Menopauza 1170x180

Peter Hook eladja minden Joy Division- és New Order-relikviáját – kedden pedig a Düreren koncertezik

2018/11/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Joy Divison alapítója Peter Hook & The Light című formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki. A legendás Substance dalai november 13-án csendülnek fel a Dürer Kertben.

Peter Hook eladja minden Joy Division- és New Order-relikviáját – kedden pedig a Düreren koncertezik

Anglia egyik legbefolyásosabb művésze, Peter Hook a Joy Division alapítótagjaként lett
ismert basszusgitár játékáról. A kultikus zenekar  – Ian Curtis halálát követően –
New Order néven működött tovább, mert tartották magukat ahhoz a korábbi egyezségükhöz, hogyha bármelyikük elhagyja az együttest, nem használják tovább a Joy Division nevet... A sokoldalú Hook 2007-ben hagyta ott a New Ordert, majd Peter Hook & The Light nevű zenekarával a Joy Division életmű egyik legautentikusabb őrzője lett – úgy zeneileg, mint a tárgyakat illetően.

Márciusban azonban megválik a hosszú évek alatt összegyűjtött Joy Division- és New Order- gitárjaitól, emléktárgyaitól. Például azt a basszusgitárt, amelyen a Closer album felvételén játszott. Kalapács alá kerül az a Gibson EB-0 replika is, amelyet a Sex Pistols legendás 1976-os, manchesteri koncertjének másnapján vett meg hirtelen felindulásból. (Elmondása szerint az anyukájától kért kölcsön rá pénzt, tokra már nem futotta, úgyhogy a boltban két szemeteszsákba bugyolálták a hangszert. Amikor hazaért, az apja megkérdezte tőle, hogy mi a fenét fog csinálni vele, s ahogy most nyilatkozta: akkor, abban a pillanatban fogalma sem volt róla... Aztrán ezen a hangszeren játszott a JD debütalbumán, az An Ideal for Living-en, és ezt használta, amikor a dalokat írt az Unknown Pleasures-re.) De az aukciós listán van például  egy bőrdzseki is, valamint az 1980-as USA-turné minden részletét tartalmazó lista.

Erre a bizonyos turnéra Ian Curtis, a Joy Division énekese már nem tudott elmenni: súlyos epilepsziája és egyre mélyülő depressziója az öngyilkosságba kergette 1980. május 18-án. Hook az aukció bevételének egy részét jótékonyságra fordítja: egykori zenésztársa emlékére mentális betegségekkel és epilepsziával foglalkozó szervezeteket fog támogatni.

Peter Hook utoljára 2015-ben járt nálunk, akkor az Unknown Pleasures albumot játszották, jelenleg pedig a Substance, kislemezek és egyéb dalok gyűjteményéből álló lemezzel járják a világot. 2019. november 13-án este 8-kor kezdődik a koncertjük a Dürerben.

 

 

 

 

Joy Division, New Order, Peter Hook, koncert, Dürer, basszusgitáros, aukció

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek