A lakosok utálják – a polgármester kitart a kolozsvári fesztivál mellett

2023/08/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Mindösszesen négyszázezer résztvevőt várnak a tegnap kezdődött Untold fesztiválra Kolozsváron. A lakosság számottevő része – főleg a környékbeli negyedek lakói – elsősorban a zajszennyezés miatt ellenzi, hogy az egyébként fizetős rendezvényt a városban tartsák.

A lakosok utálják – a polgármester kitart a kolozsvári fesztivál mellett

A nyugat-európai, ázsiai, észak-amerikai és romániai résztvevők ezreire a román rendvédelmi szervek több ezer alkalmazottja és 800 biztonsági őr vigyáz. A rendőrök, csendőrök mellett a drogellenes központ munkatársai is jelen vannak, rendőrkutyák segítik a munkájukat.A fesztivál 235 ezer négyzetméteres területén két mobilkórház és három elsősegélynyújtó pont lesz, és félszáz étkeztetési helyet is beüzemelnek. A könnyűzenei seregszemlére érkező több ezer külföldi miatt a napokban a Tarom román légitársaság több különjáratot is indított Bukarestből. A fesztivál idején a városban éjszakai buszjáratok is lesznek.

Pedig az Untold idei kiadása a szervezők közlése szerint 80 millió euró bevételt hoz Kolozsvárnak – de az anyagi haszon nem javít a fesztivál megítélésén...(Aki óbudai lakossági csoportokat olvasgat, hasonló attitűddel találkozhat a Szigettel kapcsolatban is.) Azt is kifogásolják, hogy a fesztivál és az előkészületek idejére elkerítik a Sétateret, átszervezik a közszállítást, autóforgalmat. Emil Boc polgármester a számtalan kritika ellenére kitart a rendezvény mellett, melyen rendszerint részt is vesz. Hozzáállását az anyagi haszon mellett a fiatalok támogatásával indokolja. Az Untold révén amúgy a város lakosságának egy része is jelentős bevételhez jut – a négy napra akár több ezer euróért adnak bérbe egy-egy kolozsvári lakást a fesztiválra érkező külföldieknek.

A Sétatéren, az itt található arénában és sportcsarnokban zajló fesztiválra a szervezők bejelentése szerint százezer emberre számítanak naponta. Mint közölték, ez lesz az Untold eddigi legnagyobb kiadása, mintegy négyszázezer részvevővel, mely nagyjából megegyezik Kolozsvár és a várossal összenőtt települések lakosainak számával.

A nyolcadik kiadásához érkező fesztivál 250 nemzetközi és romániai fellépőt vonultat fel, köztük híres lemezlovasokat, mint Steve Aoki, David Guetta vagy Armin Van Buuren, akiknél hagyománynak számít, hogy hajnalban órákig keverik a zenét.

 

 

 

 

 

Untold, Kolozsvár, lakosság

 

 

Szólj hozzá!


Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden Party Zenei-Gasztrofesztivált őszre

Ne várd a májust – áttették a Budapest Garden...

A rendezvény 2024. május 10-12. dátumon szerepelt, de a szervezők ma közleményben tudatták, hogy módosítaniuk kellett: az esemény új időpontja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token az MVM Dome-ban

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november 13-án lesz az MVM Dome-ban. Előzenekarként az amerika Bilmuri nyitja meg az estét.
Új koncertek