Végvári Ádám csak nézett...

2020/11/15  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A família című lemezével indult el világ körüli hódítására a Neoton Família a 80-es évek elején. Először a japán, majd a spanyol koncertek következtek. Az együttesben mindössze egy éve zenélő Végvári Ádám csak kapkodta a fejét a történések miatt... A gitáros a Lemezjátszó Classic estsorozat új részében mesél az akkori eseményekről – a koronavírus-helyzet miatt online.

Végvári Ádám csak nézett...

A koronavírus-helyzet miatt a Lemezjátszó Classic estek átkerülnek online térbe, és hétfőnként 19 órától láthatók a B32 Galéria és Kultúrtér Facebook-oldalán. A netes adások november 16-án indulnak Végvári Ádámmal. A következő hetekben Ifj. Csoóri Sándor a Muzsikás Nem arról hajnallik, amerről hajnallott, majd Laár András a KFT Bál az Operában lemezéről mesél.

A família a Neoton Família hetedik nagylemeze, közel 30 éves már, 1981-ben jelent meg magyar és angol nyelven. Az album a Kétszázhúsz felett gigaslágerrel indul, és komoly sebességgel lökte az együttest a világhírnév felé. Akkortájt a magyar sikerzenekaroknak 70 ezres eladást prognosztizált a kiadó itthon, a Neoton Família a megjelenés évében már 120 ezer bakelitet adott el csak Magyarországon A famíliából. A 90-es évek elejére a Neoton Família összeladása világszerte már 7 milliónál járt. Nem csoda, hogy Végvári Ádám, az együttes újdonsült gitárosa eleinte csak kapkodta a fejét.

"A família megjelenése előtt egy évvel kerültem a csapatba. Sokak szerint a legjobb lemez, én is nagyon szeretem. Két-három szólamú gitártémák hallhatók rajta. Akkor még megvolt a Gibson Firebird gitárom, de én bolond eladtam Japánban. Akkoriban indult a külföldi karrierünk, játszottunk a távol-keleti országban és Spanyolországban is. Japánban teljes volt az őrület, a közönség üvöltött a stadion előtt, ajándékokkal vártak minket. A siker ízét én már korábban éreztem a Universal és a Kati és a kerek perec zenekarokkal, de itt azt mondtam, hogy gyerekek, csípjetek meg, ezt nem hiszem el...– emlékezett vissza Ádám

A Lemezjátszó Classic sorozat részeként Végvári Ádámmal Horváth Gergely, a Klasszik Rádió műsorvezetője beszélget az akkori történésekről, mi több, a nézőkkel együtt meg is hallgatják A família albumot.

Az online adások itt tekinthetők meg.

Az online adásokat a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány
partnerségében szervezik meg.

 

Neoton Família, Lemezjátszó Classic, Horváth Gergely, online

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek