Az Eiffel Műhelyházban Söndörögnek az Eredicsek

2024/04/10  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A nemzetközi világzenei színtér egyik legsikeresebb hazai zenekaraidén nyáron megjelenő Gyezz című albumát mutatja majd be november 15-én az Eiffel Műhelyházban.

Az Eiffel Műhelyházban Söndörögnek

A Söndörgő 1995-ben alakult, a mai tagok szinte együtt nőttek fel a zenekarból, az öt zenészből ugyanis négyen ugyanabba a zenész családba tartoznak: a három testvér - Eredics Áron, Benjámin és Salamon - és unokatestvérük, Eredics Dávid. Szellemi hátországukat a közel ötven éve fennálló, autentikus délszláv népzenét játszó, legendás Vujicsics Együttes jelenti, benne további Eredics-muzsikusokkal, apa- és nagybáty-figurákkal.

A zenekar elsődleges hangszere a szerb és magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de hangzásképük fontos elemét képzeik a különböző fúvósok és a harmonika is. Tradicionális délszláv zenét játszanak, innovatív módon, a tradicionális zenére nem muzális rekontrukcióra váró tárgyként tekintve, hanem élő és lüktető alapanyagként, inspirációs forrásként. Mélyen ismerik zenei világuk gyökereit, ha kell, tudományosan is (mind a négy Eredics-tag tanít a budapesti Zeneakadémia Népzene Tanszékén), számukra mégsem az az érdekes, hogy a tradicionális zene mit jelentett egykor, hanem az, hogy mit jelenthet ma – és mit jelenthet holnap. Első lemezeik még erőteljesebben szóltak arról, hogy mit tudnak a hagyományból magukba szívni – ezt tükrözi egyebek mellett közös albumuk a macedón zene legendájával, Ferus Mustafovval –, a 2010-es, hatvan országban forgalmazott Lost Music of the Balkans című lemeztől fogva azonban érdeklődésük egyre inkább arról szól, hogy mit tudnak a hagyományhoz hozzáadni. 2019-es lemezük, a Nyolc 8 Nyolc már egy műfajokon túli világ képviselője: a műfaj itt már maga a Söndörgő volt.

A zenekar számára 2024 egy újabb fordulópontot jelent, hiszen új lemezük a nagyrabecsült Ground Up Music kiadónál jelenik meg. A Gyezz című transzformatív erejű új lemezük idén nyáron érkezik, amelyen az illusztris jazz szaxofon művész, Chris Potter is közreműködött (vajon innen az album címe is...? ). Az új albummal így folytatják a Lost Music of the Balkans által megkezdett utat, amely zenei világában a klasszikus zenei igényű kompozíciók és a jazz szabad levegőjét árasztó improvizációk kapnak terepet, bemutatva, hogy tökéletes megférnek egymás mellett, ahogy a legkülönbözőbb forrásokból származó inspirációk is összeolvadnak az utánozhatatlan Söndörgő-stílusban.

Az új albumot a zenekar egy különleges helyszínen, az Eiffel Műhelyházban mutatja be Magyarországon először, november 15-én.

A lemezbemutatóra a jegyek elsőként a regisztrált Live Nation tagok számára lesznek elérhetők április 10-én, 10 órától, a teljskörű jegyértékesítés pedig 11-én, 11 órakor indul.

Söndörgő, Eiffel Műhelyház

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek