Belecsapunk a Lecsóba – 5+1 jó koncert a héten

2023/12/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Készülünk egy olyan cikkel, ami összeszedi, jövőre milyen nagykoncertek várhatók – el fog tartani egy ideig a számolás, és ez most nem panaszkodás, sőt. Addig is egy beláthatóbb szakaszt – egy hét – és az arénákhoz képest kisebb koncerthelyszíneket tekintettük át.

Fotó: Brett Sayles (pexels)

Verskoncert Jávori Ferenc Fegya és Lutter Imre előadásában

Időpont: 2023. december 12., 19:00
Helyszín: Pasaréti Közösségi Ház Nagyterem

Ezen az estén az ismeretlen úrnál tesz látogatást 15 költő nagyság: Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, József Attila, Nagy László, Kondor Béla, Kányádi Sándor és Adamis Anna. A lélek mélységei, az ember kavargó természete, a hit, a szeretet és a szerelem labirintusában tolmácsolja a verseket Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a zenei hangulatot pedig Jávori Ferenc Fegya Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, a Budapest Klezmer Band vezetője alapozza meg.

 

LECSÓ + DIÓ akusztik debüt

Időpont: 2023. december 12., 19:30
Helyszín: Gödör Klub

Leskovics Gábor (Lecsó)még a 90-es évek elején ismerkedett meg Dióssy D. Ákossal, amikor zongoristát kerestek zenekarukba, a Pál Utcai Fiúkba. Előtte is látta már Diót több zenekarban, pl az S-Modellben vagy a Kimnowakban, de közösen ekkor dolgoztak először együtt és hamar barátság lett az egyszerű munkakapcsolatból. Ákossal együtt lettek vendégek a Kispál első akusztikus koncertjén, 1995-ben a Fővárosi Nagycirkuszban, majd később, ezt több mint 10 éves közös munka követte ott. A mai napig is együtt dolgoznak, Ákos vendégként szerepel a fontosabb PUF koncerteken, de ő hangmérnöke Lecsó másik zenekarának is: a Lovasi Andrással közösen alapított Kiscsillagnak.Van tehát közös élményanyag és rengeteg olyan dal, amiben már játszottak együtt. Olyat viszont még soha nem csináltak, hogy kizárólag ketten legyenek a színpadon... Na majd most!

 

Diszkópartizánok, sorakozó: Shantel & Bucovina Club Sound System

Időpont: 2023. december 13., 20:00
Helyszín: A38

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe... Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Táncos, vigadós Balkán-parti, laza jazzy beütéssel. Shantel és az ő Bukovina Clubja idén ünnepli a fennállásának harmincadik évfordulóját.

 

Lil Frakk – karácsonyi Frakkusztik koncert

Időpont: 2023. december 16., 19:00
Helyszín: Akvárium

"Hull a hó, jön a Frakkció. Meghívunk téged is hatalmas szeretettel egy kózi, forraltboros, családias és karitatív koncertre, amin Lil Frakk hozza el dalait hangszeres, ZENEKAROS változatban. Régi és új trekkek különleges kiadásban, először és utoljára. Az est további részében a hangszereket felváltják a lemezek. Saját DJ szettek, és karácsonyi csodával felérő kollégák veszik kezelésbe a hangulatot."

 

Makám karácsony

Időpont: 2023. december 16., 19:30
Helyszín:
Avilai Nagy Szent Teréz templom (Király-Nagymező sarok)

Az immáron hagyományos koncertről pár éve – igyekszünk minden évben ott lenni ezen az eseményen – ezt írtuk:

"Szavakkal igazán nem írható le vagy körbe, milyen advent idején beülni egy templomba zenét hallgatni, olyan zenét, amit addig jobbára csak koncerthelyszíneken... Mondjuk, Makámot, ami úgy szól a különleges környezetben, hogy az kikönyökli az ember szeméből a  könnycseppeket... És a Nagy Rohanásban, amit már lassan megszokunk így, karácsony előtt, pedig nem kéne, kap az ember ajándékba valamit, amitől azt érzi, hogy na, van ennek az egésznek értelme is... Szóval, mi tavaly végigbőgtük, idén több zsepit viszünk..." (Bekészítve.)

Egy másik alkalommal meg ezt:

"...jelenleg nem nagyon tudok karácsony előtt jobb programot, mint ez a koncert... "

 

A +1 pedig valójában nem egyetlen koncert, hanem vagy 12:

 

programajánló

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek