Ajánlhatunk pár koncertet a reggeli kávé mellé?

2020/09/22  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Bőven lesz miből válogatnunk október 9. és 25. között: a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rengeteg programmal készül a könnyűzene és a jazz rajongóinak, és végre a korán kelőkre is gondolt valaki! :)

Fotó: Valeriia Miller/Pexels

Bár a CAFe elnevezés a kortárs művészeti fesztivál angol megfelelőjének rövidítése, a szervezők ezúttal stílusosan kávézókban és reggelizőkben indítják az ősz legjelentősebb kulturális eseménysorozatát.

Október 9-én INTRO címmel olyan előadók szolgáltatják majd az aláfestő zenét a reggeli kávénk mellé a város különböző pontjain, akikkel normál esetben csak koncerthelyszíneken, az esti órákban futhatnánk össze. A 8 és 11 óra között zajló minikoncerteken tetszés szerint fogyaszthatunk jazzt vagy popzenét, fellép többek közt a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóránt, OIEE nevű szólóprojektjével Kocsis Bence, Jónás Vera, Tálas Áron, Farkas Franciska, Agócs Márton és a Muzsik és Volkova. Reméljük, nem lesznek a műsorban kellemetlen dalok :)

 

 Idén rendhagyó helyszíneken várja a közönséget a főváros népszerű világzenei programsorozata, a Budapest Ritmo Piknik. Október 9-én és 10-én a műfaj hazai legjobbjai közül válogathatunk a Hunyadi téren és a Rákóczi téren zajló ingyenes szabadtéri koncerteken – a mediterrán régió ezerszínű zenéjétől kezdve a jazzen, a moldvai csángó és a balkáni fúvószenén át a borsodi roma muzsikáig és az argentin tangóig. Többek közt a Meszecsinka, a Branka Trio, Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi, a Várkonyi Csibészek, Sena Dagadu, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, a Borbély–Dresch Quartet, a Meybahar és a Los Orangutanes teszi emlékezetessé ezt a két napot.

Idén is kiemelt fesztiválhelyszín az A38 Hajó, ahol október 12-én az első albumával Fonogram-díjat nyerő elektronikus zenei formáció, a Belau mutatja be legújabb lemezét, a Colourwave-et, előttük pedig a mindössze 19 éves Takács Dorina, azaz Дeva teszi színesebbé a szürke hétköznapokat. 21-én a Manu Delago Ensemble bírja mozgásra a hajót: a handpan világhírű játékosa, a többek közt Björkkel, Ólafur Arnaldsszal és Anoushka Shankarral dolgozó zenész Circadian című, 2019-es lemezével érkezik Budapestre.

Az Akvárium Klub ismét számos programnak ad otthont: a szórakozóhely és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a DownTown CAFe ezúttal is segít elhagyni a komfortzónánkat. A VOLT Lokálban fellépő együttesek, illetve side-projektek kivétel nélkül a kísérletezésről és az improvizáció iránti fogékonyságukról ismertek. A fesztivál első napján Nóvé Soma, a Middlemist Red és a Mordái énekes-gitárosa várja a közönséget – a The Night Of The Vampire név ugyanis őt, illetve a tavaly ezzel a címmel megjelent, a ’60-as évek zenéit feldolgozó, a vámpírkultuszt megidéző, sötét hangulatú szólólemezét takarja. Október 11-én a gitáros Szabó Bálint szólóprojektje, a Gosheven miatt érdemes az Akvárium felé venni az irányt.16-án a különböző zenei stílusok széles spektrumát lefedő Osaka Cracké a színpad, 18-án a hatvanas-hetvenes évek zenéit az ambienttel és a technoid improvizatív zenével keverő Jazzbois, 23-án pedig a zajos effektekkel és torzított szintikkel operáló noise pop banda, a METEO Electric Circuit Jazz Orchestra lép fel. De érkezik a maguk meghatározása szerint beachpopos zenét játszó, és a napokban klippremiert ünneplő skeemers, és a nevét a Tolsztoj-regényalaktól kölcsönző Platon Karataev is, amely éppen idén adta ki második nagylemezét.

 

A jazzkedvelők is igazi ínyencségre számíthatnak: a nemzetközi hírű fiatal zongorista, Oláh Krisztián – aki mindössze 20 évesen ért el 3. helyezést a 2015-ös Montreux-i Jazzfesztiválon – október 25-én a Zeneakadémia Solti Termében a vonószenekar és a jazzkvartett kapcsolatának kortárs átértelmezésére tesz kísérletet. Jazzkvartettre írt saját kompozíciói mellett egy ősbemutatónak is fültanúi lehetünk: itt hallhatjuk először Parallel Reflections című szvitjét.

 

Ősbemutatóra készül a Budapest Music Center is, ahol október 19-én Jadviga és Psyché címmel két elragadó énekesnő, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia eleveníti meg Weöres Sándor és Závada Pál két nagy hatású női karakterét. Az esten egymással párbeszédben hangzanak el Palya Bea és Gryllus Samu kifejezetten erre az alkalomra hangszerelt Psyché-dalai, illetve ekkor hallhatjuk először Szokolay Dongó Balázs Jadviga-dalait.

Kedvcsináló válogatás a fellépők dalaiból a CAFe Budapest Spotify-csatornáján

A fesztivál programjáról és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók további információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a programsorozat fellépőinek különleges időkapszuláival készül az október 9-én startoló 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.

 

9. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek