Zsarolja a YouTube a zenészeket?

2018/02/01  ·   Bulvár   ·  Labancz Andrea

Van az a pénz, ahogy szokták mondani, és úgy tűnik, zenei körökben is igaz a mondás. Ezúttal a legnagyobb videós megosztó oldalról keringenek nem túl pozitív pletykák.

Zsarolja a YouTube a zenészeket?

Korábban már mi is ejtettünk pár szót arról, hogy bizony vannak gondok a YouTube háza táján. Az automatizált követeléskezelő rendszer nem túlzottan igazságos, és ebbe már jó néhány sztárnak is beletört a bicskája. Nem csoda hát, ha kellenek a pozitív vélemények az oldalnak.

Lehet ezt úgy csinálni, hogy javítunk a hibás dolgokon, meg úgy is, hogy némi pénzt áldozunk a hallgatásért cserébe. A legújabb pletykák szerint a YouTube a második verziót választotta, és néhány neve elhallgatását kérő "csiripelő madárka" azt állítja, olyan szerződéseket kötnek a zenészekkel, amiben egyértelműen szerepel, hogy nyilvánosan nem kritizálhatják a videómegosztót. Cserébe repkednek a súlyos dollár százezrek a promóciós költségekre.

Ez az ún. non-disparagement agreement létező dolog az amerikai jogban: leginkább a peren kívüli megegyezésekben jelenik meg, illetve a vezető beosztások egy részénél a munkaszerződésben. A csiripelő madarak is arról beszéltek, hogy bár az üzleti világban ez megszokott, a zeneiparban még nem találkoztak hasonlóval. Egyikük azt nyilatkozta, hogy a megállapodás továbbmegy annál, hogy nem szabad kritikát megfogalmazni a videómegosztóról, bár ennél többet nem árult el. Másvalaki azt mondta, hogy a YouTube nagyon sok partneri szerződésbe belefoglalja ezt a kikötést a zenei világon kívül is, például az előfizetéses szolgáltatásuk exkluzív csatornáinak alkotói is aláírnak hasonlót.

A promóciós költségvetést a zenészek videók készítésére (klipekre, a színfalak mögé betekintést nyújtó videókra, dokumentumfilmekre), illetve plakátkampányokra fordították. Köztük volt például a népszerű, a Balaton Soundon is járt rapper, G-Eazy és egy Puerto Rico-i reggaeton zenész.

A Bloomberg azt írja, hogy a YouTube a legtöbb cégnél érzékenyebb arra, hogy a művészek mit mondanak róla a nyilvánosság előtt. Például a cég vezetőit nagyon kellemetlenül érintette a 2016-os, számos sztár által aláírt nyílt levél. Úgy gondolták, hogy a zenészek és a menedzserek valójában inkább a YouTube mellett vannak, és a sztárok (például Taylor Swift és Paul McCartney) csak a kiadójuk utasítására írták alá a levelet – utóbbiak tárgyalási taktikájának részeként.

A YouTube egyébként Remix munkacímen tervezi az új, esetleg a Google Play Musicot leváltó stream szolgáltatását, amit talán már idén márciusban elindítanak. A Bloomberg szerint ha ez megfelelő mennyiségű előfizetőt vonz, az elejét veheti a kiadók kritikáinak. Valószínűleg már ezt készíti elő, hogy bejelentették: összevonják az egyes zenészek különféle csatornáit – legyenek azok hivatalos Vevo-csatornák vagy rajongók által fenntartott, félig-meddig hivatalos csatornák – Official Artist Channels néven. Ezek a megkülönböztető jelzéssel ellátott csatornák “megöröklik” a feliratkozókat is.

Forrás: dalszerzo.hu

YouTube

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek