Schwartz Dávid a mantrák hálójába került

2018/09/25  ·   Ajánló   ·  Schwartz Dávid

Le is írta nekünk – meg nektek is –, hogy miért és mégis hogyan :)

Schwartz Dávid a mantrák hálójába került

Deva Premal és Miten, kiegészülve  Manose nepáli banszuri fuvolavirtuózzal második alkalommal látogatnak Magyarországra. 2017-ben dugig volt a nézőtér, de a hatalmas sikerről csak hallottam, mert ki kellett hagynom egy fellépés miatt. Így bánkódtam is, meg nem is. De idén minden erőmmel azon leszek, hogy bejussak erre a hangorkánra, ami felemel, majd leránt, átjárja minden porcikánkat, átitat energiával. Szárnyra kap és átmossa a lelket.

2009-ben, 20 esztendősen kerültem be a Kőbányai Zenei Stúdióba, ének tanszakra. Természetesen a főtárgy mellett kötelező jellegű kórus is volt heti egyszer, ahol minden évfolyam csodálatos hangja egyesült egy közel 30 fős csapatban. Karvezetőnk Gulyás Erika által ismerhettem meg Deva Premalt és férjét, a nála 22 évvel idősebb Mitent. Tibeti és indiai mantrákat dolgoztak fel, hangszereltek meg, egészen új köntöst, hangulatot adva egy-egy viszonylag komor mantrának és kántálásnak. A két legalapvetőbb mantrát kórusban, több, néha 3 szólamú átdolgozásban tanulhattuk meg Erikától. A hatás egészen elképesztő volt. Mikor becsukod a szemedet és azt érzed, hogy elkezdesz zsibbadni, tetőtől talpig.

 

Valami őserőt mozdít meg a mantra minden megrezgetett hangja. Deva és Miten, valamint a szintén hasonlóan tehetséges Manose varázslatos szólamvariációi és hangszerelései elkápráztattak. Olyannyira, hogy beépültek az életembe, három négy állandó mantrával amit én is elkántálok reggel és este, minden áldott nap.

Amikor elvégeztem az iskolát, egy kedves barátnőm, Kertész Kata színésznő és gyógyító elhívott Dobogókőre egy tartásra. Majdnem száz fős tömeg jött össze ezen a szakrális zarándokhelyen, ahol körbeállva és kézenfogva énekeltünk együtt, egy hangon. Szinte mindenkit azonnal berántott ez az együtthangzás. Egyszerre kezdtük venni a levegőt, egyszerre rezegtünk. Az Avatar című film jutott akkor ott az eszembe, és azóta is beleborzongok, ha rágondolok. Sokan sírtak örömükben, van aki csak mosolygott. De akkor ott valami történt. És elképesztő hatással volt mindannyiunkra.

Deva Premal és Miten szakrális szerelme szülte ezt az egészen újfajta hangzást, melyben megmaradtak a jellegzetes ének és zenei motívumok, vegyítve egy leheletnyi szintetikus kísérettel. Finom elegancia és gyönyörű dinamikák jellemzik a dalokat. Szinte minden egyes albumon.

Előszeretettel tudom ajánlani mindenkinek, 5-től 99 éves korig, mert mindenkinek tud valamit nyújtani. Felüdülést, pihenést, feltöltődést, fejlődést szellemi és fizikai szinten. Gyógyító hatalma van a zenének, ennyi bizonyos. Sokan már bizonyították is. Michael Jackson, Whitney Houston, Celine Dion, Tina Turner... és igen: Deva Premal, Miten és Manose. Zenészként csodálattal adózom előttük. Maradéktalan csodálattal. Áhítattal. És köszönettel. Örökké hálás leszek ezekért az alkotásokért és a közvetlen alázatért, amit a rajongóitok felé sugároztok minden egyes hangotokkal.

Ritka mint a fehér holló.

Október 8. – Budapest Kongresszusi Központ – 19:00-22:00

Deva Premal, Miten, Manose, meditáció, mantra, Budapest Kongresszusi Központ

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek