Abszurd okból töröltek egy fesztivált az USA-ban

2022/08/02  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az atlantai Piedmont Parkban szeptember 17-18-ra tervezett Music Midtown fesztivált – amelynek headlinerei a My Chemical Romance, a Future, Jack White és a Fallout Boy lettek volna – a fesztivál szervezőinek közleménye szerint lefújták.

Fotó: Music Midtown

A Billboardnak nyilatkozó iparági források szerint ennek valószínű oka a georgiai fegyvertörvény közelmúltbeli változása, ami megakadályozza, hogy a fesztivál szervezői megtiltsák a rendezvény területén a fegyverviselést.

És akkor most olvassuk el az előző mondatot még egyszer, mielőtt továbbmegyünk...

"Hé, Midtown rajongók – rajtunk kívülálló körülmények miatt a Music Midtown idén már nem kerül megrendezésre" – olvasható a Music Midtown oldalain közzétett közleményben. "Már nagyon vártuk, hogy szeptemberben újra összejöjjünk, és reméljük, hogy hamarosan újra együtt élvezhetjük a fesztivált".

Bár a tulajdonos Live Nation nem közölt további részleteket a lemondásról, a fegyverjogi csoportok már hónapok óta e-maileztek és kommenteket tettek közzé a fesztivál közösségimédia-oldalán, utalva arra az 2019-es döntésre, amely a 2014-es georgiai törvény kiterjesztése, s amelyet a kritikusok "Guns Everywhere"-törvénynek neveztek el.

Ez a törvény – hivatalos nevén a "Safe Carry Protection Act" – lazította Georgia amúgy is megengedő fegyvertartási törvényeit úgy, hogy a lakosoknak joga van arra, hogy a tulajdonosok engedélyével bárokban, templomokban, iskolákban és mindenféle magánvállalkozások területén fegyvert hordjanak.

Mi van????

A fegyverviselési jog kiterjed a köztulajdonban lévő területekre is, például a városi tulajdonú Piedmont Parkra, s kezdetben nem volt világos, hogy a törvény vonatkozik-e mondjuk a városi tulajdonú területen szervezett magánrendezvényekre, mint amilyen például a Midtown Music...

Eme bizonytalanságra 2019-ben tettek pontot, amikor a Georgia Legfelsőbb Bíróság új rendelkezést hozott arra vonatkozóan, hogy milyen típusú vállalkozások tilthatják vagy nem tilthatják meg fegyverviselést a köztulajdonban lévő földterületeken. E szerint azok a vállalkozások és csoportok, amelyek hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkeznek az állami tulajdonú területekre, jogszerűen megtilthatják a fegyverviselést, míg a rövidebb távú bérleti szerződésekkel rendelkező vállalkozások nem. Az olyan fesztiválok pedig, mint a Music Midtown, értelemszerűen rövid távú bérleti szerződést kötnek évről évre – 2 napra – a területre.

A fesztivál sokáig megtiltotta a résztvevőknek, hogy fegyvert vigyenek be a rendezvényre. Általában a legtöbb nagyvállalat ugyanis nem rendez fesztivált olyan helyszínen, ahol engedélyezik a fegyverviselést (kivételt olykor a rendfenntartó erők képeznek). Mi több, egyes fellépők szerződései konkrétan kimondják, hogy

"a művész nem lép fel olyan városokban vagy államokban, ahol a fegyvertörvények megengedik a résztvevőknek, hogy fegyvert vigyenek be a koncert helyszínére."

Mi van, bakker, ha valakinek nem teszik a műsorod... és ráadásul már eleget ivott?

A fesztivál megtehette volna ugyan, hogy nem engedi be a fegyvert viselő júzereket a kapun, de ebben az esetben perelhető lett volna a jogsértésért, ráadásul a beléptetés is felvetett volna egy csomó problémát.

A törölt 2022-es fesztivál után a Live Nation-nek egy éve lesz arra, hogy mérlegelje a lehetőségeket, és esetleg magánterületre költöztesse a rendezvényt, vagy lobbizzon az állami törvényhozásnál a törvény frissítése érdekében...

Hát, szerintünk bazira ne engedjenek be senkit fegyverrel egy fesztiválra, Sem Georgiában, sem máshol, és ha erre nincs mód, nem látunk más megoldást, mint tényleg törölni és/vagy költöztetni a fesztivált – de amúgy, persze, megáll az ész.

 

Music Midtown, Atlanta, fegyverviselés

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek