Piano Day Magyarországon: bemutatkozik a világ legmagasabb zongorája

2018/03/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A zongoraünnep alkalmából március 25-én egy workshoppal egybekötött, exkluzív hangszerbemutatón lehet részt venni Tolmácson, amelyet még aznap egy zongoraest követ Vácott, az április 7-ei telt házat követően pedig egy második eseményt is meghirdetnek április 6-ára az A38 Hajón.

Az Una Corda

A 2015-ben Nils Frahm által elindított Piano Day-kezdeményezés a zongorát hivatott megünnepelni, az ötletet pedig olyan sokan támogatták, hogy mára világszerte számos országban tartják meg a hangszer saját napját. Magyarországon először tavaly lehetett csatlakozni a Piano Day eseménysorozatához, idén pedig már több helyszínen is lesznek zongorás programok.

Una Corda

A tavalyi debütálás után idén második alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Piano Day, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel két estén is megszerveznek az A38 Hajó kiállítóterében, így az eredeti április 7-ei dátum mellett április 6-án is csatlakozni lehet az eseményhez. A modern klasszikus stílus térnyerését határozottan támogató hazai előadók – így vaghy és Atreyu's Horse (iamyank side projektje) – mellett egy ígéretes tehetség, a német-bolgár származású Lisa Morgenstern is a fővárosunkban ünnepli majd a billentyűs hangszer napját, ráadásul egy egyedi zongora is főszerepet kap majd az esten.

Lisa Morgenstern/@MiguelMurrieta

Az Una Cordát Nils Frahm megrendelésére David Klavins zongoraépítő alkotta meg, egyedisége pedig többek közt abban rejlik, hogy egy hanghoz csak egyetlen húr tartozik - páratlan hangzását pedig a budapesti Piano Day eseményén élőben is meghallgathatják az érdeklődők.

Szintén a Piano Day kezdeményezéséhez kapcsolódik a Klavins Piano Manufaktúra programja, amelyet március 25-ére szerveznek. Az esemény részeként Tolmácson tartják meg az első nyilvános prezentációját a világ legmagasabb zongorájának, az M450i-nek, amelyet szintén Nils Frahm rendelt meg a berlini Funkhausban található Saal 3-as stúdiójába. A 4,5 méter magas, egyedülálló hangszeren két ismert külföldi modern klasszikus művész, Amanda Bloom és Bruno Sanfilippo ad egy rövid bemutató koncertet, továbbá a hangszer tervezője és megépítője, David Klavins is válaszol az érdeklődők kérdéseire.

M450i

Ezután még aznap este a Vácott található műhelyében, a Klavins Piano Manufaktúrában a már említett két zongorista lép fel, és egy Una Corda zongorán szólaltatják meg szerzeményeiket.


 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek