Kinek mond valamit ez a három betű: SBB?

2024/03/03  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Aki a progrock szerelmese, annak biztosan! A legendás lengyel progresszív rock zenekar október 17-én a fővárosi Erkel Színházban lép fel.

Kinek mond valamit ez a három betű: SBB?

Az 1971-ben alakult SBB, a Silesian Blues Band, más források szerint a Szukaj, Burz, Buduj (Keresd meg, zúzd szét, építsd fel) rövidítése. A zenekar Katowicében alakult. A három tehetséges muzsikus, Józef Skrzek (billentyűs hangszerek, basszusgitár, ének), Antymos Apostolis (gitár) és Jerzy Piotrowski (dob) rövidesen Közép-Európa legjobb progresszív zenekarát alkotta. Már első koncertkörútjukon befutottak: 1973-ban az SBB az év együttese, tagjai az év zenészei lettek Lengyelországban, és ez így is maradt sok éven keresztül.

Az eredeti felállásból ketten, Józef Skrzek és Antymos Apostolis ma is a csapat tagjai, a dobos 2007 óta Németh Gábor.

Noha művészetük a dzsessz, a rock, a blues és a klasszikus zene hagyományait ötvözi, sikerült egy teljesen egyedi, saját stílust kialakítaniuk. Zenéjüket komoly érdeklődés kísérte, hatalmas energiákat mozgósítottak a színpadon, és a környező országok teljes rocknemzedékét sikerült mobilizálniuk.

Józef Skrzek multiinstrumentális zenész, komponista és hangszerelő négyéves korában kezdett zongorázni, majd hegedűn tanult. Elementáris basszusgitárjátéka az SBB egyik védjegye lett, de különleges énekhangja is fontos része kompozícióinak.

A görög származású gitáros, Antymos Apostolis autodidaktaként kezdett gitározni. Tizenöt éves sem volt, amikor Skrzek egy katowicei iskolai zenekarban felfedezte. Virtuóz gitárjátéka mellett élményszámba mennek dob- és ütőhangszer-improvizációi is.

Az SBB hét év sikersorozat után 1980-ban beszüntette működését, majd Skrzek 1998 őszén jelentette be az együttes újjáalakítását. 2007-ben magyar tag lépett be, Németh Gábor (Skorpió, Dinamit, Bikini, P. Mobil) lett a dobos.

Az együttes a hetvenes években Lengyelországban az LGT-vel adott közös koncertet.

Az SBB számos alkalommal lépett fel Magyarországon, először 1977-ben a Budai Ifjúsági Parkban, legutóbb 2017-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon. Józef Skrzek abban az évben decemberben az Omega vendégeként lépett fel a Sportarénában, és előadta velük a Dziwny jest ten swiat című dalt.

Október 17-én az Erkel Színházban az est első részében a Takács Tamás Blues Band ad koncertet.

SBB, Silezian Blues Band, Erkel Színház

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek