Áfonyaszem a feketecsokis brownie-n: csütörtökön kezdődik az Egyfeszt

2022/08/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Erdély legfiatalabb fesztiválja 50 helyszínen, több mint 800 programmal várja az érdeklődőket a Gyergyói-medencében számos magyarországi fellépővel.

Fotó: Egyfeszt

Mintha kereszteznénk a kapolcsi Művészetek Völgye és az Ördögkatlan Fesztivált, és a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnánk, kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és fajgazdag kaszálók vidékére...Három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; várják továbbá Gyergyóba a Wellhello együttest, Hobót és bandáját, Lajkó Félixet és a lengyel Volosi vonós zenekart, Herczku Ágit Nicola Parovval, a Carson Comát, a Honeybeast-et, Dresch Mihályt, a Kerekes Band-et, Sárik Pétert, Falusi Mariannt, Dorogi Pétert és többek között a Csík Zenekart Karácsony Jánossal.

„A gyergyói Egyfeszt olyan az erdélyi fesztiválnaptárban, mint áfonyaszem a feketecsokis brownie-n” – vallják a szervezők.

Tavaly volt az első kiadása Erdély legfiatalabb fesztiváljának, idén pedig augusztus 4-7. között tartják meg 50 helyszínen, több mint 800 összművészeti programmal, a zenei színpadok mellett irodalmi, képzőművészeti eseményekkel, erős helyi gasztrokínálattal és a helyhez kötődő kalandprogramokkal.

Ahogyan tavaly, az első kiadáskor, idén is tematikus udvarokat alakítanak ki: lesz Folk-udvar, Jazz-udvar, Retró udvar, Könyv- és Színház udvar, Képzőművészeti udvar, Alter udvar és Örmény udvar, valamint Gasztró utca is.

A Képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett (beltéri és szabadtéri installációk) többek között a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket. A tavaly nagyon népszerű Gasztró utca bemutatja helyi kulináris jellegzetességeket: ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netalántán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől. A gasztronómia és zene iránti imádatból született a Ghymes-alapító Szarka Gyula Ének a konyhából lemeze: többek között ez a produkció is megkülönbözteti a Gasztró-utcát egy mall-os food courttól.

A művészeti programpontokon túl a fesztiválozók ízelítőt kapnak a környék látnivalóiból is. Számos idegenvezetős túrán vehetnek részt a környékbeli borvízfürdőkhöz, tájházakhoz, működő hagyományos kézműves foglalkozások művelőinek tevékenységébe kóstolhatnak bele. Az Egyfeszt olyan ikonikus turisztikai helyszíneket épített be kínálatába, mint a Gyilkostó vagy a Súgó barlang, és a résztvevők olyan különlegességeket is kipróbálhatnak, mint az alternatív hegymászó útvonal (via ferrata), a medveles, siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás, medence-parti és sétarepülés. Nem marad el idén sem a fiatalok körében népszerű Silent party, mindenki ellazulhat egy kávé vagy koktél mellett a Chill Zone-ban; fényfestés, iparművészeti vásár, retró bulik, hajnali táncházak, jazz-elmélkedések színesítik a nappalokat-éjszakákat.

A részletes zenei program itt.

 

Egyfeszt, Gyergyószentmiklós

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek