Menopauza 1170x180

Hogy kerül egy rapper egy dzsesszlemezre?

2019/01/23  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Egy Berlinben élő amerikai rapper is szerepel Tóth Viktor szaxofonos, zeneszerző új dzsesszlemezén. A LAMU című anyag egy nemzetközi sztárokból álló csapat több koncertfelvételéből állt össze. A lemezbemutató március 29-én lesz a Get Closer Jazz Fesztiválon.

Hogy kerül egy rapper egy dzsesszlemezre?

A belga El Negocito Records által gondozott CD-n a szaxofonos mellett a Mahasimbadavi Players van feltüntetve előadónak. A név betűszó, a közreműködő zenészek személyneveiből állt össze: Szandai Mátyás (nagybőgő), Hamid Drake (dob), Simple One (rap, spoken word), Bart Maris (trombita), Hodek Dávid (dob) zenélt Tóth Viktor (alt szaxofon, fuvola, billentyűs hangszerek) mellett.

A 41 éves Tóth Viktornak a LAMU a hetedik lemeze, ami saját neve alatt vagy különböző formációival (tercettjével, triójával) megjelent. Bár dolgozott már énekesekkel (Berki Tamás, Leena Conquest), eddigi anyagai mind instrumentális munkák voltak. Ezzel szemben a LAMU tizenkét felvételéből nyolcon Simple One rappel vagy történeteket mesél.

"Fontos számomra az emberi hang, számos énekes inspirált, köztük Sarah Vaughan, Nancy Wilson vagy James Brown. Gyakorlatilag a szaxofonnal is énekelni próbálok, és sok zenei szituációban éreztem, hogy azokat még tovább lehetne mesélni verbálisan. Bird Food Market elnevezésű formációmban használok szövegbejátszásokat, például Gandhi beszédét a szabadságról és istenről. Simple One-nal egy berlini fesztiválon játszottunk együtt és rögtön kiderült, lelkileg közel állunk egymáshoz" – idézte fel a szaxofonos.

Hozzáfűzte: Simple One nem az a rapper, aki a pénzről és a nőkről szól, hanem az életről, a szabadság fontosságáról. Mint megjegyezte, sokat beszélgetnek a számokon, van, amelyiknek a szövegét rábízta a rapperre, mások esetében megadta az irányt neki, miről szóljon a dal.

"A D&Ae vagy a Melone Song című darab kifejezetten az általam kért képi világon alapul. Nagy szerepe van az improvizációnak, de azért a kottában le van írva minden. A kész zenét a megírt szólamokkal együtt küldtem el a csapatnak, aztán amikor összejöttünk, beszéltünk a dalokról. Például arról, miért szól a D Run című szám az őrült rohanásról, miként tudjuk a benne lévő energiát zeneileg kifejezni. Itt jön be a képbe a zenészek alázata, nyitottsága, az ego teljes félre tétele" – szögezte le Tóth Viktor.

A LAMU bemutatója március 29-én lesz a MOMKultban, a Get Closer Jazz Fesztivál keretében. Tóth Viktor elmondta, hogy azon a héten lesz néhány vidéki koncertjük is.

"Lehet, hogy a MOMKultban csak néhány számot játszunk a LAMU-ról, a többi újabb szerzemény lesz, sokat változtunk az elmúlt időben. Közös esten léphetünk fel a fesztiválon a világ legnagyobb élő szaxofonosával, Kenny Garrett-tel, talán még be is száll hozzánk egy számra".

Tóth Viktor, LAMU, Get Closer Jazz Fesztivál, Simple One, MOMKult

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek