Ahol Einstein volt a villanyszerelő: minden, amit tudnod kell a müncheni Oktoberfestről

2018/09/23  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az Oktoberfest minden év szeptember utolsó napjaiban kerül megrendezésre világszerte. Németországban közel két hétig mulatnak a világ legnagyobb népi fesztiválján. Átlagosan 6 millió ember csatlakozik és több mint 7 millió liter sört fogyasztanak el. A ShopAlike készített egy útmutatót tele tippekkel, tanácsokkal és hasznos tájékoztatóval, hogy az esemény lehető legjobb élményt nyújtsa a fesztiválozóknak.

Ahol Einstein volt a villanyszerelő: minden, amit tudnod kell a müncheni Oktoberfestről

1810-ben Münchenben királyi esküvőt tartottak, melyre az egész várost meghívták. A lakodalom lezárását egy lóversennyel ünnepelték. Azonban ez a lóverseny évről évre megismétlődött, és idővel az Oktoberfest hagyománya nőtt ki belőle. Évekkel később átnevezték müncheni sörfesztiválnak, mivel a látogatók csak innen származó sört fogyasztottak. Az ünnepség egy hatalmas rendezvénysorozattá nőtte ki magát, rendszeres felvonulással és parádéval a nyitónapon.

Azok, akik ellátogatnak a müncheni Oktoberfestre, tudniuk kell, hogyan találják meg a legjobb söröket a fesztiválon. Ha valamit inni szeretnénk, célszerű a 14 legnagyobb sátorhoz menni, ahol helyfoglalás szükséges a hivatalos Oktoberfest földesuraknál. Manapság ez már lehetséges online is! Természetesen a sátrakba be lehet jutni foglalás nélkül is, azonban számítsunk arra, hogy rengeteg ember lesz körülöttünk. Próbáljunk meg korán reggel érkezni, főleg a hétvégi napokon ezzel biztosítva helyünket a sátorban.

Számos különböző sört vásárolhatunk a fesztivál ideje alatt, bár ezek mind eredeti müncheni sörök, amelyeknek követni kell a bajor tisztasági törvényt (Reinheitsgebot). Fontos tudnivaló, hogy az Oktoberfesten található sörök lényegesen erősebbek, mint a szokásos sörök, hiszen ezek kifejezetten erre az alkalomra készítik. Az Oktoberfesten található sörök literenkénti ára ebben az évben 3460 és 3700 Ft.

Érdekességek az Oktoberfestről

  • Albert Einstein 1896-ban villanyszerelőként dolgozott a fesztivál ideje alatt és segített egy sátor létrehozásában.

  • Az Oktoberfest eddig 24 alkalommal lett törölve, főleg a háború és a kolera járványok miatt.

  • Évente körülbelül 600-800 fesztiválozó kap alkoholmérgezést.

  • Az általános tévhitekkel ellentétben, az Oktoberfest látogatóinak csak 19 százaléka turista.

  • A fesztivál erre az alkalomra kiállított saját postával rendelkezik, ahonnan több mint 13.000 képeslapot és levelet küldenek.

 

Sörfesztiválok Magyarországon

Az Oktoberfestnek ma már Magyarországon is nagy hagyománya van. Ebben az évben szeptember 27-30-án kerül megrendezésre a Kincsem Parkban. Igazi bajor hangulatot idéznek a szervezők a food truck udvarral, hazai kézműves sörökkel, hagyományos német zenével és koncertekkel.

De nem csak az Oktoberfest a jellegzetes sörfesztivál Magyarországon. Mára már teljes hagyománya lett a budapesti és vidéki sörfogyasztásnak. Az alábbi fesztiválok állnak még előttünk ebben az évben:

  • Pesthidegkúti Sörfesztivál 2018.09.21. – 09.23.

  • Zalaegerszegi Sörfesztivál 2018.09.27 – 09.30.

  • Corvin szezonzáró sörfesztivál 2018.09.21. – 09.24.

Oktoberfest, München, sörfesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek