Menj tovább! Több éves szünet után P. Mobil és Honfoglalás a Parkban!

2016/08/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A P.Mobil öttételes Honfoglalás szvitje hét évvel az István, a király rockopera bemutatóját megelőzően született, majd 1996-ban elkészült a dalmű szimfonikus változata, amely az Állami Hangversenyzenekar és más neves művészek közreműködésével a Budapest Kongresszusi Központban debütált. Az ezeregyszázhuszadik évfordulós ünnepi megemlékezés helyszíne ezúttal a főváros legexkluzívabb szabadtéri helyszíne, a Budapest Park lesz.

Menj tovább! Több éves szünet után P. Mobil és Honfoglalás a Parkban!

A Honfoglalás, mint összefüggő zenedarab ötlete először 1976 nyarán vetődött fel Schuster Lórántban, amelyet turnéról hazafelé tartva egy csillagfényes éjszaka látványa ihletett. Hobo Földes László akkoriban gyakorta szerepelt a zenekar vendégeként, sőt néhány dalszöveg megírásával is igyekezett nyomot hagyni maga után. A zenekarvezető kérésére az ő verseivel (Schuster Lóránt ötletéből, valamint a Mondák Könyve alapján) hamarosan elkészült az öttételes mű, amelynek zeneszerzői Cserháti István billentyűs, Bencsik Sándor gitáros, valamint Kékesi Bajnok László basszusgitáros. Még azon a nyáron bemutatták a Budai Ifjúsági Parkban Vikidál Gyula énekével, ahol az előadást nagyjából öt-hatezer ember térdelte (!) végig, és adta át magát a katarzisnak. Ám a hivatalos megjelenés még nyolc esztendőt váratott magára: a Honfoglalás csupán 1984-ben jelenhetett meg a Hanglemezgyártó Vállalat gondozásában bakelit albumon, immár Tunyogi Péterrel a fronton. És egy évvel az István, a király városligeti bemutatóját követően…

Nyolc és fél éves kényszerű leállás után a P.Mobil 1994. július 11-én tért vissza a magyar rockzenei életbe. A mintegy három és fél órás monstre Fradi-pálya koncerten természetesen a Honfoglalás is helyet kapott. Kiderült: a dalmű mit sem vesztett értékéből, mondanivalóját, üzenetét tekintve még a XX. század alkonyán is aktuális. Sőt, talán aktuálisabb, mint valaha…

A nagy visszatérést megelőző dupla digitális korongon még az eredeti verzió szerepel, ám 1995-ben újra gondolják az akkor már csaknem húsz éves anyagot. Előbb elkészül az új rockváltozat, majd a következő évben az Állami hangversenyzenekarral (vez: Wolf Péter) a szimfonikus átirat. Ebben számos vendég-ütőhangszeres mellett egy tárogatóművész, Sebestyén Márta énekesnő, valamint Tunyogi Bernadett is közreműködik. A művet az év december 28-án a Kongresszusi Központban mutatják be – frenetikus sikerrel.

1996 év végén a Honfoglalás 1100. évfordulójára még előkerül a darab, ám onnantól csak elvétve, és a legtöbb esetben mindössze részleteiben tűzi műsorra a P.Mobil.

2016. augusztus 13-án – több éves szünet után – a P.Mobil sztárvendégekkel megerősítve, ünnepélyes körülmények között mutatja be a felújított Honfoglalást. A jeles történelmi esemény ezeregyszázhuszadik (valamint a rockszvit negyvenedik) évfordulójának tiszteletére rendezett előadáson Rossa Levente, tárogató- és hegedűművész, Kovács Nóra népdalénekesnő, Török Ádám fuvolista, továbbá az egykori P.Mobil-énekes lánya Tunyogi Bernadett, valamint a zenekar korábbi dobosa Pálmai Zoltán is közreműködik. A látványt háttérvetítések színesítik.


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek