Bárki is komolyan veszi John Lennon gyilkosának bocsánatkérését?

2020/09/23  ·   Bulvár   ·  koncert.hu, MTI

Egyrészt késett vele 40 évet, másrészt a feltételes szabadon engedéséről döntő bizottság előtt történt mindez, még augusztusban, csak most szivárogtak ki a felvételek.

Bárki is komolyan veszi John Lennon gyilkosának bocsánatkérését?

Sean Ono Lennon, John Lennon kisebbik fia vezeti a néhai Beatles-tag születésének 80. évfordulójára emlékező kétrészes rádiós showműsort a Radio 2 brit csatornán. Sean Ono Lennon első alkalommal készít interjút Paul McCartney-val az apjához fűződő kapcsolatáról - írja a BBC.com. A beszélgetés során McCartney eljátssza az egyik legelső Lennon-McCartney dalt, a Just Funt is. A dalt még iskolakerülő tinédzserként írták, hivatalosan sohasem vették fel, bár egy töredéke hallható volt a Let it Be című Beatles-filmben. A kétrészes dokumentum-műsorba, mely október 3-án és 4-én, Lennon október 9-i születésnapja előtt lesz hallható, interjú készült a legendás zenész idősebb fiával, Juliannal és Sean keresztapjával, Elton Johnnal is.

Az akkor 25 éves Mark David Chapman 1980. december 8-án este lőtte agyon John Lennont a házaspár New York-i otthona előtt. 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, és leghamarabb húsz év után kérhette feltételes szabadságra bocsátását. Múlt hónapban tizenegyedik alkalommal kérte feltételes szabadon engedését, de ismét megtagadták tőle. A férfi a New York állam nyugati részében fekvő Wende fegyházban raboskodik.

Az augusztus 19-én tartott meghallgatáson Chapman azt mondta, hogy "hírnevet" akart szerezni a 40 éves rocksztár megölésével (ötször lőtt Lennonra, és a The Bits blogja szerint eredetileg Johnny Carsont vagy Elizabeth Taylort akarta lelőni, és csak azért választotta Lennont célpontnak, mert az ex-Beatle sokkal inkább "hozzáférhető" volt.).

"Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem. Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el."

"Nagyon híres volt. Nem a jelleme miatt öltem meg, vagy azért, amilyen ember volt. Egy családszerető ember volt. Egy ikon."

"Azért gyilkoltam meg, mert (Lennon) nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam."

"Ez egy borzasztóan önző cselekedet volt. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam Onónak. Mindig erre gondolok."

2015-ben Yoko Ono, aki minden egyes alkalommal küzdött Chapman szabadon engedése ellen, egy interjúben elmondta, abban a félelemben él, hogy kiengedik a pasast a börtönből. "Amit egyszer megtett, megteheti ismét, más ellen fordulva. Ez lehetek én, lehet Sean (Lennon és Ono fia), lehet bárki" – mondta akkor.

Chapmant a bizottság mélyen vallásos embernek írta le – akár így is lehet. Egyébként megnősült, a felesége a börtön közelében telepedett le, ő maga pedig írnok és portás a börtön azon elkülönített részén, ahol saját biztonsága érdekében helyezték el.  A BBC szerint azt mondta, megérdemelte volna a halálbüntetést, New York államban ezt 2007-ben ezt eltörölték, de 1963 óta senkit sem végeztek ki.

Állítólag azt is kijelentette, hogy

"Ha a törvény úgy dönt, hogy életem végéig itt hagy, nem tiltakozom."

A testület megjegyezte, hogy Chapman önző cselekedete elvette a lehetőséget a jövőbeli rajongóktól, hogy megtapasztalják azt az inspirációt, amit a művész emberek millióinak nyújtott.

"Erőszakos cselekedete nem csak a család és a zenekar korábbi tagjai számára jelentett pusztítást, hanem a világ számára is"
tették hozzá.

Yoko Ono reagálásáról egyelőre nem szólnak a híradások, de mivel a szerelmét a szeme láttára lőtte agyon Chapman, szerintünk két év múlva sem fogja másképpen gondolni azt, hogy a férfinak a börtönben kell megrohadnia letölteni az életét.

 

 


John Lennon, Mark David Chapman, Yoko Ono

 

 

Szólj hozzá!


Eltörött a hegedűm... – a pályázati pénzek újraosztását követelik a cigányzenészek

Eltörött a hegedűm... – a pályázati pénzek...

A HVG számolt be arról, hogy csütörtökön kb. 70 muzsikus gyűlt össze az Emmi előtt, majd zeneszóra jelképesen összetörtek egy hegedűt, amit...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A zenét Hrutka Róbert szerezte, Dr. Csernust Bányai Kelemen Barna alakítja

A Toxikoma című film egyik dalbetétjéből most klip is készült. A filmnek – amely Szabó Győző azonos című könyvéből készült – és a klipnek egyaránt a tehetséges ifjú színész, Molnár Áron a főhőse.

Sipos Tomi lesz a hobbizenekarnak indult Mitar vendége a Metro Klubban

Kellemes hobbinak indult, majd sok-sok munka és tanulás után most ott tartanak, hogy megjelent az első lemezük, amelyet ma be is mutatnak a Metró klubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek