Lázadnak az óbudai punkok

2024/04/29  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss horror-punk formációval kiegészülve rúgja szét az Instant-Fogas falait május 17-én, pénteken.

Lázadnak az óbudai punkok

A Kretenst 1981-ben alapította Horváth Attila (Hemü), Hrutka Róbert, Krasznár János és Tóth Miklós Max. A zenekar tagsága azóta többször is változott, a kezdőcsapatból mára már csak Hemü maradt, a zenéjük azonban állandó – rendszerint több punkhimnusszal örvendeztetik meg az évtizedek óta kitartó közönségüket. A punk legendái ők, ami velük nem történt meg ez alatt a 40 év alatt, az egyszerűen nem volt. A jelenlegi felállás: Horváth Attila, Kovács-Moletz Gábor, Doba Dániel, Bartha János.

(Ami a buli címét illeti: 1983-ban egy francia forgatócsoport járt Magyarországon, akik a magyar punkot dokumentálták – az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens mind a filmben, mind pedig a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!" kislemez válogatáson is szerepelt, kivívva ezzel az  Állambiztonság kitüntettt figyelmét...)

A BTK '80 zenekart legutóbb az A38-on láttuk-hallottuk, amikor is a Jerabek LX/XL elnevezésű dupla évforduló alkalmából fellépő három zenekar egyikeként játszottak. Noha a formáció 1982-ben alakult és kisebb nagyobb szünetekkel működött, a zenéjük korántsem poros, ugyanazzal az erővel szólnak a dalaik, mint az óbudai punk aranykorában. Tagjai olyan legendás zenekarokból jöttek, mint az F.O. System (Jerabek Csaba), a Vágtázó Halottkémek (Molnár Lujó), Sex Action (Szendrey Szasza Zsolt), a Bery Ari és a Pillangók (Libertényi Péter Pierre) és például a NIHIL (Vörös Zoltán.)

Képesek bárhol és bármikor komoly kuplerájt rendezni a színpadon :)

A Bloody Holly and the Ricketz (Brányi Vivien, Árendás Anita, Montagnon Marielle és Kirsch András) koncertjein rengeteg vér (valamint paródia és komédia) folyik....  Ahogy egy interjúban elmondták, a RicketZ egész évben a Halloweent ünnepli. Ők lesznek az est legfiatalabbjai: 2019-ben kezdtek el együtt zenélni, a stílusuk punk-rock, abszurd szövegeikben erőteljes horror elemek és legalább ennyi fekete humor fedezhető fel.

Mivel a punk mára már történelem, képviselői meg egyenesen legendák, a koncertek előtt lesz egy könyvbemutató is. A "Nem az a punk, aki... magyar punk, 1980-1989" című nagyon komoly, magyar könnyűzene-történeti kiadványt – amely a Trottel Books gondozásában jelent meg és 91 magyar punkzenekar korabeli működését taglalja részletesen – Izsák Attila, a magyar és a nemzetközi punk két lábon járó enciklopédiája mutatja be vendégeivel, akik ezúttal László Viktor (Sexepil) és Sal István (Invázió '84) lesznek.

Jegyek itt.

 

Kretens, BTK '80, Bloody Holly and the Ricketz, Instant-Fogas, punk

 

 

Szólj hozzá!


Beton.Hofi alteregója a Szelektorban

Beton.Hofi alteregója a Szelektorban

Telekom Electronic Beats 2024: pop-, klub- és kísérleti zenei műfajban összesen 34 zene jelenik meg május 24-én, és idén először videó...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csillag Az Égen: az Erkel Színházba készül a Bagossy Brothers

A gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company októberben az Erkel Színházban mutatja be új műsorát – a csapat közel egy éve dolgozik a Csillag Az Égen című projekten.

Crossover zenei forgatag a Tüskecsarnokban

Műfajokon átívelő show-val készül első magyarországi fellépésére a világhírű filippínó énekes, Marcelito Pomoy. A világslágereket, egyedülálló látványvilágot és koreográfiát felsorakoztató Ultimate Show május 24-én látható a Tüskecsarnokban, nemzetközi sztárvendégekkel és a „crossover néptánc” egyedülálló...
Új koncertek