16 év operaterror, avagy a párkányi zenélő ház története

2018/10/25  ·   Bulvár   ·  koncert.hu

Szereted az operát? Például Verdi Traviatáját? És szeretnél erre kelni és feküdni? Akkor a párkányi Kossuth utcában kellett volna élned...

16 év operaterror, avagy a párkányi zenélő ház története

A világsajtót is bejárt történet 16 éve kezdődött – állítólag egy szomszéd-afférral. Akkor még nem zenélt a ház, de a tulajdonosát annyira idegesítette a szomszéd kutya ugatása, hogy vett egy zsebrádiót... Aztán nagyobb teljesítményűre cserélte a zenehordozót, és ekkor kezdődött a Kossuth utca lakóinak kálváriája, mert innentől fogva mindennap – a hétvégéket és az ünnepnapokat is beleértve – Verdi operájára ébredtek. Ezt talán még túl lehetne élni (kizárt), de hogy még véletlenül se legyen élvezhető a zene, némi (fülsiketítő) sípolással fűszerezték.

Sokan sokféleképpen próbáltak gátat vetni a muzsikának – úgy tűnik, ennyi idő alatt csak átmenetileg sikerült orvosolni a bajt, és az orvoslás szót nem véletlenül használjuk... Politikusok, civilek, rendőrség – totális tehetetlenség, noha a szakvélemény egyértelműen kimondta, hogy a zajszint a nappali és éjszakai órákban is meghaladta az elfogadható mértéket (a zajszintért bocs, Verdi). A Nyitrai Kerületi Bíróság ugyan jóváhagyta Párkány polgármesterének rendelkezését a zenélő ház ügyében, de ezt a végzést a tulaj megtámadta.

Próbálkoztak más jogi kacskaringókkal is: megkeresték a szerzői jogokat védő szervezetet, akik azt a választ adták, hogy mivel Verdi operája nem nyilvános eseményen szólt és a ház tulajdonosa saját örömére hallgatta a zenét, nem róható ki rá büntetés. Arra az ellenvetésre, hogy a zene bizonyítottan szól akkor is, amikor a ház tulajdonosa nem tartózkodik otthon – vagyis biztosan nem a komolyzene iránti rajongásból hallgatta meg naponta több százszor ugyanazt azt áriát –, úgy feleltek, hogy Verdi esetében a szerzői jog elévült... Szívás.

Innen, messziről persze elég viccesnek tűnik ez az egész, de ott élni kihívás lehetett. Sokakat megihletett a dolog (persze, ők sem Kossuth utcaiak...).

Sláva Daubnerová volt az első, aki a művészet szabadságával élve a rendelkezésre álló híreket és információkat tetszés szerint kombinálva előbb egy performance-ot, majd egy teljes színházi előadást álmodott színpadra a zenélő ház vezérfonalára. A Solo lamentoso című egyszemélyes projekt előadója maga a szerző, a színdarabban már jeles szlovák színészek alakítják a zenélő ház történetének szereplőit.

Gyakran járt a háza elé zenélni a 89,5 Music FM délutáni road show is, sőt Párkány polgármestere is többször részt vett olyan megmozdulásokon, mikor rengeteg ember gyűlt össze a ház előtt zenélni. Állítólag megesett, hogy egy operaénekest is hívattak, aki egy emelődarus autóról énekelt a ház előtt, de megeshet, hogy ez urban legend. Mindenesetre a média és a turisták nap mint nap felbukkantak a ház előtt...

2015-ben megtörtént a csoda: elhallgatott a zene. Egészen két évig tartott a paradicsomi állapot, a lakók élvezték a csendet és a nyugalmat, mígnem 2017. szeptember 22-én ismét Placido Domingo hangjára ébredtek... Azért el tudjátok képzelni a környélbeliek arcát ebben a pillanatban...

A párkányi zenélő ház tulajdonosát végül 2018. augusztus 6-án tartóztatták le  – nem, nem a zenei terror – életveszélyes fenyegetés miatt. A nyomozás során bizonyítást nyertek az ellene felhozott vádak, de az ügyészség arra hivatkozva, hogy nem volt beszámítható állapotban, megszüntette az ellene folytatott eljárást, így az 56 éves nőt a nyitrai börtönből a lekéri elmegyógyintézetbe szállították.

A párkányi Kossuth utcában a tizenhat évig tartó zenei terror után augusztus óta csend van. Azt nem lehet tudni, hogy a lekéri intézet rácsai mennyire tartósak... Mindenesetre, semmiképpen sem javasoljuk, hogy a környéken élő rokonoknak vagy barátoknak operabérletet vegyél karácsonyra.

A cikk összeállításában a Paraméter írásai segítettek

 

 

 

 

 

Párkány, zenélő ház, verdi, Traviata, operaterror

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek