Csinos fiú bármit hegedül: David Garrett Budapestre érkezik!

2018/02/27  ·   Ajánló   ·  Juhász Vali

Csodagyerek? Komolyzenész? Rocksztár? Mindegy is, végre október 10-én Budapestre érkezik David Garrett, világhírű német-amerikai hegedűművész, zeneszerző.

Fotó: The Strad

Ha valaki csak a fotóját látja ennek a srácnak, azt gondolhatja, tuti rocksztár. Ám a dolog nem ilyen egyértelmű. Tudjunk meg róla többet.

Német és amerikai szülők gyermeke, aki csodagyerekként indult, négyévesen bátyja hatására kezdett hegedülni, és hamar kiderült, hogy nagyon tehetséges, sorra nyerte a versenyeket. 15 éves korában jelent meg első CD-je Mozart hegedűdarabjaiból. Aztán amikor megállapodott a következő lemezkiadásáról a kiadóval (Paganini 24 etűdjét kellett feljátszania), akkor kiderült, hogy még csak hármat tud belőle és a többi 21-re két hónapot kapott. Emberfeletti teljesítménnyel éjjel-nappal gyakorolt és erre rá is ment az egészsége. A lemez ugyan megjelent, de fél évig nem tudott koncertezni.

Magántanulóként kezdte az iskolai tanulmányait, de állami gimnáziumban folytatta. Mivel a kezei kímélése miatt a számítógépezésből, gameboyozásból kimaradt, nehezen alakított ki kapcsolatot az osztálytársaival. Egy előnye azonban mégiscsak volt ennek a pár évnek: osztálytársai megismertették a rockzenével, első ilyen CD-je egy ajándékba kapott Queen-album volt, amelyben felfedezte a klasszikus zenei megoldásokat és nagyon megkedvelte.

A kötelező iskolák elvégzése után el kellett döntenie, hogy továbbra is profi zenész akar-e lenni, vagy inkább valami mással foglalkozna. Ebben Itzhak Perlman, világhírű hegedűművész volt a segítségére, aki egyszer megadta neki az e-mail-címét azzal, hogy ha bármikor tanácsra van szüksége, akkor keresse meg. Így aztán – szüleivel szembeszállva – beiratkozott New York-ban a Julliard-ra (a felvételire bemelegítés nélkül esett be, mert hatalmas hóvihar volt a városban és az utolsó pillanatban szállt le a buszról). De így is azonnal bekerült Perlman mesterosztályába. Itt zeneszerzést és zeneelméletet tanult, és bár lemondta a koncertjeit és a lemezszerződéseket is a tanulmányai miatt, cserébe meggyógyult a rossz testtartás miatt kialakult porckorongsérve és kézfájdalmai is enyhültek. Éjszakánként keményen dolgozott, hogy ki tudja fizetni a tandíjat és a lakhatást, de legalább szabad volt és azt tanulta, amit szeretett volna.

A new york-i évek a zenei ízlését is tovább formálták, a klasszikus művek mellé bekerültek pop- és rockslágerek és saját szerzemények is a repertoárjába, imidzsét pedig az öltöny-nyakkendőről szakadt farmerre, tornacipőre cserélte – így vált crossover-zenésszé.

Több különböző díjban és elnevezésben is részesült: nemcsak a világ legszebb hegedűseként tartják számon, de bekerült a Guinnes-rekordok könyvébe a leggyorsabb hegedűsként, hiszen egy másodperc alatt 16 hangot játszott le egy koncerten a Dongó előadása közben.

Szóval a csinos hegedűs fiút – aki virtuóz módon játszik el bármit – várjuk októberben Budapestre, a Papp László Budapest Sportarénába. Jegyek már kaphatók.



David Garrett, hegedűs, csodagyerek, külföldi fellépő, Papp László Budapest Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek