Zsák a foltját: James Chance & Les Contortions + Tudósok, PaprikaPaprika

2016/05/10  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Lydia Lunch több A38-as fellépése után most a New York-i no wave színtér másik kulcsfigurája, a Teenage Jesus and the Jerks másik alaptagja, James Chance koncertezik Budapesten. A Tudósok napjaink legkedvesebb szuper-gruppja, a PaprikaPaprika, Rupaszov Tamás power folk formációja.

Zsák a foltját: James Chance & Les Contortions + Tudósok, PaprikaPaprika

James Chance az új hullám, a no wave vagy a posztpunk ‒ nevezhetjük akárhogy ‒ egyik legnagyobb alakja, igazi legenda, és ez a szó ebben az esetben tényleg nem elcsépelt túlzás. A New York-i avantgárdrock-színtér zsenije, aki rövid életű, de annál nagyobb hatású zenekaraiban elemi erejű zenékbe zsúfolta össze a free jazz, a ska, a punk, a new wave, a noise, a funk és még ki tudja, mi minden elemeit. Alig húszévesen került New York-ba, hogy dzsessz-szaxofonos legyen (egy ideig David Murraynél is tanult), de pillanatok alatt elsodorta a formálódó no wave-színtér. Létrehozta Contortions nevű zenekarát, ami Chance másik, Lydia Luch-csal alapított együttese, a Teenage Jesus And The Jerks mellett kulcsszereplője volt a híres No New York című válogatásalbumnak. A Brian Eno szerkesztette lemez a korszak meghatározó dokumentuma lett, és zenészek teljes nemzedékeire gyakorolt alapvető hatást.

Chance alakja zenészként és magánemberként is valóságos szobra a New York-i avantgárdnak. Rövid életű, intenzíven lángoló zenekarai, viharos magánélete, irgalmatlan tempója, impulzív személyisége a korszak egyik legérdekesebb figurájává teszi. Ezúttal francia kisérőzenekarával (amit jellemző módon, csak egy névelő megváltoztatásával nevezett el Les Contortionsnak) érkezik az A38 Hajóra, hogy első magyarországi koncertjén végigvezessen minket elképesztő életművén.

A Tudósok majd három évtizedes fennállása során számtalanszor újult meg érintve, átalakítva, hasznosítva, újraértelmezve a punk, a jazz, a funk, a pop, a dadaista színház, a költészeti perfomansz, a fekete színház és egyéb műfajokat felállásában a duótól a nagyzenekarig. A mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, aka Erik Sumo játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Dunakanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket. A Tudósoknak Budapest mellett Londonban, Moszkvában és Ljubljanában is kiadták egy-egy lemezét, emellett számos nemzetközi turnéjukon felléptek olyan patinás klubokban, mint a New York-i Knitting Factory, az amszterdami Paradiso, a moszkvai Dom, a berlini Supamolly, a londoni Bull’n’Gate, a párizsi Instants Chavirés, a ljubljanai Cankarjev Dom és még sok más.

A PaprikaPaprika  – Rupaszov Tamás egy angliai költözködés apropóján alakult power folk formációja – a folk és a punk energiáját ötvözi hegedű + basszusgitár + cajun formációban. Az első, angliai barátjuk költöztetése alatt lezajlott nyugat európai koncerteket a szélrózsa minden irányában lezajlott turnék követték, melyek folyamán az elmúlt 3 évben a zenekar bejátszotta Franciaország, Belgium, Skócia, Hollandia, Szicilia, Szlovénia, Horvátország és Lengyelország klubjait, pubjait. Mindeközben Fekete Inci kecskeméti moldvai táncházából hozott repertoár új hangzást és ízeket kapott, és a műsor saját számokkal bővült.

 

A PaprikaPaprika fellépését a Cseh Tamás Program támogatja

James Chance & Les Contortions (USA/F)

Tudósok, PaprikaPaprika

 2016. május 18., szerda 19:30

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek