Menopauza 1170x180

Siófokra költözik New Orleans

2019/07/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Idén július 11-14. között rendezik meg a New Orleans Jazz Fesztivált Siófok Fő terén.

Fotó: OTP Travel

Mára már a legnagyobb hazai dixieland fesztivál, de 16 évvel ezelőtt jóval szerényebb körülmények között indult útjára a siófoki New Orleans Jazz Fesztivál. Akkor még egyetlen nap alatt tartották a koncerteket, mára azonban hagyománnyá vált, hogy négy nap alatt nyolc különböző zenekar lép fel az ingyenes fesztiválon, amelyet a jazz műfaj egy különleges stílusának, a dixielandnek vagy más néven New Orleans-i jazznek szenteltek.

Bényei Tamás, a Hot Jazz Band zenekar vezetője és a fesztivál alapítója maga is Siófokon nőtt fel, és a fesztivállal egyik első mestere, Apáti János előtt is tisztelegni akart. Neki köszönhetően a dixieland nem ismeretlen a városban, de Bényei Tamás a műfaj legismertebb zenekarai mellett fiatal tehetségeket is igyekszik felkarolni a rendezvénnyel, amely egyre több érdeklődőt vonz. Bényei szerint összesen körülbelül 20-25 dixielandet játszó zenekar lehet az országban, elsősorban őket szeretnék megmutatni a közönségnek. Emellett időről időre külföldi fellépőket is hívnak, idén például az osztrák Streetview érkezik a fesztivál első napján, csütörtökön.

A négy napos fesztivál ideje alatt minden nap két zenekar érkezik a siófoki Fő térre. Június 11-én, csütörtökön a szegedi Storyville Jazz Band indítja a fesztivált, őket követi a Streetview Dixieland Band, amelynek szintén van magyar vonatkozása: a fiatal zenekar vezetője a harsonás Ladányi Ádám.

Pénteken először a Banjo Brothers nevű trió játszik, amelynek Bényei Tamás is tagja. Testvére, Bényei Tibor tubázik a formációban, amelyet Gáspár Pállal, a Benkó Dixieland bendzsósával alapítottak. Utánuk érkezik a színpadra az egyik legrégebbi és legnépszerűbb hazai jazz formáció, a Benkó Dixieland Band Nagy Iván vezetésével.

Szombaton a korábbi évekhez hasonlóan Siófok dixieland zenekara, az Apáti Dixieland Band játszik, akiket Bényei Tamás zenekara a Kossuth díjas Hot Jazz Band követ. A fesztivál utolsó napján a szegedi Molnár Dixieland Band lesz az utolsó fellépő. De előtte még egy különleges, Bényei Tamás által 1996-ban életre hívott formáció lép színpadra, a Hungarian All Stars, amely a stílus legnevesebb hazai képviselőiből állt össze. Ebben a zenekarban a Benkó Dixieland, az Apáti Dixieland, a Molnár Dixieland és a Hot Jazz Band zenészei is képviseltetik magukat.

New Orleans Jazz Fesztivál, Siófok

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek