Mamma Mia!

Abszurd okból töröltek egy fesztivált az USA-ban

2022/08/02  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az atlantai Piedmont Parkban szeptember 17-18-ra tervezett Music Midtown fesztivált – amelynek headlinerei a My Chemical Romance, a Future, Jack White és a Fallout Boy lettek volna – a fesztivál szervezőinek közleménye szerint lefújták.

Fotó: Music Midtown

A Billboardnak nyilatkozó iparági források szerint ennek valószínű oka a georgiai fegyvertörvény közelmúltbeli változása, ami megakadályozza, hogy a fesztivál szervezői megtiltsák a rendezvény területén a fegyverviselést.

És akkor most olvassuk el az előző mondatot még egyszer, mielőtt továbbmegyünk...

"Hé, Midtown rajongók – rajtunk kívülálló körülmények miatt a Music Midtown idén már nem kerül megrendezésre" – olvasható a Music Midtown oldalain közzétett közleményben. "Már nagyon vártuk, hogy szeptemberben újra összejöjjünk, és reméljük, hogy hamarosan újra együtt élvezhetjük a fesztivált".

Bár a tulajdonos Live Nation nem közölt további részleteket a lemondásról, a fegyverjogi csoportok már hónapok óta e-maileztek és kommenteket tettek közzé a fesztivál közösségimédia-oldalán, utalva arra az 2019-es döntésre, amely a 2014-es georgiai törvény kiterjesztése, s amelyet a kritikusok "Guns Everywhere"-törvénynek neveztek el.

Ez a törvény – hivatalos nevén a "Safe Carry Protection Act" – lazította Georgia amúgy is megengedő fegyvertartási törvényeit úgy, hogy a lakosoknak joga van arra, hogy a tulajdonosok engedélyével bárokban, templomokban, iskolákban és mindenféle magánvállalkozások területén fegyvert hordjanak.

Mi van????

A fegyverviselési jog kiterjed a köztulajdonban lévő területekre is, például a városi tulajdonú Piedmont Parkra, s kezdetben nem volt világos, hogy a törvény vonatkozik-e mondjuk a városi tulajdonú területen szervezett magánrendezvényekre, mint amilyen például a Midtown Music...

Eme bizonytalanságra 2019-ben tettek pontot, amikor a Georgia Legfelsőbb Bíróság új rendelkezést hozott arra vonatkozóan, hogy milyen típusú vállalkozások tilthatják vagy nem tilthatják meg fegyverviselést a köztulajdonban lévő földterületeken. E szerint azok a vállalkozások és csoportok, amelyek hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek az állami tulajdonú területekre, jogszerűen megtilthatják a fegyverviselést, míg a rövidebb távú bérleti szerződésekkel rendelkező vállalkozások nem. Az olyan fesztiválok pedig, mint a Music Midtown, értelemszerűen rövid távú bérleti szerződést kötnek évről évre – 2 napra – a területre.

A fesztivál sokáig megtiltotta a résztvevőknek, hogy fegyvert vigyenek be a rendezvényre. Általában a legtöbb nagyvállalat ugyanis nem rendez fesztivált olyan helyszínen, ahol engedélyezik a fegyverviselést (kivételt olykor a rendfenntartó erők képeznek). Mi több, egyes fellépők szerződései konkrétan kimondják, hogy

"a művész nem lép fel olyan városokban vagy államokban, ahol a fegyvertörvények megengedik a résztvevőknek, hogy fegyvert vigyenek be a koncert helyszínére."

Mi van, bakker, ha valakinek nem teszik a műsorod... és ráadásul már eleget ivott?

A fesztivál megtehette volna ugyan, hogy nem engedi be a fegyvert viselő júzereket a kapun, de ebben az esetben perelhető lett volna a jogsértésért, ráadásul a beléptetés is felvetett volna egy csomó problémát.

A törölt 2022-es fesztivál után a Live Nation-nek egy éve lesz arra, hogy mérlegelje a lehetőségeket, és esetleg magánterületre költöztesse a rendezvényt, vagy lobbizzon az állami törvényhozásnál a törvény frissítése érdekében...

Hát, szerintünk bazira ne engedjenek be senkit fegyverrel egy fesztiválra, Sem Georgiában, sem máshol, és ha erre nincs mód, nem látunk más megoldást, mint tényleg törölni és/vagy költöztetni a fesztivált – de amúgy, persze, megáll az ész.

 

Music Midtown, Atlanta, fegyverviselés

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ismerős Arcok – Stevie 50 születésnapi koncert

Az Ismerős Arcok zenekar emblematikus szerzeményei az elmúlt két évtizedben számtalan helyen csendültek fel a Kárpát-medence legkülönbözőbb pontjain, hirdetve kultúránk sokszínűségét, valamint a nemzetünk összetartozását.

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.

iLand zenekar: a magyar progresszív rock szcéna üdvöskéje és nagy öregje a Müpában

Ezen a néven és ebben a felállásban az iLand új zenekar, azonban a társaság három ötöde, Takáts Tamás, Pálvögyi Géza és Dorozsmai Péter együtt zenéltek az East együttesben, de az East-től függetlenül is mindhárman oszlopos tagjai a magyar rocktörténetnek. Olyan együttesek neve kötődik hozzájuk mint a Karthago, a Takáts...
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest