4 tételes CD-je.
Új koncertek