Menopauza 1170x180

Belassulós fesztivál a Duna közvetlen közelségében: ilyen lesz ez a Szeláví!

2024/05/24  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Mint ahogy azt már megírtuk, Dömösre költözik idén a Szeláví! Fesztivál. Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire, kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén, sátrazás a csillagok alatt – három nap az önfeledt szabadság jegyében.

Belassulós fesztivál a Duna közvetlen közelségében: ilyen lesz ez a Szeláví!

Június első hétvégéjén indítja a nyári fesztiválok sorát az élet szeretetét hirdető és a világ apró varázslataira rácsodálkozó fesztivál.

“Mindig olyan fesztiválnak álmodtuk meg a Szeláví!-t ahol van idő lelassulni és kapcsolódni a környezetünkkel. Emellett természetesen külön élmény a jobbnál jobb koncertek és beszélgetések meghallgatása. Izgatottan várjuk, hogy új helyszínünkön, Dömösön a Duna közvetlen közelségében milyen hangulatot tudunk varázsolni. Szeretettel várunk mindenkit!” – mondta Szendrei Virág Zsófia, a VIProdukció Fesztiváliroda ügyvezetője.

A zenés - irodalmi programok mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően idén is színes repertoárról válogathatnak azok a fesztiválozók, akik felkeresik a Dunakanyar szívében megtalálható települést: bekapcsolódhatnak fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetésekbe, kiállításokat tekinthetnek meg, vagy különböző workshopokon alkothatnak a természet ölelésében. A mozgás szerelmesei pedig jógázhatnak, kenuzhatnak a Dunán, és szervezett túrák során is megismerhetik a térség legszebb kirándulóhelyeit. Idén ráadásul a hazajutáson sem kell gondolkozni, hiszen az esti koncertek után a DaNu Kempingben sátrazhatnak a fesztiválozók.

A nyitónapon, május 31-én Leskovics Gábor, vagy ahogy többen ismerik Lecsó köszönti az első fesztiválozókat az új helyszín Pajta Pódiumán. A Pál Utcai Fiúk, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag zenészeként rengeteg dal megszületését köszönhetjük neki, ezen a koncerten főként ezekből a művekből fog válogatni, bemutatva, hogy e dalok hogyan születtek, hogy szólaltak meg egy szál gitáron a négy fal között.

Őt követi a Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) által alapított Aranyakkord formáció a Szeláví! Színpadon. Ők egyfajta kísérleti műhely, dalkeltető, előadásuk játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések.

Az este folyamán a Lázár tesók, vagyis Lázár Ágoston és Lázár Domokos is színpadra lép. Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismertté vált testvérpár zenéjét akusztikus, minimál hangszerelés jellemzi, hangulatában hozzák a két említett anyazenekar melankolikus vonalát.

Ezt követően a MORDÁI, a 60-as, 70-es évek kisérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás Zenekar, Sebő együttes stb.) táplálkozó folk rock zenekar veszi birtokba a Szeláví! Színpadot. Az esti programok sorát Fodor Máriusz egyszemélyes elektronikus projektje, a Superflake zárja, akinek zenéjét a sötét hullámok, a burkoló görbékkel megszelídített zajok, táncolható ritmusok jellemzik.

Hétvégén is érdemes lesz felkeresni a dömösi Duna-partot, hiszen a fesztivál második napja is izgalmas programokat és remek koncerteket tartogat a fesztiválozni vágyók számára.

Szombat és vasárnap délelőtt és a koradélutáni óráiban a természettel való kapcsolódásé a főszerep. A látogatók könnyed hangulatú jógaórán vehetnek részt csodás dunai panorámával, felfedezhetik a környék számtalan természeti csodáját a Gál Lívia, a Túra Veled bronzjelvényes túravezetője által szervezett kirándulásokon, de kenuzhatnak is a DaNu Kemping jóvoltából. Az aktív kikapcsolódás mellett a fesztivál szervezői invitálják a látogatókat arra, hogy kicsit lassuljanak le, élvezzék a természetben eltöltött időt, csatlakozzanak a különböző kézműves workshopok, zöld foglalkozások adta lehetőségekhez, vagy tanuljanak a minket körülvevő erdők és természeti adottságokról.

Szombat délután Temesi Blanka ad akusztikus koncertet, aki a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központ Szabad a Színpad könnyűzenei tehetségkutatóján nyújtott teljesítményével nyert fellépési lehetőséget a nyárindító fesztiválon.

Őt a Konyha zenekar követi a Szeláví! Színpadon, akik a tőlük megszokott és igen kedvelt retrósan lerobbant hangzással és fordulatos magyar szövegekkel játszanak eklektikus (a soultól a garage rockig terjedő skálán mozgó) popzenét.

Ezután Sallai Laci dalszerző, a Felső Tízezer, a Galaxisok és a Platon Karataev zenésze ad szólókoncertet a Pajta Pódiumon. Egyszálgitáros műsorában elmúlt 10 évének dalaiból válogat, játszik néhány feldolgozást is, sokat mesél a dalszerzésről, egyes lemezek hátteréről és olyan sztorikat is megoszt, amit máshol nem lenne illendő elmesélni.

