Táncházzal nyit holnap a Fonó, Zuboly a folytatásban

2016. szeptember 13.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Hagyományosan táncházzal nyitja új szezonját a Fonó. A budai zeneházban a szerdai nyitónapon a Tükrös és a Tokos muzsikájára lehet mulatni, a héten egy-egy koncerttel ünneplik Borbély Mihály 60. és Ágoston Béla 50. születésnapját, október elején a Nigun, a Kerekes Band és a Dresch Quartet tart lemezbemutatót.

Táncházzal nyit holnap a Fonó, Zuboly a folytatásban

Az idén 21 éves zeneházban ősszel a Fonó Szerda táncházakban magyarszováti táncokat oktatnak kezdőknek és haladóknak. A tanárok között lesz Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Utasi Péter "Pepe" és Kádár Kata. 

"A Mezőség zenéje, tánca megunhatatlan, egy élet kevés a megismerésére. Magyarszovát a legcifrábban éneklők hazája, és a legjobb furulyásé, Csete Árpádé. A gyönyörű énekekhez páratlan szép muzsika és izgalmas tánc társul: a ritka és a sűrű magyar, a négyes vagy magyar, az akasztós vagy lassú cigánytánc, a szászka és az összerázós" - fogalmazott Berecz István táncos, a Fonó népzenei művészeti vezetője.

A Fonó első őszi hetén, pénteken nagyszabású koncerttel ünnepli a Kossuth-díjas fúvós, Borbély Mihály 60. születésnapját. Az esten színpadra állnak a dzsessz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos, Borbély Mihály zenésztársai, barátai.

A Balkán Jazz Projectben, a Borbély-Dresch Quartetben, a Borbély Műhelyben, a Polygon trióval, a Quartet B-vel és a Vujicsics Együttessel egyaránt zenélt vagy zenélő Borbély Mihály ünneplésére eljön Agatics Krunoszláv, Baló István, Brczán Miroszláv, Dés András, Dresch Mihály, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Farkas Zoltán "Batyu", György Mihály, Horváth Balázs, Lukács Miklós, Sárvári Kovács Zsolt, Szendrődi Ferenc és Tálas Áron is.

Másnap, szeptember 17-én szombaton a multiinstrumentalista Ágoston Béla 50. születésnapja az apropó egy nagykoncertre. A népzenében, a dzsesszben, a hiphopban, a rockban egyaránt otthonosan mozgó, elsősorban fúvós zenészt először egy alkalmi bigband köszönti, aztán a nagyteremben fellép a Monoton Koktél nevű formáció (Ágoston Béla - basszusklarinét, szopránszaxofon, brácsa; Rubik Ernő Zoltán - zongora, billentyűs hangszerek, tárgyak; Kertész Endre - cselló; Keönch László Farkas - ütőhangszerek, hegedű), végül a Zuboly együttes vezetésével lesz műsor.

Ágoston Béla nemcsak a Zubolyban játszik, korábban zenélt a Dél-alföldi Szaxofonegyüttessel, a Vízöntővel, a Kispál és a Borzzal, a Kampec Doloresszel, a Honvéd Művészegyüttessel, Grencsó Istvánnal, az Erik Sumo Banddel, egyik alapítója a Magyar Dudazenekarnak, benne volt a Gabona nevű formációban, az Agostonesban, az Ágoston Quartetben, az Ágoston Crew-ban, a Zuboly klezmer változatában, a Zugojban, a Hawaii Karibuban, kísérte Lovász Irént, tagja volt az első magyar-kínai zenekarnak, Tócsni & Flódni néven magyar-szlovák zenekart is csinált. Új dzsesszformációja, a Knutdut Men nemrég készített lemezt, akárcsak a Versi Varsa nevű gyerekprojektje.

 


 

 

Szólj hozzá!


Idén még sportosabb lesz az EFOTT!

Idén még sportosabb lesz az EFOTT!

Nem véletlen, hogy az EFOTT-ot tartják a legsportosabb nyári fesztiválnak, hiszen a táncon és a csápoláson túl – Jessie J, John Newman, Lost...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Flitteres diszkó, balkáni sufnituning, skandináv hálószobapop - Dena az A38 Hajóra érkezik

A kortárs európai r'n'b-pop egyik legkarakteresebb képviselője a bolgár, de már egy évtizede Berlinben élő Dena. A markáns dalszerzői erényeket csillogtató, a csináldmagad balkáni barkácsesztétikát high-end elektropopba oltó, a Pitchfork, a Dazed & Confused vagy a Fader által is egekbe dicsért Dena ősszel megjelenő friss lemezét...

Közös turné keretében Budapesten is fellép az Amorphis és a Soilwork

2019-et egyből egy hatalmas Barba Negrás bulival kezdhetik az AMORPHIS és a SOILWORK rajongói, Budapesten is bemutatják ugyanis új lemezüket január 25-én, közös európai turnéjuk keretében, melyre az ukrán JINJER és a német NAILED TO OBSCURITY társaságában érkeznek hozzánk.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek