Tízéves a Magashegyi Underground: nagykoncert és új lemez

2016/03/25  ·   Ajánló   ·  MTI, koncert.hu

Tizedik születésnapját nagykoncerttel ünnepli a fővárosi Akvárium Klubban a Magashegyi Underground. A Bocskor Bíborka által vezetett csapat az április 2-i fellépésre időzítve új stúdióalbumot is készített.

Tízéves a Magashegyi Underground: nagykoncert és új lemez

Egy kellemes, gyors, tömény és kemény tanulási folyamat volt számomra az elmúlt tíz év. Miután 2006 tavaszán véget ért a szereplésem az egyik televíziós tehetségkutató műsorban, úgy gondoltam, jó lenne egy időre kilépni a körforgásból, de aztán bekerültem a Magashegyibe, és szinte azonnal jött a Szeplős váll című dal jóleső sikere, ami berobbantott minket" - idézte fel az énekesnő az MTI-nek.

Mint mondta, időnként ma is csodálkozva nézi a teltházakat a koncertjeiken, miközben emlékszik arra, hogy az elején vidéken olykor 25 néző előtt játszottak. Hozzátette: nagy ajándék a népszerűség, de számára az a legfontosabb, hogy személyes kapcsolat is kialakuljon a befogadókkal. "Az eltelt tíz évben valamilyen szinten mainstream lett az underground is, de úgy érzem, nem mentünk bele elvtelen kompromisszumokba".


A Talált tenger című friss anyaghoz készült promóciós fotót sokan úgy értelmezik, hogy az énekesnő Síva istennőként látható, mivel négy karja van. "A lemez talán egyfajta útkeresés a világi és a szakrális dolgok között, és szeretek képekben gondolkodni, talán jobban, mint szavakban" - mondta Bocskor Bíborka.

A népszerű csapat már hat dalt közzétett a neten az újak közül, hármat (Szemszavak, Újhold, Fűtenger) még tavaly, egy EP keretében. A számok illeszkednek a Magashegyi Underground jól beazonosítható rejtélyes, álomszerű világába.

Bíborka felidézte, hogy egy sikeres őszi-tavaszi turné van mögöttük, miközben folyt az alkotás, amely így kicsit spontánabb, ugyanakkor nagyon dinamikus volt. "Mi még mindig kerek egészben, albumban próbálunk gondolkodni, bár a végeredményt tekintve ennek már csak az a jelentősége, hogy le tudjuk tenni az asztalra az elkészült munkát". Megfogalmazása szerint a Magashegyi kicsit színházszerűen dolgozik, szinte színészekkel, rendezővel, díszlettervezővel, dramaturggal.


"Tariska Szabolcs, a szövegírónk nagyon érzi a dalötletekben kibontakozó világot, ritmusra, szótagokra tud csodákat faragni, új szavakat gyárt, így lett most a Holdfényváros vagy a Szemszavak című dalcím. Újra együtt dolgoztunk Beck Zolival (30Y), akivel a legutóbbi lemezen duettet énekeltünk, most három dalszöveget is írt. Mély érzésű, empatikus alkotó, egyből ráérzett a Magashegyi lényegére" - fejtette ki az énekesnő.

Ami a tagok által közösen írt zenéket illeti, Bocskor Bíborka szerint a Talált tenger egyfajta folytatása az eddigi két stúdióalbumnak, a 2010-es Ezer erdőnek, valamint a három évvel későbbi Tegnaputánnak. Például a Holdfényváros a Tegnaputánon szereplő két dal, az Álmatlanság vagy a Rázz fel továbbgondolásának is tekinthető. "A meditatív, lelassulni vágyó, álomszerű, kicsit valószerűtlen hangzás az én lényemből fakad, de civilben mindannyian vonzódunk a mélyebb dolgokhoz".


Az együttes új látványvilággal készül az április 2-i koncertre, amelyen az új dalok mellett természetesen a régi slágerek, köztük az Árnyékok vagy a Metróhuzat is elhangzik. A tervek szerint április elején a netes felületeken lesz elérhető a teljes új albumanyag; addig négy újabb számot tesznek közzé. A fizikai formátum, a CD április végére várható. Az első két album DVD-melléklettel jelent meg, az újhoz nem lesz ilyen. "Nem látjuk értelmét már ennek, amikor az embereket arra szoktatták rá, hogy pár másodpercben szolgáltatnak nekik tartalmakat".

Az idei, jubileumi év folyamán a csapat sok meglepetéssel készül az új lemezen és a koncerteken kívül is.

A Magashegyi Undergroundban a frontember mellett Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek, dalszerző), Szepesi Mátyás (gitár), Fűrész Gábor (basszusgitár, dalszerző) és Toldi Miklós (dob, dalszerző) szerepel; közülük hárman, Fodor, Fűrész és Toldi a kezdetektől párhuzamosan a Kardos-Horváth János-féle Kaukázusnak is tagjai. "Nemrég zárult a két zenekar közös turnéja, ami annak ellenére jól tudott működni, hogy szerintem a két világ két, egymástól távol található, ugyanakkor átjárható bolygó".

Bocskor Bíborka az MTI-nek azt mondta, hogy az idei jubileumi év után valószínűleg más irányba is kirándul, kísérletezni fog a Magashegyin kívüli világban.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek