Menopauza 1170x180

Lázadnak az óbudai punkok

2024/04/29  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss horror-punk formációval kiegészülve rúgja szét az Instant-Fogas falait május 17-én, pénteken.

Lázadnak az óbudai punkok

A Kretenst 1981-ben alapította Horváth Attila (Hemü), Hrutka Róbert, Krasznár János és Tóth Miklós Max. A zenekar tagsága azóta többször is változott, a kezdőcsapatból mára már csak Hemü maradt, a zenéjük azonban állandó – rendszerint több punkhimnusszal örvendeztetik meg az évtizedek óta kitartó közönségüket. A punk legendái ők, ami velük nem történt meg ez alatt a 40 év alatt, az egyszerűen nem volt. A jelenlegi felállás: Horváth Attila, Kovács-Moletz Gábor, Doba Dániel, Bartha János.

(Ami a buli címét illeti: 1983-ban egy francia forgatócsoport járt Magyarországon, akik a magyar punkot dokumentálták – az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens mind a filmben, mind pedig a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!" kislemez válogatáson is szerepelt, kivívva ezzel az  Állambiztonság kitüntettt figyelmét...)

A BTK '80 zenekart legutóbb az A38-on láttuk-hallottuk, amikor is a Jerabek LX/XL elnevezésű dupla évforduló alkalmából fellépő három zenekar egyikeként játszottak. Noha a formáció 1982-ben alakult és kisebb nagyobb szünetekkel működött, a zenéjük korántsem poros, ugyanazzal az erővel szólnak a dalaik, mint az óbudai punk aranykorában. Tagjai olyan legendás zenekarokból jöttek, mint az F.O. System (Jerabek Csaba), a Vágtázó Halottkémek (Molnár Lujó), Sex Action (Szendrey Szasza Zsolt), a Bery Ari és a Pillangók (Libertényi Péter Pierre) és például a NIHIL (Vörös Zoltán.)

Képesek bárhol és bármikor komoly kuplerájt rendezni a színpadon :)

A Bloody Holly and the Ricketz (Brányi Vivien, Árendás Anita, Montagnon Marielle és Kirsch András) koncertjein rengeteg vér (valamint paródia és komédia) folyik....  Ahogy egy interjúban elmondták, a RicketZ egész évben a Halloweent ünnepli. Ők lesznek az est legfiatalabbjai: 2019-ben kezdtek el együtt zenélni, a stílusuk punk-rock, abszurd szövegeikben erőteljes horror elemek és legalább ennyi fekete humor fedezhető fel.

Mivel a punk mára már történelem, képviselői meg egyenesen legendák, a koncertek előtt lesz egy könyvbemutató is. A "Nem az a punk, aki... magyar punk, 1980-1989" című nagyon komoly, magyar könnyűzene-történeti kiadványt – amely a Trottel Books gondozásában jelent meg és 91 magyar punkzenekar korabeli működését taglalja részletesen – Izsák Attila, a magyar és a nemzetközi punk két lábon járó enciklopédiája mutatja be vendégeivel, akik ezúttal László Viktor (Sexepil) és Sal István (Invázió '84) lesznek.

Jegyek itt.

 

Kretens, BTK '80, Bloody Holly and the Ricketz, Instant-Fogas, punk

 

 

Szólj hozzá!


Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk  – a Sum 41 Budapesten is elköszön a rajongóktól

Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk – a...

A kétezres évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött, befejezik a közös zenélést, és a rajongóktól egy ütős dupla...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.

Nem is akart új lemezt Rudán Joe: most itt a Vasvitéz

"Megmondom őszintén, nem is akartam most lemezt csinálni. Nagyon jól elvoltam a korábbi albumaim és életművem 'árnyékában' " – nyilatkozta a zenész, akinek most jelent meg Vasvitéz című, 14+4 tételes CD-je.
Új koncertek