Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020/12/15  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A neves zenészek úgy döntöttek, január elsején online hallgatható és nézhető koncerten muzsikálnak. Így most a rajongók a világ minden tájáról élőben élvezhetik a klezmer muzsikát. A tradicionális zsidó zenét játszó zenekar egyedi hangulatú, különleges, modern látványvilágú „szobakoncerttel” köszönti az új esztendőt. A nem mindennapi koncertszínpadon igazán lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal szórakoztatják majd a zenészek az érdeklődőket.

A klezmer zene kedvelői az online koncertre a online.jegy.hu-n vásárolhatnak koncert-és támogatójegyeket is.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek már a Madách Színház „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New Yorkban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” című musical-drámát is.

Az elején Rózsa Györggyel :) :

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A „Klezmer Táncszvit” a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. Bizonyára sokan ismerik a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával elkészült „Pannon dalok” című lemezt is.

 

Budapest Klezmer Band, Jávori Ferenc Fegya, újévi koncert

 

 

Szólj hozzá!


Nevezz meg negyven magyar slágert!

Nevezz meg negyven magyar slágert!

Hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Tényleg slágerekről van szó, amikor szó van róluk. S ez nem a szerzőkön múlt. A kötet több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja október 4-5-6-a lesz.(FRISSÍTVE)

Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.
Új koncertek