A koszovói családi fesztiváljukról érkezik a Szigetre Dua Lipa

2022/08/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A Sziget kívánságlistájának éllovasaként tapsolta idén vissza a közönség Dua Lipát, aki négy éve már koncertet adott a fesztiválon. Jövő héten egyenesen a koszovói családi fesztiváljukról érkezik a Szigetre az énekesnő. De a történet nem olyan egyszerű, mint ez a mondat...

Fotó: Sunny Hill

Dua Lipa szülei a jugoszláviai (ma koszovói) Pristinából származnak, 1992-ben a szarajevói ostrom alatt menekültként költöztek Londonba. Édesapja, Dukagjin Lipa már régóta szeretett volna egy "rendes fesztivált" szervezni szülőföldjén, hogy az felkerüljön a kulturális térképre, és hogy bebizonyítsa, Európa legújabb nemzetét nem csak a konfliktusok és botrányok határozzák meg. Feladata sokkal könnyebbé vált, amikor lánya világhírnévre tett szert New Rules című slágerével, s természetesen ő az először 2018-ban megrendezett pristinai fesztivál főszereplője is.

"Ez a legjobb módja annak, hogy Koszovót békeszerető és zeneszerető országként népszerűsítsük, amely minden szomszédunkat és minden látogatót szívesen lát, aki jól akarja érezni magát" – nyilatkozta az alapítás évében az édesapja.

A Sunny Hill fesztivál az első két évben felbecsülhetetlen hírverést hozott Koszovónak, a rendezvényt azonban 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt szüneteltették.

De a konfliktusok és a botrányok nem kerülték el őket sem. Júniusban a szervezők bejelentették, hogy kénytelenek elköltöztetni a rendezvényt a szomszédos Albániába, miután egy koszovói politikai vita miatt nem kaptak engedélyt a napi 15 000 fős befogadóképességű fesztivál megrendezésére, amit 2018-ban és 2019-ben a fővárosi Germia Parkban rendeztek meg, de a park korlátozott befogadóképessége miatt helyszínt kellett volna váltani. Amúgy a szervezők mintegy három éve kérik a koszovói hatóságokat, hogy engedélyezzék számukra egy 42 hektáros parkterület kezelését, ahol elmondásuk szerint kiépítenék a fesztiválhoz szükséges infrastruktúrát, melyet az év többi részében a város szabadon használhatna.

Közzé is tették, hogy a fesztivált augusztus 4-7. között az albán fővárosban, Tiranában rendezik meg. Aztán a Koszovó legnagyobb zenei fesztiválja körüli dráma új fordulatot vett, mivel a szervezők visszavonták korábbi fenyegetésüket, hogy Albániába költöztetik a fesztivált, és ígéretet tettek arra, hogy a szokásos helyen, Pristinában tartják meg. Úgy tűnik, a politikusok is belátták, mekkora faszok hogy saját magukkal szúrnak ki, ha elüldözik a nemzetközi hírű zenei rendezvényt.

De hogy az albánokkal se legyenek inkorrektek az ígérgetésit tekintve, egy Sunny Hill special edition-t ott is rendeznek majd augusztus végén, más fellépőkkel.

A koszovói line-up itt található, a sort természetesen Dua Lipa vezeti.

A Sziget szerdai programja pedig itt található.

Forrás, forrás, forrás.

 

Dua Lipa, Sziget 2022, Koszovó, fesztivál, Sunny Hill Festivalt

 

 

Szólj hozzá!


Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Egy hét, hét helyszín, 24 program: Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között Budapesten. A rendezvény szlogenje: "Életörömre hangolunk!"

Pulius Tamásék befészkelik magukat Balatonszárszóra

Augusztus 9-én a balatonszárszói Partyfészekben ad koncertet a BAAB zenekar.
Új koncertek