A fesztiválozók szombat este a Lóci játszik zenéjére táncolhatnak a Duna partján, akik olyan bensőséges és szórakoztató hangulatot hoznak a színpadra, hogy a hallgatónak nincs más feladata, mint ellazulni, és átadni magát a fúvósokkal tarkított funky szólamoknak.

A táncos hangulat persze nem ér véget a koncerttel, hiszen a Savages y Suefo dj-producer duó a budapesti eklektikus zenei szcénából érkezik a Dunakanyarba, hogy fokozza a hangulatot. A nap zárásaként a Hét Hat Club érkezik a színpadra, akik egy felszabadult táncházzal koronázzák meg a szombati programokat.

A koranyári fesztivál zárónapján, vasárnap Szesztay Dávid zenész-dalszerző, a Kiscsillag zenekar billentyűs-gitárosa és a Santa Diver nevű jazz formáció basszusgitárosa, számos film és színházi előadás zeneszerzője ad szólókoncertet a dömösi Duna-parton.

Agócs Márton és Fejér Mihály, vagyis az Aurevoir. frontszekciója különleges akusztikus koncerttel várja a közönséget. Majd' elfeledett régi dalok és sosem játszott új dalok mellett a fiúk kedvenc aurevoir. és nemaurevoir. dalai hangzanak majd el az este folyamán. Henri Gonzo és a Papírsárkányok is koncertet adnak a természetközeli rendezvényen: dalaik klasszikus hangszerelésűek, csendesebb, befelé figyelő zenei világ jellemzi őket. Ezúttal új dalokkal kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be egyedi világukat.

A különleges formációk sorát bővíti Ohnody, vagyis Hegyi Dóra akusztikus koncertje is. A nyár első fesztiválját a Platon Karataev zárja majd a Szeláví! Színpadon, akik a szakmai sikereknek örvendő ‘Partért kiáltó’ című albumuk után idén tavasszal új albummal érkeznek, ‘Napkötöző’ címmel.

A szabadságot és az élet szeretetét hirdető fesztiválon nem csak a színpadon szólhat a zene: akusztikus gitáros minikoncertekre is lehet számítani, este pedig Open Mic keretein belül kapnak a látogatók bemutatkozási lehetőséget és hangulatos tábortűz mellett zenélhet bárki, aki érzi magában a zenét.

***

A koncerteken kívül a Szeláví! Fesztiválon mindenki találhat számára megfelelő kiegészítő programokat, amik a fenntartható élettel kapcsolatos workshopoktól, egészen a szervezett kirándulásokig számos érdekes és értékes témában jelen lesznek.

A fesztivál területén készülhetnek agyag, föld, és vadvirágok magjainak keverékével virágbombák Módra Bettinával, melyekkel hozzájárulunk a környezetünk zöldítéséhez, méhlegelők létrehozásához. Érkezik a Felelős Gasztrohős, akiknek célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Lesz superfood-rakodó, mag-zsákbamacska, de halfelismerés és horgász játék is. Gyógynövényes füstölőköteg készítő foglalkozást hoz a fesztiválozóknak a Vadvirág Teaház. A Pilisi Parkerdő kitelepülésénél többféle kvízt tölthetünk ki és játékos keretek között ismerkedhetünk az erdőgazdálkodással és a Pilisi Parkerdő természetvédelmi elveivel, de a látogatók nagy örömére a slack-line is helyet kap a fesztiválterületen. Kitelepül a fesztiválra a sokak által kedvelt Jane Goodall Intézet, akik például textiltáska festéssel, gyöngykészítéssel és zero waste beszélgetésekkel készülnek. A Pannon Fényképészkör Egyesület több kerekasztal beszélgetésre is várja az érdeklődőket (például Ökofarm, Fenntartható Fotózás vagy Jane Goodall munkásságával kapcsolatosan), sőt! Elhozzák Dömösre a Veszprémben már bemutatásra került fotókiállítását, melyet Jane Goodall veszprémi látogatásának apropóján rendeztek be. A fesztiválozók készíthetnek papírkollázst Haniko segítségével, frappáns természetvédelmi játékokat próbálhatnak ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségével, de saját készítésű floráriummal, azaz üvegcsébe ültetett kis növénykékkel is hazatérhetnek a La Florart jóvoltából.

Az esti buli előtt egy kóstolóval egybekötött “sörténelem”, azaz sörtörténelmi beszélgetés is várható a Beerkák Team segítségével, melynek végén még a sörcsapolás művészetét is elsajátíthatják az érdeklődők. Érkezik továbbá a fesztiválra a Gulipánia kerámiafestő műhely, ahol kedves kerámiákat festhetnek az arra járók.

***

Idén nyáron is érdemes tehát felkeresni a Szeláví! Fesztivált, ahol a jó hangulatú nyáresti koncertek mellett számos érdekes és edukatív programon is részt vehetnek a látogatók. Sátrakat összehajtani, túracipőt és táncos lábakat bepakolni, irány Dömös!

 

Költözködik kedvenc kisfesztiválunk – és így már nem is olyan kicsi!

 

Szeláví! Fdesztivál, Dömös

 

 

Szólj hozzá!


Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Ez lesz a 44. Kaláka fesztivál Egerben

Az együttes fennállásának 55. évfordulójához kapcsolódó programok egyikeként június 27-30. között 44. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált, melynek idén is Eger ad otthont.

Levendula és rózsa

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.
Új koncertek