Ami miatt a Rolling Stones szaxofonosa a fővárosba érkezik: JAZZ FEST BUDAPEST 2022.

2022/04/21  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A rendezvény célja, hogy legyen a műfajnak egy igazi ünnepe, olyan, amely városszerte zajlik, klubokban, zenés kocsmákban, köztereken, s melyre az egész világ felfigyelhet és tartósan visszateheti a fővárost a zene világtérképére.

Fotó: Kleb Attila

Kiemelt figyelmet kap az április 30-i Nemzetközi Jazz Nap, amikor szabadtéri ingyenes koncertekkel is tisztelegnek a műfaj ünnepe előtt.

A fesztivál tizenhat napja alatt (2022. április 27. – május 12.) városszerte különböző helyszíneken (BJC, Eötvös10, Fonó, Gödör, IF Café, Jedermann, Lumen, Mixát, MoMkult, Olasz Intézet, Turbina, MTVA) – különleges, egyedi fellépések, spontán közös zenélések keretében szól majd a jazz. A fesztiválon 16 ország (magyar, amerikai, lengyel, szlovák, osztrák, ausztrál, bolgár, román, olasz, spanyol, francia, holland, angol, norvég, svájci, német) zenészei lépnek fel, részben saját részben pedig koprodukciós formában.

Pár programot ízelítőnek kiemeltünk a kínálatból, a teljes felhozatal itt.

04.28. – SZAKCSIÁMI: Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Szíámi (Gödör)

A jazzimpró és az art-rock két csúcsszemélyiségének összjátéka – ahogyan még soha nem hallották. Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi több mint egy évtizede zenélnek együtt a Pianissimo! Duóban. Kapcsolatuk ezen túl is sokrétű: a világhírű zongorista-zeneszerző éveken át volt Sziámi zenekarának billentyűse, számos dalt írtak együtt a Sziáminak és más népszerű előadóknak, valamint közösen jegyeznek két nagysikerű színpadi művet: A Szentivánéji álom és a Somnakaj több százezer nézőt örvendeztetett meg itthon és a határon túl. A mostani alkalomra különleges műsorral és hangvétellel készültek.

 

04.30. – Borlai Gergő, Hadrien Feraud, Anatole Muster, Daniel Gassin (Mixát)

A basszusgitár virtuóz Hadrien Féraud többek között John McLaughlinnal, Chick Coreával, Billy Cobhammel, Jean-Luc Pontyval, Biréli Lagrène-vel és másokkal dolgozott együtt. Ezúttal az egyik legjobb magyar dobost, Borlai Gergőt hívta meg. Gergő lélegzetelállító szólóival, extravagáns játékával már több mint 400 albumon játszott. Daniel Gassin Párizsban élő francia-ausztrál zongorista. 2007-ben döntős volt az ikonikus Montreux-i Jazzfesztivál jazz-zongora szólóversenyén. Anatole Muster, egy lenyűgöző fiatal svájci harmonikaművész. Az alig 20 éves zenész a modern jazzhez való egyedi hozzáállását Jamie Cullum mutatta be a BBC 2 rádióműsorában.

 

05.05. – Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries (Turbina)

Különleges zenei kalandozás Joe Zawinul életműve előtt tisztelegve. Elektronika és élő zene elegye, a különböző stílusú zenészek találkozása, mint Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője és Tim Ries, a – többek között – Rolling Stones egykori szaxofonosa s nem mellesleg a jazztudomány professzora garantáltan egyedi zenei élményt varázsol a színpadra. Műfajokat összeboronáló, nagy népszerűségnek örvendő munkái közé tartozik a The Rolling Stones Project, amely a Stones zenéjének jazz feldolgozásait foglalja magában, és két albumon, 2005-ben és 2008-ban jelent meg.

 

05.10. – John Patitucci & Joey Calderazzo (MOMkult)

Joey Calderazzo és John Patitucci a jazz világának két fénylő csillaga. Együttműködésük a színpadon csakis csodát eredményezhet. John Patitucci basszusgitáros 30 éve van a jazz világának élvonalában, négyszeres Grammy-díjas, Chick Corea gyakori zenésztársa. Joey Calderazzo, generációjának egyik legjobb zongoristája, aki tizenhárom albumot készített vezető zongoristaként, végigjárta az utat: csodagyerekként indult, majd a keresett session zenészből az elitbe jutott, a jazz legkiválóbb együtteseinek tagjává vált.

 

A fesztivál programjai a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand, az Olasz Intézet, a Bolgár Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Cervantes Intézet közreműködésével valósulnak meg.

 

JAZZ FEST BUDAPEST 2022., Szakcsi Lakatos Béla, Müller Péter Szíámi, Borlai Gergő, Anima Sound System, Tim Ries

 

 

Szólj hozzá!


A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

A 30Y zenekarról neveztek el egy túlkoros darázsfajt

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Dave Grohl szólóban lép színpadra egy jótékonysági koncerten

Amióta Taylor Hawkins meghalt, nem igazán hallani a Foo Fightersről, kivéve az egykori dobosuk emlékére szervezett Los Angeles-i és londoni koncertet. De arra, hogy mi lesz a jövőjükkel, csak tippelnek a leghűségesebb rajongóik is, sokan úgy vélik, Grohl szólókarrierbe fog.

A Sziget-warmup a Halászbástyán lesz az idén

A Player magazinból tudtuk meg, hogy "idén a Sziget leghangulatosabb VIP-bulija nem is a Szigeten lesz".
Új koncertek